時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我有考過A-Level中史,中史高等教育一向都唔係死記爛背,而係憑史料去分析評論歷史,考邏輯分析能力。
今次條問題係「是否同意1900至45年間,日本為中國帶來的利多於弊」,如果你有一千萬個理由覺得係錯,你有邏輯咁寫出黎,一樣會好高分。如果你認同利多於弊,你都要用史料有邏輯咁去同意去分析,史料不足或者邏輯有誤都會好低分。
要注意既係呢條係問題,係要你分析呢句說話岩唔岩,唔係考評局教你或者考評局認定日本為中國帶來利多於弊,你唔同意反駁佢就有分數,何來傷害國民感情?

21世紀啦,唔通教歷史仲要學生背邊個岩邊個錯,而唔係學生識得用邏輯去分析?仲玩填鴨式教育?

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-14 23:22

男爵府

畀面勳章

呢條問題最正路既邏輯答法係雖然資料C及D講日本對中國發展既貢獻,但1918年開始對中國領土既入侵軍事行動,為中國人民帶黎好大苦難,所以我唔同意利多於弊
識得自己做分析先係考中史既精神,如果係背史料,考黎做咩?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

扮少陣野啦,侵略人地國家,再屠殺人民, 何利之有呀? 問條咁嘅問題想錯誤導人嘅思想方向,居心何在?

emilypyhui    發表於 20-5-14 23:31
loved    發表於 20-5-14 23:28

男爵府

小肥兔 發表於 20-5-14 23:19
扮少陣野啦,侵略人地國家,再屠殺人民, 何利之有呀? 問條咁嘅問題想錯誤導人嘅思想方向,居心何在?
...

講我非常好(emoji)(emoji)

民房

今日考試的科目是歷史科,並不是中史科,中史科下星期一才考。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

男爵府

畀面勳章

小肥兔 發表於 20-5-14 23:19
...
第一,日本人唔係一開始就侵略中國,日本民間一直都有幫助中國人既行動,而且日本係1900年初期都好包容推翻滿清既革命黨人去日本避難,孫中山都去過日本留學

第二,呢條問題只係一條好普通既中史分析題,而且預設絕大部份同學都會唔同意。佢從來都冇引導你一定要答認同。你慣左人地講咩都同意架咩?

翡翠宮

畀面勳章

問題在於這條問題本身就是不道德而且沒道義,從沒有見過被侵略國家問國民被人侵略是利多於弊。不能說因為時限期間不一定集中於侵華時期,事實上日本就是侵略中國,屠殺數百萬中國人民,夠膽叫人分析利弊根本已經是一個問題,
情況等同叫猶大人分析納粹對猶太人的行為是否利多於弊,這條問題本身就已經是一種冒犯。

LLK    發表於 20-5-15 14:23
emilypyhui    發表於 20-5-14 23:32
日日是好日

水晶宮

回覆樓主:

我會考無讀中史,但明顯題目有引導學生認為侵華對中國有利!
咪痴線啦,做左咩好事都好,咁殘忍咁殺左咁多人,你比咩著數我都無用啦

男爵府

畀面勳章

chloepapa 發表於 20-5-14 23:23
政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
考DSE題目都算政治?就黎連屙屎都係政治架喇

珍珠宮

畀面勳章

Hopuco 發表於 20-5-14 23:23
第一,日本人唔係一開始就侵略中國,日本民間一直都有幫助中國人既行動,而且日本係1900年初期都好包容推翻 ...

同你呢人講野真係浪費青春,醫番都嘥藥費, 你直接食紙啦, 唔阻你

男爵府

畀面勳章

cyyiu 發表於 20-5-14 23:24
我會考無讀中史,但明顯題目有引導學生認為侵華對中國有利!
咪痴線啦,做左咩好事都好,咁殘忍咁殺左咁多 ...
都話左你可以選擇答唔同意,佢從來都冇叫你一定要答同意,考試一定要答同意先有分架咩?
佢問到二戰時期,本來就預左學生引用南京大屠殺做論點黎反對,依家係考緊邏輯運用史料既能力喎

男爵府

畀面勳章

小肥兔 發表於 20-5-14 23:27
同你呢人講野真係浪費青春,醫番都嘥藥費, 你直接食紙啦, 唔阻你
駁唔到論點就叫人食紙,連討論都做唔到,睇黎你受既教育問題仲大,連邏輯思辨都冇讀過

公爵府

牛年勳章

Hopuco 發表於 20-5-14 23:28
都話左你可以選擇答唔同意,佢從來都冇叫你一定要答同意,考試一定要答同意先有分架咩?
佢問到二戰時期, ...

