自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hebesiu 發表於 20-5-23 22:20
其實一般家庭 , 退左休既父母 , 養大仔女後 , 自己係咪只留到好少積蓄 , 係咪好需要仔女既供養 ?
...

香港有太多唔同既「退左休既父母 , 養大仔女後」家庭,父母亦生於唔同年代,邊有一般。
我長老case,有積蓄唔算好少,仔女有供養
我自己case,將退休,有積蓄夠養自己。

珍珠宮

淘心 發表於 20-5-24 09:51
真要看父母本身的心態。許多父母有養兒防老慨念,咁佢地下一代就慘了! 這種父母多數無心理財,一心養大仔 ...

呢啲父母唔應該生仔女

珍珠宮

回覆樓主:

宜家香港地,多數生一個起,兩個止,最緊要早年買左樓嘅,又有穩定工作,只要唔係大花筒,應該財政都ok。
反而年青呢代,如冇父陰又唔係專業人士,要儲蓄就應該比較困難。

公爵府

淘心 發表於 20-5-24 09:51
真要看父母本身的心態。許多父母有養兒防老慨念,咁佢地下一代就慘了! 這種父母多數無心理財,一心養大仔 ...

男爵府

waic 發表於 20-5-24 10:05
呢啲父母唔應該生仔女

錯了,這種父母才最愛生。生得多,攞得多嘛!反正都係政府比錢養!

珍珠宮

其實一般家庭 , 退左休既父母 , 養大仔女後 , 自己係咪只留到好少積蓄 , 係咪好需要仔女既供養 ?
...

我地上一代就多數咁,因為生得多,媽媽又通常冇返工,只靠爸爸一個搵錢,宜家呢代退休父母,約50-60,如果一路都係兩公婆搵錢養1,2個細路,經濟能力應該ok,

珍珠宮

淘心 發表於 20-5-24 10:13
錯了,這種父母才最愛生。生得多,攞得多嘛!反正都係政府比錢養!

就係咁先死,有能力嘅唔生,冇能力嘅係咁生

macpig    發表於 20-5-25 12:38

男爵府

回覆 hebesiu 的帖子

當然比起沒有小孩的家庭退休現金少很多,我們要付出 供書教學,醫療雜費,住屋食用,外遊放電等開支,自然小很多很多

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

自食其力, 才有尊嚴

子爵府

回覆樓主:

如果兩公婆後生時都有做野,理財又ok應該做到夠錢用先退休,唔好諗住後生會養兩老先, 俗語有話: 父母養仔仔養仔,依個年代唔問你囉都偷笑。

我覺得兩個後生時一定要做野,亦要有儲錢習慣,唔好做月光一族,否則老來要靠人好慘,所以首先要做好自己。

我朋友一出來就做家庭主婦,佢老公有啲錢但唔會過手比佢,只負責 燈油火蠟同一般開支,朋友無錢佢話老時唯有靠阿仔,我覺好無安全感,靠老公都未必安全,因為唔知會唔會一齊到尾,將來要阿仔養又好似 一廂情願,所以我覺得女人一定要出來做野,要有自己儲蓄。

男爵府

李家承 發表於 20-5-24 11:19
如果兩公婆後生時都有做野,理財又ok應該做到夠錢用先退休,唔好諗住後生會養兩老先, 俗語有話: 父母養仔 ...

成日見到BK的C9 話自己沒經濟能力的。今天靠老公養,老後靠仔養,一生都是別人的包袱。

子爵府

淘心 發表於 20-5-24 13:04
成日見到BK的C9 話自己沒經濟能力的。今天靠老公養,老後靠仔養,一生都是別人的包袱。
...

有舊同事未結婚前份份工都做唔長,又大洗,結婚後照顧1個小朋友無做野,由於個個月要問老公攞家用,要睇老公面色,自己又無儲蓄,真係有苦自己知。 所以我唔贊成女人生完小朋友唔做野,除非本身有錢可以夠退休。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

...
無1定。低下階層就算生1個,都係月光族,要靠仔女。

又或者遇著金融風暴,或者投資被騙,老來無錢。

但在bk話要靠仔女養的人,好似十惡不赦,會俾人話窮就唔好生。

當然靠生好多個去攞福利係唔好啱,但窮人結婚生小孩,在bk又係十惡不赦。

難道窮就唔可享受家庭生活咩。

按常理,仔女有能力供養父母,也是福氣。當然做父母都唔可以呵索。

大宅

...

如果仔女成日買名牌 讀名牌私學上埋大學 再讀埋博士 又成日旅行 當然唔得
有幾多人會咁養仔女 除非本身好有錢姐

水晶宮

我上一代唔使靠我哋但我哋有俾心意錢,我自己可以唔使靠女,叫做做好退休準備,如果亞女俾,亦會樂意收,亦會樂意幫佢少少上車
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

象牙宮

回覆樓主:

唔為之多先?我爸以前有買樓,亦有公積金退休金之類,佢退休前已經唔使供樓,亦唔會亂花費生活,佢係有一筆錢既!可惜命唔長無福享

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

extra88 發表於 20-5-23 22:38
當享受左經濟增長最快果幾十年,
又享受埋QE 帶來的資產增值,
最後得“好少積蓄”係完全唔合格 ...

即要有多少才合格呢?
開心過每一天吧!

男爵府

+4熱血勳章

回覆樓主:

除非老人家好有錢, 否則當年纪愈大, 身體愈差, 有好多病痛, 需要找人照顧, 嗰筆費用都係要子女俾

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至