自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

我愛Corina 發表於 20-5-24 18:56
我自己就係拎回鄉卡先,我本身都係香港出世,香港証件就一早拎晒。

我仔女外國出世,拎住外國護照返香港 ...

咁會唔會係你攞回鄉卡先,所以就無問題囉?
我老公都有回鄉卡呀, 大前提是佢一早就有,然後先過澳洲, 佢朋友係一直都無, 返香港先申請

複式洋房

回覆 testher 的帖子

琥珀宮

我愛Corina 發表於 20-5-24 18:59
我有,我老公無,佢無資格申請。

咁未係囉,如果父母都申請唔到回鄉證,咁仔女就唔會申請到
回鄉證係父或母是但一個有就可以

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pang329 發表於 20-5-24 10:42
回覆 我愛Corina 的帖子

暫時回鄉證唔係我嘅concern 之一

咁你concern 係乜?

回鄉卡我地過晒期都無renew, 但有資格總好過無。

琥珀宮

pang329 發表於 20-5-24 15:51
我係新手,講錯嘢請多多包含

我係香港出世,細個跟媽媽移民去澳洲住,攞咗澳洲公民。老公係土生土長嘅香港 ...

其實不如咁,澳洲生都可以攞特區護照,海外申請,入境處網頁有講點申請
再係澳洲攞埋澳洲護照
bb第一次返香港記住用特區護照入境

複式洋房

回覆 testher 的帖子

都係嘅,似乎好多jm 都好有經驗。我都定啲。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mandy952 發表於 20-5-24 11:01
咁未係囉,如果父母都申請唔到回鄉證,咁仔女就唔會申請到
回鄉證係父或母是但一個有就可以
...

上面有Jm 話有朋友父母都有,但係仔無,你又話除左隱瞞,否則申請唔到。

我只係講我親身經驗。

複式洋房

回覆 luckybaby2011 的帖子

如果定咗係香港,就會邀請佢返嚟幫手湊

瑪瑙宮

testher 發表於 20-5-24 10:59
咁會唔會係你攞回鄉卡先,所以就無問題囉?
我老公都有回鄉卡呀, 大前提是佢一早就有,然後先過澳洲, ...

我自己就肯定無問題。

但我係想分享小朋友拎住外國護照(首本護照)加特區係都拎到回鄉卡。

你朋友當年應該申請左特區護照去申請回鄉卡。

男爵府

我愛Corina 發表於 20-5-24 19:07
我自己就肯定無問題。

但我係想分享小朋友拎住外國護照(首本護照)加特區係都拎到回鄉卡。

咁你先生咩原因申請唔到?

瑪瑙宮

testher 發表於 20-5-24 11:08
咁你先生咩原因申請唔到?

佢係移民第三代,無中國籍。

複式洋房

係想有HKID 同澳洲護照。 HKID 主要原因係我同老公暫時都會留係HK, 需要香港份工維持生計。 澳洲護照係俾佢將來有咩事都可以送佢返澳洲先,因為屋企人喺嗰邊,點都會有人照顧。

大宅

回覆樓主:

-你可以申請一張個人citizenship cert唔洗緊你呀媽,方便啲.
-airline會講幾多周唔比上機,網上check到
-正常好快申請到入籍。你朋友immigration status是否有問題

我三個小朋友係香港出世,雖然我父母家姐細妹係澳洲,我冇諗過返去生,最緊要係香港請工人培月容易,有人幫手。我父母得閒來港,或我哋回去,佢哋只負責玩孫,大家都開心。

男爵府

我愛Corina 發表於 20-5-24 19:09
佢係移民第三代,無中國籍。

Oic

複式洋房

回覆 mandy952 的帖子

我都想知澳洲申請攞特區護照要幾耐? 因為就算我過去生,最多都係留14week, 之後點都要返HK. 我驚唔夠時間去整。

瑪瑙宮

pang329 發表於 20-5-24 11:11

係想有HKID 同澳洲護照。 HKID 主要原因係我同老公暫時都會留係HK, 需要香港份工 ...

咁你要make sure 你係香港生拎唔拎到澳洲護照,因為你老公沒其他地方PR / 國籍,你bb 係澳洲出世都有資格申請核實香港永久居民資格。

瑪瑙宮

pang329 發表於 20-5-24 11:14
回覆 mandy952 的帖子

我都想知澳洲申請攞特區護照要幾耐? 因為就算我過去生,最多都係留14week, 之後點 ...

直接拎澳洲護照返香港,我d 仔女都係返香港慢慢攪香港身份。

複式洋房

回覆 eziznw 的帖子

可以申請個人citizenship card?! 高人, 我又要research 吓先。我都覺得hk 生點都放便啲,請陪月搵工人意請好多。同埋呀媽係扶助角色大家都少啲咬拗。

男爵府

不如另一個角度寫,如果bb將來要為學業,要和爸媽分開兩個地方生活,爸爸我估都唔會在澳洲定居,長期留港搵錢,你們都要做太空人,兩邊走。咁其實是否你們兩公婆想要的生活?我有朋友情況有些似你,去到6、7歲才帶小朋友返去外國讀書,小朋友性格已定,親生父母教導他,已不再聽了。好像有些離題,希望不要介意

複式洋房

回覆 gwash 的帖子

其實都未諗到咁仔細,我只係諗邊度生會有兩邊護照。 到佢大咗,都要睇佢係咩性格先再諗點行。 始終hk 嘅唔穩定係憂慮之一。作為媽媽,我只可以盡量為佢plan 好啲,等到佢大個,佢都有佢嘅選擇。我諗只要係為佢好,佢始終會明白嘅。

首頁
34567...10

尾頁

跳至