既然問利弊,就肯定會有人向利的方面思考,就肯定會有人被誤導。

男爵府

畀面勳章

mother904 發表於 20-5-14 23:24
問題在於這條問題本身就是不道德而且沒道義,從沒有見過被侵略國家問國民被人侵略是利多於弊。不能說因為時 ...
我覺得歷史係要去面對去分析,唔能夠因為日本既戰爭行為而禁止去討論呢件事,道理係愈辨愈明,阻止討論唔係學歷史既方法。戰後德國學生會去集中營學習上一代政權既過錯,猶太人一樣會反思自己對於納粹政權係唔係太容忍,就算幾唔同意都好都唔應該唔俾去討論
而且贊成利多於弊既論點論據嚴重不足,正常係支持唔到同學答同意的。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

對,考生可以答不同意,但資料C和資料D扭曲日本侵華對中國的損害。
等於去問猶太人,戰後以色列建國,納粹德軍對他們的迫害,是否利多於弊。
這樣出題,你覺得是否恰當呢?

男爵府

畀面勳章

rebeccalin 發表於 20-5-14 23:34
既然問利弊,就肯定會有人向利的方面思考,就肯定會有人被誤導。
可以思考,但現實係史料論點論據都嚴重不足,根本就囉唔到分囉。正常將利同弊講哂出黎,再秤一秤,就已經知答同意係唔能夠自圓其說架啦

伯爵府

牛年勳章

這條試題引述兩段資料 ....
看完這兩段資料,合理推論是日本幫助中國很多,「日本為中國帶來的利多於弊」的結論,躍然紙上。

試題問的時段是「1900年至1945年間」,但對1912年以後的歷史卻隻字不提。1914年日本開始入侵山東,1931年發生「918事變」,日本全面進犯東北,1932年日本在東北建立偽「滿州國」,1937年日本發動七七蘆溝橋事變,全面侵華,中國進入8年抗戰,同年發生南京大屠殺。1941年日本侵佔香港,本地展開3年零8個月的抗戰歲月。中國的苦難日子,直到1945年日本戰敗才結束,中國至少有900萬平民死於戰火之中,這真是血淚斑斑的歷史啊!

這條問「1900年至1945年間」中日歷史的試題,無片言只語講述日本殘酷的侵華戰爭,只引述大家都很少留意的日本政法大學培訓清朝學子和三井洋行借錢給國民革命軍的資料。出題者抓小放大,以偏概全,叫莘莘學子如何作答呢?

做人要有原則,有底線,教育亦然。認同國家民族這個基本立場,就是底線。如果要以日本人的角度看待侵華戰爭,以英國人的角度看待鴉片戰爭,何不移民日本、英國呢?

香港若忘記了國家民族的基本定位,只是「無源之水,無本之木」,在國際大舞台上,只是一條無助的小魚,最後的結局,只會被人一口吃掉。

民族感情. 良心. 血性
盧永雄
https://www.bastillepost.com/hon ... -%e8%a1%80%e6%80%a7

珍珠宮

樓主寫到長篇大論為作呢條問題嘅賣國賊開脫,跟本無需要同你呢d亳無廉恥,自己民族都離棄嘅人爭辯。

emilypyhui    發表於 20-5-14 23:41

男爵府

畀面勳章

soso1227 發表於 20-5-14 23:35
對,考生可以答不同意,但資料C和資料D扭曲日本侵華對中國的損害。
等於去問猶太人,戰後以色列建國,納粹 ...
冇扭曲到,一件事還一件事,資料C同資料D的確存在。日本國內除左侵略中國派系之外,仲有一條泛亞州人路線,主張亞洲人既亞洲,積極支持孫中山一派推翻滿清建立共和之後,中日韓一齊將歐美勢力逐出亞州。所以你會見到果陣日本既政策有時有D唔協調,視乎日本國內邊個派別掌權。
二戰對中國造成極大傷害係事實,但日本係1918年前有積極幫過中國都係事實,你可以秤邊個多邊個少,但唔可以話係扭曲左歷史。
正如英國佔領香港百幾年,可以視為武裝侵佔,另一方面都將當時西方先進既制度同技術帶黎香港,你唔可能因為英國佔領香港,就認為英國係香港既建設全部都係扭曲歷史吧?

首頁

尾頁

跳至