夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

拍拖1x年,結婚6年
兩個小朋友
結婚前已經知佢脾氣差,身邊朋友父母都好擔心我嫁佢,嗰陣真係盲咗,唔聽
呢兩年夫妻生活越嚟越淡
佢從來唔會講對唔住,咩事都係佢啱晒,佢發脾氣從來都係大條道理,響小朋友面前講粗口鬧我掟嘢
疫情大家困獸鬥響屋企home office,佢唔忙,日日瞓到lunch time先起身,醒一陣又午睡,我就又開會又要睇住細路顧功課,夜晚都要做嘢
佢仲要嫌我唔煮飯唔做家務
但係錢又係我搵得多

如果有人摷我舊post會睇到我已經出咗軌
我亦唔係話我唔愉快嘅婚姻係出軌理由
但係我真係唔知點同老公行落去
我好痛苦,唯一忍嘅理由就係仔女
再揀一次我寧願自己一個人

子爵府

Chi.Chi. 發表於 20-5-17 08:42
拍拖1x年,結婚6年
兩個小朋友
結婚前已經知佢脾氣差,身邊朋友父母都好擔心我嫁佢,嗰陣真係盲咗,唔聽

有經濟又後生,點解唔離婚,仔女仲細個,好快適應,不要再用小朋友做理由,⋯⋯

幾衰都好,而家都被換來頂綠帽,應該都係男人最痛之一

男爵府

我記得你~始終都唔認同你因為老公唔好就去出軌~仲要出軌對象係有婦之夫~既然你去到憎老公呢個地步~咁就直接同佢離婚再尋開心啦~不過最好唔係你而家呢個出軌對象

珍珠宮

Chi.Chi. 發表於 20-5-17 08:42
拍拖1x年,結婚6年
兩個小朋友
生活上唔夾真係好影響情緒健康。
妳個情況,好好坐下來,評估下離婚有乜嘢損失?每一個選擇都有得有失。要冷靜客觀地衡量下自己的情緒健康,經濟獨立方面能承受那些,不能承受那些。如果為咗小朋友在同一屋簷下要媽得媽,要爸有爸的方便,假設你老公接受唔到現時離婚但同屋住的安排,咁妳可以為自己定個時日,等到小朋友成人,獨立後就離婚分居,
係咪想騎牛搵馬?如果係嘅,咁就唔好浪費資源0係D騎唔到上去嘅馬樹。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

mingmama 發表於 20-5-17 10:24
我記得你~始終都唔認同你因為老公唔好就去出軌~仲要出軌對象係有婦之夫~既然你去到憎老公呢個地步~咁就 ...

同出面個男人無關,我哋呢排冇聯絡都好耐冇見
有同冇嗰個男人我都係越嚟越憎我老公
大部分時間分緊房瞓
唔知仲頂到幾耐,但係我真係唔想離婚影響啲小朋友

男爵府

Chi.Chi. 發表於 20-5-17 10:40
同出面個男人無關,我哋呢排冇聯絡都好耐冇見
有同冇嗰個男人我都係越嚟越憎我老公
大部分時間分緊房瞓

唔離婚唔代表影響唔到小朋友~小朋友好敏感的~你哋貌合神離小朋友看在眼內對佢哋影響都唔少囉既然已經越來越憎佢~不如放手啦~當畀自己一個新生活~小朋友唔會因為爸爸媽媽離婚而冇咗爸爸媽媽的~只要處理得好就可以了

別墅

858D 發表於 20-5-17 10:39
生活上唔夾真係好影響情緒健康。
妳個情況,好好坐下來,評估下離婚有乜嘢損失?每一個選擇都有得有失。要 ...

離婚經濟我冇問題
可能係屋企人會失望
同盡量想俾小朋友有完整家庭成長
如果大家講清楚以後大家只係小朋友父母,同屋住我都可以
而家係我有時想盡力修補呢段爛咗嘅關係令我更唔開心
我唔係完美,但我已經盡力為屋企付出
換嚟就係言語暴力,精神虐待
我永遠都係唔夠好,佢就係啱晒
而家仲日日夜夜對住仲難頂

我有暗示問啲小朋友如果媽咪唔一齊住佢哋跟爹哋好唔好
佢哋就喊,心好噏

子爵府

mingmama 發表於 20-5-17 10:50
唔離婚唔代表影響唔到小朋友~小朋友好敏感的~你哋貌合神離小朋友看在眼內對佢哋影響都唔少囉 ...

