自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係睡唔著,我仔而家小一,如果有DD野唔順佢意,或者玩遊戲輸左,就即刻有情緒發脾氣,佢會即刻喊話「你唔鐘意我喇」「好唔公平呀」然後就入房關門,有時候仲會話「我去撞頭」「我死左去好唔好」「我去跳街」我估佢意思係跳樓,由細到大我全職湊好有耐性咁教,同佢慢慢講道理,其他家長都話我EQ高,咁好耐性同個仔講耶穌,換轉係佢地就會即鬧即打,唔通講道理唔得就真係要打佢?有無jm教下我呀

子爵府

有時太苦口婆心小朋友唔識珍惜。我仔好勝心強,輸就會想喊發脾氣,當佢話我唔就佢或唔錫佢時,我會話返佢轉頭架!似朋友鬧交咁囉,一邊鬧佢要守規矩,調轉我係咁得唔得,另一邊一路數點錫佢,一路俾說話佢聽扮嬲,等佢自己都唔好意思,轉個頭佢就嬲嬲豬樣痴返住我啦!時間耐左佢接受失敗程度都高左,唔會亂發脾氣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我大仔都係好唔鍾意輸,佢次次一輸發晦氣我都會鬧(我唔會打),我會鬧點解你唔可以輸? 你輸完一次你過一星期後你仲會記得咩? 點解你要因為咁而發脾氣? A game is a game,玩完就係玩完,唔係你輸就係我輸,有咩需要唔開心? 你問我我覺得佢愈介意輸我玩遊戲我就愈唔留力,唔係因為我想嬴,而係我要佢明白輸根本唔係問題,要佢習慣係人都有輸的時候

男爵府

回覆樓主:

睇阿仔所講嘅說話係想你氹佢, 最快平復情緒方法係要表達你愛佢、重視佢, 不妨攬下錫下佢,之後再講道理。或者有時扮輸,有時揶揄一下自己嘅缺點, 例如我煮飯唔叻,我成日都話好彩你哋包容我, 我都有好多嘢唔叻之類。

wcpcelia    發表於 20-5-25 10:14
newuser    發表於 20-5-24 09:19

男爵府

lovebo_bo 發表於 20-5-24 01:50
真係睡唔著,我仔而家小一,如果有DD野唔順佢意,或者玩遊戲輸左,就即刻有情緒發脾氣,佢會即刻喊話「你唔 ...

會唔會係平時個個都遷就佢?

大宅

小朋友係唔鍾意輸架,要不段同佢講道理俾佢知道玩遊戲開心係個過程,輸咗確實係會唔開心,我會叫佢加油呀!我信你再努力啲啲就下次會贏架啦!

但佢講有啲尋死咁既意思既說話就唔可以,你重點應該放返落呢度,同佢講呢啲唸法係唔可以要解釋佢知佢咁唸既嚴重性...真係好嚴重真係要搵人幫佢做輔導

男爵府

回覆樓主:

理性地教係好事,但錯嘅係你個仔唔適合呢種方法去教。

wcpcelia    發表於 20-5-24 09:09

男爵府

taptap83 發表於 20-5-24 02:03
有時太苦口婆心小朋友唔識珍惜。我仔好勝心強,輸就會想喊發脾氣,當佢話我唔就佢或唔錫佢時,我會話返佢轉 ...

今次佢講到話要跳街,真係激死我,我有好似你咁樣話返佢,佢話我唔鐘意佢,我都話返佢唔鐘意我,咁辛苦生佢出黎,成日咁樣咁樣激我,之後就講我平時點樣對佢好等等,佢好硬頸又唔服輸,佢就算知道自己唔岩,都要我同佢道歉先,我當然唔會理佢啦,佢最後都有同我道歉
真係好擔心佢呢D性格會有殘傾向

男爵府

rayrayus 發表於 20-5-24 02:14
我大仔都係好唔鍾意輸,佢次次一輸發晦氣我都會鬧(我唔會打),我會鬧點解你唔可以輸? 你輸完一次你過一星期 ...

我有教佢輸贏唔重要,無需要太介意,係享受個過程,其實佢有聽我講既野,好似妹妹玩遊戲輸左唔開心,佢會將我同佢講既野同返妹妹講,但有時當佢玩輸左既時候,就會咩都唔記得,一輸左情緒就爆發

男爵府

irischowys 發表於 20-5-24 02:22
睇阿仔所講嘅說話係想你氹佢, 最快平復情緒方法係要表達你愛佢、重視佢, 不妨攬下錫下佢,之後再講道理。 ...

今日同佢傾既時候,我都有同佢講,媽咪唔係樣樣野都岩哂,我每日都學習緊,我做得唔好叫佢提醒我,佢就叫返我如果佢發脾氣就叫我提醒佢冷靜,冷靜唔到就再寫紙仔叫佢冷靜

珍珠宮

人生道理可以透過一齊睇故事書去學,小朋友會易理解好多
玩包剪揼最易輸,玩得多自然明白人人都會經歷好多次「輸」,明白輸係好平常

個人認為王宏哲嘅育兒建議唔錯,佢有教點樣解決呢方面嘅問題

https://m.facebook.com/OTR.HC.Wang/posts/1555042907996782

男爵府

天真B 發表於 20-5-24 02:26
會唔會係平時個個都遷就佢?

無呀,唔會就哂佢,如果佢同妹妹爭野,我會叫佢地自己解決,或者我會問「邊個識禮讓呀?」,之後本來爭緊野既兩個人,突然變左禮讓大使,讓黎讓去

newuser    發表於 20-5-24 09:21

男爵府

Bradbubu 發表於 20-5-24 02:26
小朋友係唔鍾意輸架,要不段同佢講道理俾佢知道玩遊戲開心係個過程,輸咗確實係會唔開心,我會叫佢加油呀! ...

我諗佢咁樣講應該都係衝口而出,有D想威脅我咁樣,之前我都有諗住同佢睇心理輔導,我老公又話無需要,幼稚園老師又話佢係學校好正常,所以先無去睇

大宅

小一仲細個,慢慢教

男爵府

秋天與楓葉 發表於 20-5-24 02:57
人生道理可以透過一齊睇故事書去學,小朋友會易理解好多
玩包剪揼最易輸,玩得多自然明白人人都會經歷好多 ...

多謝你介紹

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

個個都王子公主, 保護得太好, 所有嘢都得嚟太容易

男爵府

Ming1127 發表於 20-5-24 03:16
小一仲細個,慢慢教

我會努力教,不過小一已經講呢D傷害自己既說話,真係好擔心,所以要尋求各位jm既方法

wcpcelia    發表於 20-5-25 10:15

珍珠宮

真係睡唔著,我仔而家小一,如果有DD野唔順佢意,或者玩遊戲輸左,就即刻有情緒發脾氣,佢會即刻喊話「你唔 ...

佢本身怕唔怕痛?

大宅

唔明白佢小一接觸d 乜野會識得講呢d 說話?! 係平時聽屋企人傾計學到? 睇電視學到定係點??

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我女一年級都有咁講

我覺得佢有精神病

會講我死左你最開心
你都唔錫我
你唔係我媽咪

佢痴係上黎,我真係要望住佢,驚佢係樓底最高個層跳落黎

本來搬左屋未即時裝安全鎖,佢發完一次脾氣
我即刻打比人上黎裝鎖

真係怕左佢

首頁

尾頁

跳至