自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

粉紅天空 發表於 20-5-31 12:57
醫生話如果第三劑先痾,可能係情緒波動,或者食左d咩....
唔通關食橙事
...

23號方只比16號方多咗一味藥炒白芍,白芍不會引起肚屙。

男爵府

zbt 發表於 20-6-3 07:50
23號方只比16號方多咗一味藥炒白芍,白芍不會引起肚屙。

可能係我食左其他野了,下次再觀察下

子爵府

平平常常 發表於 20-6-2 23:12
粥本身有益,容易消化,屬性平和,唔寒。不過如果你煲得太稀,而你又水道不通暢、容易水腫的話,喝太多液 ...

對的 , 需要引火歸元, 難怪有時煲黨參湯水都唔就得。😚

男爵府

chunheilo 發表於 20-6-2 09:42
我呢一年都多咗白頭髮,以為遺傳,原來都關氣血問題,我呢一年又真係氣血好差,脾胃又唔好,體內又有瘀血 ...

之前睇中醫,醫師主要針對我氣血虛,但睇左幾個月都差不多情況。

今次依個中醫主要針對返我腸胃,佢話腸胃唔好,食咩補品都無用....

不過唔知究竟醫睡眠先定脾胃先好呢?

珍珠宮

粉紅天空 發表於 20-6-2 18:52
唔怪得而家食唔到公仔麵了,一食就肚痛肚痾

公仔麵本身都唔健康,調味包又有添加劑。

珍珠宮

粉紅天空 發表於 20-6-2 18:58
請教一下,早餐應該食咩?

麵包又話精製唔好;米粉 麵又話唔好,

我之前回覆過你,關於戒口的基本要求。你不違反就可以。

至於怎麽選擇,就因應你個人喜好而定,平時只要吃了你身體不會不舒服就可以。當然最好避免有添加劑的食物,尤其是加工的肉類(例如罐頭)。米粉、通粉或者麵都無問題,你身體處理到就OK。

你可以吃粥,白粥、瘦肉粥、雜糧粥、小米粥,配饅頭。如果流質食物不行,也可以考慮吃飯。電飯煲隔夜預約好時間制,朝早就有粥或者飯煮好。你再炒個菜就OK。

珍珠宮

wtfa 發表於 20-6-3 10:05

我只不過說隨口說一下思路,我對你的情況一無所知,你不要隨便自己套進去。

每個人的整體因素像一個matrix,環環相扣,並不能夠單獨著眼於單一因素,因為很可能還有其他制約因素,需要全盤考量,儘量兼顧各項相對平衡。類比來說,猶如中國面對複雜的國內問題、國際關係,需要一步步的調節,不能夠只對單一因素著力。

譬如說寒,有腎陽虛的下寒,有胃寒、有四肢畏寒,或者其他臟腑有寒,都需要仔細審視患者整體情況才能夠定奪,不能因一個「寒」字把問題單一化、片面化。另外,有時候陽虛和陰虛又會同時存在,那麼就需要審視當事人的陰虛和陽虛的相對強弱,按情況調教。

大宅

回覆 粉紅天空 的帖子

酸棗仁是收歛的,你的藥不會令人痾。
凍飲,水果寒濕破氣,反而會令人痾,肚子受涼也會。

你的中醫沒有叫你戒口,但是有的中醫叫人戒寒涼,包括水果的,因為寒濕破氣傷脾胃。

不過,長期不吃水果及戒掉寒涼的人,脾胃會變回溫暖狀態,氣聚了起來,如果吃了水果,反而會更不舒服。

珍珠宮

wtfa 發表於 20-6-3 10:05

如果情況簡單,有時可能係因為表證未解,內熱未除,身體有伏熱所致。又或者是津液不足,血虛,有瘀阻等等障礙,你單是補氣,在推進過程中就容易生熱。

我建議你有空看看大陸羅大倫博士的書,入門學習一些基本中醫概念,會對你了解自己有幫助。他的書適合普通人看,比較淺白易明。

珍珠宮

粉紅天空 發表於 20-6-3 13:05
之前睇中醫,醫師主要針對我氣血虛,但睇左幾個月都差不多情況。

今次依個中醫主要針對返我腸胃,佢話腸 ...

