時政擂台

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

sisilee321 發表於 20-5-1 15:48
用通識取代中國歷史我自己覺得唔應該,讀歷史先知咁耐以黎發生過咩事,咁樣做人先會有思考能力
...

有思考能力是對的,但是重點要看教你的那位老師是否一早已是主觀先行,最終還是答案歸老師。

珍珠宮

banbanmm 發表於 20-5-1 15:53
好心你啦,唔好搞到凡事都有好多觀點角度,冇一方係錯曬好唔好?

侵略行為係錯,呢個係普世價值。 英國除 ...

一個成年人所謂的多角度思考尚且如此,你叫一個小學生怎樣思考。更何況一早給老師或別有用心的黃老師誤導,效果難以想像!

水晶宮

36900 發表於 20-5-1 15:52
其實歷史就係經歷,只係比我地知道當時發生左咩事,根本唔需要去批判,我地唔係當時嘅人,根本冇可能設身處 ...

agree, 唔輪到我哋去批判林則除當時做法對錯,因為我哋唔係身處當時,亦唔知當時仲有咩更好方法

大宅

mln 發表於 20-5-1 15:46
所以我支持取消通識科,根本就是以老師一個人的觀點去為文章做結論,什麼事都是由他一個人說了算。

改返 ...

無錯。希望教育局做下野,取消通識科,是其是非其非,唔係套句*多角度思考*就把一d正確普世價值扭曲。社會或世界點都係應該有一套做人做事準則遵守較好。多餘的只是藉口。

healtheworld    發表於 20-5-1 17:54

子爵府

好心你啦,唔好搞到凡事都有好多觀點角度,冇一方係錯曬好唔好?

歷史可以多角度睇,討論與溝通一定係要有來往,單向從來都溝通唔到

英國當年係錯,佢想打中國咁岩有藉口,用而家價值觀睇返所有打過中國的國家都係唔岩,可惜佢地搶走左的文物都無還比中國

印度愛爾蘭無中國咁勁所以外國無打壓得咁勁,外國成日打壓中國,中國而家都好小心應對丫,中國戰力而家唔弱,有d位都企硬

民房

條友扮晒多角度思考實質帶風向,鬼鬼祟崇

花生蘿蔔    發表於 20-5-1 16:15

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

當年清政府禁煙,銷煙,輸嘅係南京條約,
如果當年唔禁煙,銷煙呢?
輸嘅可能係成個中國,
道友,吸毒者,為左毒品,可以犧牲任何野,吸毒者係最易受人控制,
如果係好野,點解英國自己唔賣比英國人?

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-5-1 15:14
如果你係老師又一誤人子弟!當年日本用咩藉口向中國開戰?由古至今,開戰從來唔使理據。
...

淨係睇918事變就知,要侵佔可以用任何藉口,如美國話伊拉克有大殺傷力武器一樣,點知打完,成個國家爛晒都找不到一件所謂大殺傷力武器

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ricecooking 發表於 20-5-1 15:59
agree, 唔輪到我哋去批判林則除當時做法對錯,因為我哋唔係身處當時,亦唔知當時仲有咩更好方法
...
無錯,馬後炮不嬲都係容易

珍珠宮

36900 發表於 20-5-1 15:52
其實歷史就係經歷,只係比我地知道當時發生左咩事,根本唔需要去批判,我地唔係當時嘅人,根本冇可能設身處 ...

同意

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

本身唔係讀歷史,唔清楚林則徐是否一上任,就一野燒晒d鴉片,如果係就的確有勇無謀,但如果 bargain 左好耐都搞唔掂,佢用極端手法都係唔想毒品再殘害自己既國民啫,唔係可以用咩手法呢?

大宅

sisilee321 發表於 20-5-1 14:54
見到咁多人講我又樣發表一下,當然唔係嘈交post

首先,林則徐係一個為國為民的真英雄,佢好心痛當時中國人 ...

『個陣時,英國好著重商業利潤』
真係笑咗
難度而家嘅英國做生意係講良心?

好心唔好又用呢啲棉裡針技巧啦

呢度唔係豬登呀

珍珠宮

畀面勳章

埋嚟睇 發表於 20-5-1 16:04

正是

伯爵府

DHA勳章

唔講佢講得啱唔啱.
根本小二唔應該教啲個歷史題材.

珍珠宮

sisilee321 發表於 20-5-1 15:05
所以你見中國派黎個新中聯辦話事人會做野,但唔會太極端,正常呢,人類會從歷史上汲取教訓

但我反而好想 ...

有呀!中一讀緊中史,西史。就算高中無選,如我當年,自己亦會睇書,睇劇,到處遊歷,睇博物館。了解歷史是會另你長進,不是另你封閉。

大宅

banbanmm 發表於 20-5-1 15:38
哦,咁而家中美貿易逆差咁多年,美國係咪應該賣毒品去中國? 特朗普好重視 貿易喎
...

所以侵侵又貿易戰又顏色革命咁想搞死中國,但搞到身水身汗,中國無事反而仲賺多咗民望

根本四個大字形容

輸打贏要

伯爵府

sisilee321 發表於 20-5-1 15:01
當年清政府好弱,外國個個都睇住中國黎打,因為打輸左可以叫中國賠錢

而林則徐e個行為比晒藉口英國,林則 ...
對,正如黑衣嘅過激行為係犯法架,被拉係自找架,父母都要好好教下仔女。

大宅

埋嚟睇 發表於 20-5-1 16:04

英明如你

珍珠宮

畀面勳章

sisilee321 發表於 20-5-1 16:03
歷史可以多角度睇,討論與溝通一定係要有來往,單向從來都溝通唔到

英國當年係錯,佢想打中國咁岩有藉口 ...

搞清楚歷史觀點先啦,當時係鍾意霸就霸,鍾意搶就搶, 你估係舊時春秋戰國要出師有名字打得?
英國人搞印度有乜藉口?荷蘭人霸咗台灣係咪因為覺得佢係一個美麗島?
藉口?算吧啦, 歐洲人去到非洲時係用間尺喺地圖上劃分利益,有乜原因、理由、藉口、前因後果?冇㗎,就係因為佢有武器,然後就搶人嘢囉。
就好似今時今日都仲有人鼓吹話武力可以解決問題, 仲有人喺度正義化一堆歪理囉。

男爵府

MsBusy 發表於 20-5-1 16:04
當年清政府禁煙,銷煙,輸嘅係南京條約,
如果當年唔禁煙,銷煙呢?
輸嘅可能係成個中國,

我睇過一段文章,當時鴉片喺英國都貴族都好普遍,但英國人有自己禁煙。然後再賣比中國
所以英國人一早知鴉片嘅害處,但為左利益,不斷同中國貿易毒品。
有錯再指正

首頁
23456...9

尾頁

跳至