嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

同埋食奶嘅時間會因為咁樣改變?應該要點樣調節?
同埋點樣去準備加固嘅食物?

回覆 duckie919 的帖子

Hi duckie919, 健康院一般建議bb 大約6個月大的時候開始嘗試進食固體食物, 每個bb發展情況都唔同, 當BB頸/背比較硬挺,可以挺
起頭、靠住椅背坐到, 對大人食物有興趣, 將匙羹放進BB口時, 咀唇可以合上唔會頂住匙羹, 都代表BB可以嘗試固體。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

水晶宮

六個月先加固,
初頭食米糊.

民房

duckie919 發表於 20-5-20 20:14
...

宜家我個女八個月大,我都係四個月開始加固,有人就話六個月開始好啲,但我係諮詢我台灣嗰邊醫生意見後決定四個月開始。

我一開始比佢係第二餐奶之前食一兩啖米糊(十倍粥),一開始唔使諗佢會食得多嘅,都係俾佢食咗一兩啖俾佢適應咗先,慢慢菠菜糊、南瓜糊,四個月啱啱開始食嘅時候我一次得比一種嘢,慢慢變菠菜米糊、南瓜米糊⋯等等,但我唔會日日重複盡量比佢多樣性啲(但都有啲意見係話一樣嘢食左幾日先確認無敏感先試第二樣,呢啲就媽媽你自己斟酌啦)

民房

...

工具我就買左beaba食物處理機,小湯匙、碗仔等。岩岩開始beaba都算幾好用宜家食量多左就無咁方便啦,我阿女宜家可以食到250ml左右一餐(一日兩次),總之六個月之前都係比佢慢慢習慣慢慢嘗試唔好氣餒,唔好勉強食幾多,慢慢來,越食會越進步。

大宅

TingSung 發表於 20-6-27 14:47
工具我就買左beaba食物處理機,小湯匙、碗仔等。岩岩開始beaba都算幾好用宜家食量多左就無咁方便啦,我阿 ...

Thanks!!!! 請問可參考下你加固時間表嗎?同加固前大出入嗎?同加固係咪本身食奶前30 分鐘開始,之後如要補奶,要隔幾耐?thxthx

民房

duckie919 發表於 20-6-27 20:15
Thanks!!!! 請問可參考下你加固時間表嗎?同加固前大出入嗎?同加固係咪本身食奶前30 分鐘開始,之後如要 ...

四個月嘅時候我個女一日食五餐,第一餐大概八點左右,我通常係第二餐前半個鐘喂佢少少糊仔,我通常係加固後半個鐘補奶,啱啱開始幫BB加固時佢食得極少,所以飲奶嘅份量上面都冇分別,慢慢佢食得越嚟越好我補奶就補的越來越少,同埋慢慢調整作息將飲奶變一日四次(加一安隔到五個鐘)如果似佢宜家可以食到200-250ml我就正式取代一餐。

呢個係我自己嘅做法,加固飲食方面有好多唔同嘅講法好多唔同嘅做法嘅,你可以參考吓

別墅

TingSung 發表於 20-6-29 14:32

四個月嘅時候我個女一日食五餐,第一餐大概八點左右,我通 ...

想問下你個女個陣有冇經歷厭奶期?我仔黎緊5個月都想開始試加固,但佢厭奶得好勁,驚佢一加左飲得再差d

民房

Cakelee 發表於 20-7-1 19:13
想問下你個女個陣有冇經歷厭奶期?我仔黎緊5個月都想開始試加固,但佢厭奶得好勁,驚佢一加左飲得再差d
...

我個女厭奶期好早,三個月大已經厭奶,飲奶唔到平時一半,我個陣都勁擔心,但我都係照返餵奶時間喂我個女,活動力正常,一日飲到應該有的奶量,生長曲線正常都唔駛太擔心,嗰陣好似過三個星期左右就正常返。

你有無試過你個仔眼訓嘅時候餵奶?嗰陣我個女眼訓嘅時候反而肯飲多啲奶,同埋我倒是覺得可以試下加固,可能你個仔出緊牙仔定係開始對大人啲嘢食有興趣,試下無妨

別墅

TingSung 發表於 20-7-2 14:07
我個女厭奶期好早,三個月大已經厭奶,飲奶唔到平時一半,我個陣都勁擔心,但我都係照返餵奶時間喂我個女 ...

我仔就係3個月厭到而家5個月,次次都係要哄佢訓著飲奶,但又唔係餐餐肯飲架wo.而且都唔係飲得多,仲要成日濁親,咁樣訓住飲唔知對加固會唔會有影響呢?

別墅

...

我BB 六個月先加

大宅

TingSung 發表於 20-7-2 14:07
我個女厭奶期好早,三個月大已經厭奶,飲奶唔到平時一半,我個陣都勁擔心,但我都係照返餵奶時間喂我個女 ...

我女5個月, 呢幾日唔知做咩要醉奶先肯飲, 仲要抱住單手餵, 一坐低就醒根住唔飲....又要再抱瞓過....手都軟埋, 同埋有試加固, 一掂到匙更佢就喊爆, 吐返出嚟....食嘢都變角力賽~

首頁

尾頁

跳至