合理,如果脾胃太差,生化無源,比幾多補品你都無法轉化滋養身體。

其實可以合方,失眠問題一起治。

不過你的問題應該不簡單,未必咁容易遇到有能力駕馭你病情的中醫師。

所以你更要注意遵從基本的戒口原則。

一則免於落人口實。(萬一吃藥後很不對勁,你有戒口,就可以鎖定原因在藥方身上,及早排除能力不濟的醫師)

二則對中醫師也比較公平。而且患者本來就應該在飲食方面配合中醫師。

男爵府

平平常常 發表於 20-6-4 23:55
合理,如果脾胃太差,生化無源,比幾多補品你都無法轉化滋養身體。

其實可以合方,失眠問題一起治。

謝謝你
你對依方面都有學問,本身是中醫嗎?

珍珠宮

粉紅天空 發表於 20-6-5 07:23
謝謝你
你對依方面都有學問,本身是中醫嗎?

唔係,我係自學。

我思疑你身體可能係厥陰肝這個介面也有矛盾,寒熱夾雜。中氣敗,水火分離,寒熱的動態平衡一有變化,就容易激化問題出現。所以如果醫師係太陰脾介面久攻不下,就要改變思路,考慮有無忽略其他因素。

男爵府

平平常常 發表於 20-6-5 16:18
唔係,我係自學。

我思疑你身體可能係厥陰肝這個介面也有矛盾,寒熱夾雜。中氣敗,水火分離,寒熱的動態 ...

啊,每次都係食完藥有反應先知藥唔夾。
唔知天下有無一個靠把脈就斷到我體內矛盾既醫師呢!

男爵府

平平常常 發表於 20-6-5 16:18
唔係,我係自學。

我思疑你身體可能係厥陰肝這個介面也有矛盾,寒熱夾雜。中氣敗,水火分離,寒熱的動態 ...

請教一下,依張藥單如果飲完都有痾。
是藥方偏寒問題嗎?

珍珠宮

粉紅天空 發表於 20-6-7 10:39
請教一下,依張藥單如果飲完都有痾。
是藥方偏寒問題嗎?

從佢開嘅藥方反推,患者應該唔係好虛,藥物偏重清熱,醫師連基本顧護脾胃正氣藥物都無加落去。患者受到就無問題,受唔到就係醫師誤判形勢。

服用藥方要注意中病即止,即係點到即止,有時食多兩劑就會「過籠」,有負面作用。這點全憑醫師掌握。痾完感覺暢快舒服的就是正面。反之,感覺乏力無精神就是負面,要及時修正。

如果你本身平時進食普通食物都好易肚痛腹瀉的,你就更應該在服藥期間避免平時容易引發問題的食物(你平時有留意應該清楚),否則會製造更多的問題。此次煩惱皆因你吃了大熱的榴槤、又吃了橙(還不知道有無亂吃其他東西例如雪糕之類),引發寒熱混亂。

珍珠宮

粉紅天空 發表於 20-6-5 17:03
啊,每次都係食完藥有反應先知藥唔夾。
唔知天下有無一個靠把脈就斷到我體內矛盾既醫師呢!
...

你找到這樣一位醫師的時候,也許我已經在學習輕功了。

珍珠宮

回覆 平平常常 的帖子

我手碗,放4隻手指上去, 個到周不時好冷咁,有時左手, 有時右手

點解咁怪?

珍珠宮

sjnl43 發表於 20-6-10 22:07
回覆 平平常常 的帖子

我手碗,放4隻手指上去, 個到周不時好冷咁,有時左手, 有時右手

自己先檢討一下自己的生活習慣。例如有無手腕位置經常貼住冷的表面(玻璃、雲石之類)。如果沒有這方面的原因,那就是身體問題不簡單。如自己不早日下定決心調治,他日必定悔不當初。

珍珠宮

平平常常 發表於 20-6-14 18:06
自己先檢討一下自己的生活習慣。例如有無手腕位置經常貼住冷的表面(玻璃、雲石之類)。如果沒有這方面的 ...

好中醫唔易揾, 有都難約,同長期進供

我無貼隻手去玻璃雲石, 個d 涼既野到

我試下再約d 貴一貴中醫啦

首頁

尾頁

跳至