可能樓主老公對小朋友應該唔錯,會陪玩陪讀,所以先想有多個人幫手,等樓主可以專心工作,如果連以上嘅功能都冇,相信樓主一早已經離婚⋯

其實小朋友年紀仲咁細,只要好好處理,對佢哋嘅發展應該冇咩太大影響

樓主亦都可能嫌棄老公搵錢搵得少,所以好多樣嘢都睇唔順眼  

珍珠宮

Chi.Chi. 發表於 20-5-17 11:00
離婚經濟我冇問題
可能係屋企人會失望
我想到一個方案:
咁就同老公攤開來傾離婚但同屋住,只做住子女的父母。
起碼減輕到妳面對現狀的他投影將來如何和他走落去的壓力。那時妳可能發現妳有更多EQ去修補呢斷爛咗嘅關係。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

離婚經濟我冇問題
可能係屋企人會失望
你都話老公脾氣差,又唔係負責照顧開小朋友,經濟又唔係好,如果爭撫養權好大機會都會係判俾你,點解你會問小朋友跟爸爸好唔好?你可以離婚自己照顧佢地丫

子爵府

離婚經濟我冇問題
可能係屋企人會失望

點解唔係問小朋友跟你,佢哋可能開心呢?

男爵府

離婚經濟我冇問題
可能係屋企人會失望

我非常明白您感受,個種無奈只有經歷到才會明白

別墅

Rilakkuma312 發表於 20-5-17 11:04
可能樓主老公對小朋友應該唔錯,會陪玩陪讀,所以先想有多個人幫手,等樓主可以專心工作,如果連以上嘅功 ...

呢樣你講得啱,佢唯一仲可取就係錫小朋友
反而我對小朋友耐性唔及佢

我冇嫌佢搵錢少,嫁佢嗰日已經知佢搵唔到錢
呢幾年我事業一路發展唔錯,佢自己有冇覺得個心唔舒服我就唔知佢

別墅

858D 發表於 20-5-17 11:05
我想到一個方案:
咁就同老公攤開來傾離婚但同屋住,只做住子女的父母。
起碼減輕到妳面對現狀的他投影將來 ...

佢脾氣好火爆
我只怕冇辦法心平氣和傾
佢唔會接受

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

離婚經濟我冇問題
可能係屋企人會失望

你講自己出軌才記得你,
人只睇到自己好的一面,
永遠都係人地錯,
你話老公係咁,
其實你都係。
你一提分開住,
小朋友就喊哂,點解?
根本佢地已經睇到蛛絲馬跡,
現代小朋友都好早熟。
你老公脾氣唔好未結婚已經知,
所以你老公冇變,變的是你,
你搵錢多,覺得老公不求上進,
慢慢就睇唔起佢,
唔愛,佢就呼吸都係錯。
你變左心,可以攤出來傾,
或者佢可以接受open relationship,
或者寧願離婚,
點行落去係兩個人決定,
不是你一個人話事。

子爵府

Chi.Chi. 發表於 20-5-17 11:14
呢樣你講得啱,佢唯一仲可取就係錫小朋友
反而我對小朋友耐性唔及佢

你都話嘗試修補過,都唔成功,何必勉強一齊⋯⋯放生大家都係一件好事,對小朋友成長亦都可能係一件好事

小朋友長遠跟媽咪應該好啲,加上你經濟又比較好,除非你覺得將來佢哋會造成你搵下一個嘅負累

別墅

Anbelle 發表於 20-5-17 11:08
你都話老公脾氣差,又唔係負責照顧開小朋友,經濟又唔係好,如果爭撫養權好大機會都會係判俾你,點解你會問 ...

佢對我脾氣差
但對小朋友佢比我有耐性
我工作比佢忙,我對小朋友嘅照顧比較係生活上,佢反而識同佢哋玩,氹小朋友開心
本身我唔係鐘意小朋友嘅人唔識同佢哋相處,而佢係好鐘意
我覺得小朋友跟佢可能開心啲,我可以經濟上支持佢哋

別墅

Rilakkuma312 發表於 20-5-17 11:19
你都話嘗試修補過,都唔成功,何必勉強一齊⋯⋯放生大家都係一件好事,對小朋友成長亦都可能係一件好事

...

講真我未必會刻意搵另一個
婚我結過,小朋友都生咗兩個
經濟又獨立,我何必又再搵個人

我上面已回咗點解我會覺得小朋友跟爸爸好啲
如果我老公唔爭話俾我咁當然我會要番啲仔女
但佢講過如果有一日離婚佢一定爭,我唔想同佢爭

珍珠宮

你老公脾氣唔好 vs 你多次派綠帽俾佢
相比之下你老公好過你
關係從來都係雙向,今時今日呢個局面你有份造成

子爵府

Chi.Chi. 發表於 20-5-17 11:21
佢對我脾氣差
但對小朋友佢比我有耐性
我工作比佢忙,我對小朋友嘅照顧比較係生活上,佢反而識同佢哋玩, ...

唔鍾意小朋友又生兩個?

唔離婚,就有老公幫手照顧兩個小朋友,自己可以自由地工作⋯⋯

離婚,就話俾兩個小朋友跟爸爸,因為佢可以照顧好啲,自己得閒又去望吓,自己又可以自由生活⋯⋯

你可能覺得我心態諗得你衰,好似所有嘢都從自己出發

首頁

尾頁

跳至