論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

shinnylam 發表於 20-5-29 19:12
而家疫情,想請斷約既工人,請問係咪可以向入境處申請酌情處理,工人留係香港等visa,唔洗返菲律賓?有冇成功 ...

剛剛問咗入境處, 斷約菲係可以留在香港換新僱主, 當然係要酌情處理.
如果斷约工人願意俾舊顧主做tel.ref, 應該唔會差嘅.

子爵府

2020勳章

winnieypwong 發表於 20-5-31 12:35

佢可以斷約去你到,即係遲d佢都可以斷約去其他人到

香港嘅斷约工人都靠譜的,入境處不容許慣性斷约工人不停轉工, 唔會再批visa俾佢留港. 反而由家鄉來港嘅斷约工人先要小心D.

子爵府

2020勳章

samsamsam123 發表於 20-6-12 15:21
好就吾會炒!僱主吾會使錢炒好工人的!

老人家去咗老人院, 家中無乜野要做了, cut咗工人幫補老人院費都好呀.

複式洋房

bbmelody 發表於 20-6-3 20:17
回覆 shinnylam 的帖子

你是否想請工人姐姐?本人因疫情關係,經濟出現問題,沒能力用她。菲姐姐在我家工 ...

可否pm我,謝謝

別墅

samsamsam123 發表於 20-6-12 15:21
好就吾會炒!僱主吾會使錢炒好工人的!

好睇每個人既. 我工人偷錢,克我面,唔做野,我炒

大宅

回覆 shinnylam 的帖子

唔好請斷約約, 我剛剛先發表文章講緊工人做錯事應該怎處理, 上年就是急用經agent請咗個 斷約約, 以為只係 對方僱主麻煩忘記關門都炒佢, 點知原來真係好唔掂, 忘記關火,經常忘記工作,經常為抗指示, 仲要駁嘴面目猙獰, 佢係菲律賓的, 我驚陽光請, 要名話我知千祈唔好請佢。

大宅

回覆 bbmelody 的帖子

你會提供財政問題嘅證明嗎? 如果沒有他不能留在香港。

大宅

回覆 jyjy1684825 的帖子

家鄉來香港的斷約工人反而要小心?
我不太明白可否詳細講下please

大宅

shinnylam 發表於 20-5-29 19:12
而家疫情,想請斷約既工人,請問係咪可以向入境處申請酌情處理,工人留係香港等visa,唔洗返菲律賓?有冇成功 ...

千萬不要請斷約,我上個工人借我錢後藉口家姐死咗要求返菲律賓幾日,我唔同意,死死氣還完我錢後好快辭職,走後我收到財仔信,原來欠錢不還走佬。她在上個僱主家做了半年就自己斷約,話僱主刻薄她食唔飽。信賓一成,雙目失明。

大宅

jyjy1684825 發表於 20-6-15 13:31
剛剛問咗入境處, 斷約菲係可以留在香港換新僱主, 當然係要酌情處理.
如果斷约工人願意俾舊顧主做tel.ref, ...

即係唔洗返菲律賓,直接可以做多2年先?

子爵府

2020勳章

DYDY2323 發表於 20-8-10 15:11
即係唔洗返菲律賓,直接可以做多2年先?

複式洋房

jyjy1684825 發表於 20-6-15 13:31
如果斷约工人願意俾舊顧主做tel.ref, ...
請問是什麼酌情處理? 是否因為疫情理由都可以 因為菲律賓嗰邊都好嚴重

複式洋房

wendy1224 發表於 20-5-31 01:31
千萬唔好請斷約,實中招
我都相信斷約工人係麻煩 不過 傾計咁傾有啲僱主對工人都唔好,係刻薄嗰隻,有啲工人 頂唔順 自己辭職都有, 我朋友都有請過斷約工人 , 佢話個工人幾好。

子爵府

2020勳章

eist212 發表於 20-8-10 18:39
我都相信斷約工人係麻煩 不過 傾計咁傾有啲僱主對工人都唔好,係刻薄嗰隻,有啲工人 頂唔順 自己辭職都有, 我 ...

我2個月通知工人了, 老媽去了老人院, 家中無野做, 佢要斷约.
為咗佢record 好睇, 我用埋經濟理由遣散.僱主識揀斷约工人唔一定麻煩.

子爵府

2020勳章

eist212 發表於 20-8-10 18:37
請問是什麼酌情處理? 是否因為疫情理由都可以 因為菲律賓嗰邊都好嚴重

係, 除了四種情況可酌情處理外, 因疫情影响也可酌情免離港.

別墅

斷約勿請

侯爵府

jyjy1684825 發表於 20-8-10 15:31

請問打咩電話去問?

別墅

回覆 samsamsam123 的帖子

斷約工人,而家都好hot.請工人一定講運氣,我覺得斷唔斷約巳經唔重要

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

因疫情關係,依家斷約,可留港搵僱主等批 visa,但以往係,如果個工人斷咗兩次約,入境處係吾會再批 visa 比佢,一定要走。
我之前和現任,都係斷約請返嚟,前者幫我做咗 5 年半返去結婚生仔(係我要求佢早走),接住依個姐姐都就快 4 年啦,請工人睇彩數,我請咗十幾年工人,我反而吾鈡意香港完約個啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