婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

kcwss 發表於 20-5-16 14:23
樓主洗碗?
自己食自己洗有乜問題?你都唔願意同99一齊食,唔係諗住99仲要幫你洗
樓主你自己都識 ...

我都想知喊咩

大宅

rach000 發表於 20-5-16 10:21
非常之同意,呢d野應該兩母子私底下溝通嘛,但個仔竟然選擇響老婆面前教訓阿媽,搞到好大細超咁,阿媽梗嬲 ...

同感

男爵府

Q寶 發表於 20-5-12 16:09
我從未試過係婆媳關係呢個討論區開POST,因為一直都唔覺得有咁大問題....需要係度問大家意見

講返自己少少 ...

你奶奶跟本由頭到尾都只係想要一個會做家務的妹仔!!!!勁衰囉,明知你之前小產過都唔防過你。好彩你老公明白事理。可以搬就搬啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Q寶 發表於 20-5-15 17:33
好多謝咁多位解答又或者表達意見比我知~或者我再講多少少,
不過其實係純粹呻下呢排發生的事,
亦都知道冇可 ...
既然你地已經決定同99長相撕守
除左呻, 都睇下會唔會住落令大家關係更加融洽, 你又喊少D
你C6又唔洗笨拙地做中間人

少少意見:
1) 食飯, 睇下會唔會多D出街食, 免得過都費事老人家面前食外賣, 我C6有好幾次提議買外賣上去99度食, 次次都俾我BAN, 佢自己都知, 一定會俾人話, 有屋企野食, 做乜要食外賣?

2) 99氣上心頭, 你地唔煮, 佢又無得食, 你C9加多句, 大肚唔想企咁多, 更何況第一個...

3) 你C6叫99入房當你面"傾", 呢樣顯得你C6如何笨拙... 你地眼中係'心平和和", 其實呢個動作同上司叫下屬入老細房照肺無分別。你地覺得好聲好氣講, 但其實老人家一句都唔會聽得入耳,睇佢反應就知。完全係令大家關係更差

如果你地真係繼續一齊住, 唔好再分邊個岩邊個唔著, 呻完叫JM做判官話係你99錯對件事完全無幫助。

洋房

回覆 Q寶 的帖子

你要加油呀
睇到你嘅故事,辛苦晒你,陀住個b仲要咁樣受氣

希望你差嘅心情可以過濾,bb一出世所有野都是無價,

將來咩事都好,當99係透明!

大宅

謝謝你們咁多位嘅感受及開解
我有諗過係唔係因為懷孕時荷爾蒙有轉變
所以先會有呢啲衝突發生呢?

我都希望生完bb冇事
但講真,條刺點都留係大家嘅心入面

而家我只希望bb平安健康出世
同我老公開開心心就算
坦白講,奶奶中唔中意我都冇咩所謂

禁止訪問

伯爵府

alicego62 發表於 20-5-12 22:14
老人家想食住家飯,一齊食,case 1你地唔多䛊做
Case 2,好小事但你又喊,你老公又攪大件事
好好傾下,三個 ...

Agreed

伯爵府

Q寶 發表於 20-5-25 13:26
謝謝你們咁多位嘅感受及開解
我有諗過係唔係因為懷孕時荷爾蒙有轉變
所以先會有呢啲衝突發生呢?

冇所謂,你就5⃣️會開post啦

大宅

其實我post件事上黎係想呻下
因為我知道上黎講左件事,件事唔會即刻冇事,但希望只少有人明白及同我分析
大家如果係出於好心及好意去提出意見或者感受,我絕對歡迎
但好抱歉,如果連上呢度討論下婆媳問題但都要比人挑戰咁,咁實在無話可說⋯⋯

再次謝謝大家的意見及分析
家家有本難唸的經

子爵府

Q寶 發表於 20-5-26 08:46
其實我post件事上黎係想呻下
因為我知道上黎講左件事,件事唔會即刻冇事,但希望只少有人明白及同我分析
大 ...

其實冇話係你定係你奶奶錯,只係觀點和角度問題

係你角度,會覺得你奶奶麻煩,多咀,而係你奶奶角度,又覺得你懶,唔識做(佢話你冇家教,其實係話你唔識做)

如果你同老公唔諗住搬(我覺得搬係較好),你會更辛苦

大宅

tingting2200 發表於 20-5-26 13:38

係你角度,會覺得你奶奶麻煩,多咀,而係你奶奶角度,又 ...

唉,我當然想搬啦,
但各樣現實因素唔容許
最重要係我老公唔肯搬(emoji)

子爵府

Q寶 發表於 20-5-26 14:29
唉,我當然想搬啦,
但各樣現實因素唔容許

繼續同住落去就要諗辦法改善下大家的關係(否則大家包括小朋友都辛苦)

例如改善下自已的脾氣,習慣,學下睇奶奶的眉頭眼額,多d主動,討好,包容 (係好難架)

我老公表姐同你差唔多,同奶奶同住,由有BB開始關係轉差,佢又唔識做,老公又冇能力,到依家小朋友已經10歲,關係越黎越差,仲不時聽到佢同奶奶互相指罵 (佢係一個反面例子,連我奶奶都唔撐佢)

大宅

tingting2200 發表於 20-5-26 15:18
繼續同住落去就要諗辦法改善下大家的關係(否則大家包括小朋友都辛苦)

例如改善下自已的脾氣,習慣,學下 ...

我一直同佢住都冇咩事,唔會起衝突
而且一直我都覺得自己算識做
過時過節比多啲家用又會送下小禮物又得閒買下蛋糕
但最後都係得個吉,比人當透明
咁點解我仲要對呢個人咁好?

侯爵府

一家人,唔會因為一餐半餐飯就覺得「一餐飯大家要分開食」「使唔使買多一個電飯煲」「唔一定要我煮呀嘛~你地煮比我食都我架嘛」,而且你99「奶奶拎住D衫入黎我房」「平時奶奶唔捨得個仔做家務, 連老公幫我洗碗佢都望住個老公背影」,就咁睇平時你係咪一齊住但係比較少分擔家務,而有咗之後就更加少?

如果問心無愧,你老公又幫你,你就唔洗理唔洗諗,如果真係你奶奶所諗你比較懶,有咗後更唔做唔分擔家務就檢討吓,大肚都可以做輕便家務,例如︰如果你自己收咗衫,咁你奶奶咪唔會入你房囉
8-)

子爵府

Q寶 發表於 20-5-26 15:24
我一直同佢住都冇咩事,唔會起衝突
而且一直我都覺得自己算識做
過時過節比多啲家用又會送下小禮物又得閒 ...

呢個又係觀點與角度問題,係你角度,你覺得自己識做地對奶奶好(過時過節比多啲家用又會送下小禮物又得閒買下蛋糕)

但係奶奶角度又係未夠呢?好明顯係唔夠啦,否則你奶奶都唔會話你冇家教+當你透明啦

你有冇諗過你奶奶對你有咩要求/期望呢?自己又係未達到或者向呢個方向做緊?

咁點解我仲要對呢個人咁好?老實講問呢個問題其實係冇意思, 因為現階段你同老公冇能力搬出去,繼續要同奶奶同住

你唔願意檢討自已,改善大家關係,只會係攬炒(到最後你會更傷)

你又有冇諗過自已真正想要咩?

侯爵府

Q寶 發表於 20-5-26 14:29
唉,我當然想搬啦,
但各樣現實因素唔容許

又係老土個句,間屋邊個架?係你哋結婚買咗樓,你99搬入去你度住還是你嫁咗,搬去你99度住呀?誰是呢個家的女主人?

現實問題係錢銀問題定係你99需要人照顧而唔能分開住?

你生咗之後,屋企要打理的家務會更多,你又無可能改變到任何人包括99,你會唔會煮飯洗衫晾衫做清潔做家務呢?你改變唔到佢可以改變自己。如果唔改變,繼續一齊住,你哋全家人都會好辛苦

即使搬出去,你唔請工人,都會有家務,到時都係要做

8-)

禁止訪問

大宅

tingting2200 發表於 20-5-26 13:38

係你角度,會覺得你奶奶麻煩,多咀,而係你奶奶角度,又 ...
我唔認為佢話新抱冇家教係話緊佢唔識做囉,係個正常人都知壞人冇家教係鬧埋人哋父母。

我自己覺得鬧人冇家教仲衰過講粗口 x人哋老母。

複式洋房

我同你一樣,
1.同99同住
2.頭3個月好攰
3.放假/home office

我有每日夠鐘就去煮飯,但99仲嫌我煮得慢,冇去買餸同準備好聽晚嘅送,我已經多次暗示到明示,我唔係放假,係係屋企番工,都係朝9晚6㗎,平時番公司,搭車個陣仲可以上下網,依家直情收工即洗米,人又攰,

真係唔明女人何苦難為女人,佢都經歷過我依家嘅野,點解唔可以有啲同理心

首頁
12345...6

尾頁

跳至