婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

記得結婚初期都有蒲過下呢個板,估唔到5年後的今日會開post。
5年內關係一定是1年比1年無咁好.(未叫做差),生左小朋友後摩擦多左,大家對大家的容忍度都低左,唔知幾時有導火線出現引起第一場罵戰

我覺得同住大前提是要空間足夠加上有工人,如沒有以上兩個條件,真系最好自己買到樓先好結婚生b,否則真系開左個頭唔知點收科好,因為一定會有不和。

2/2021 更新
2021年終於買了樓,過多幾個月就搬了

大宅

washipig 發表於 20-6-6 06:43
記得結婚初期都有蒲過下呢個板,估唔到5年後的今日會開post。
5年內關係一定是1年比1年無咁好.(未叫做差) ...

由大家一開始都有講有笑慢慢去到有dd唔開心 ,例如系久唔久搶b或者生活習慣的不同(咩衫要放一起洗啦,洗完點整乾啦,整齊程度,乾淨程度等),之後會發展到對方呼吸都是錯的地步,真系一個漸漸的功能。 到呢一刻我忍唔住,密謀要搬出去了。 都知道會有好多唔同的困難,希望可以一一解決到啦。 唔知有沒有有經驗的jm 可以分享一下經驗呢?

子爵府

回覆樓主:

我同奶奶同住咗12年,你講的我都經歷過, 一字記之曰"忍",所以12年來我冇同佢鬧過交,但真係得個死忍,老公又唔了解婆媳關係的複雜, 變成自己心裡有啲唔平衡 ,一方面心裏好憎奶奶 , 另一方面做到客客氣氣, 喺屋企會刻意收埋自己唔出聲, 無形中影響小朋友都偏向沉默收埋自己。 呢個死結,除咗搬走大家少D見面,應該冇其他解決方法。

子爵府

washipig 發表於 20-6-6 06:44
由大家一開始都有講有笑慢慢去到有dd唔開心 ,例如系久唔久搶b或者生活習慣的不同(咩衫要放一起洗啦,洗 ...

我以前同奶奶關係都好好,搬走前係好差,依家又好返d,大家客客氣氣,保持距離

我覺得主要靠同老公溝通,大家有一致意見搬出去,之後好多問題都可以解決

大宅

tingting2200 發表於 20-6-6 10:53
我以前同奶奶關係都好好,搬走前係好差,依家又好返d,大家客客氣氣,保持距離

我覺得主要靠同老公溝通 ...

香港人香港地就是有好多無奈無法子:鬼叫你窮呀頂硬上!為有盡量盡快兩公婆想辦法啦?

大宅

ChuChu0808 發表於 20-6-6 09:15
我同奶奶同住咗12年,你講的我都經歷過, 一字記之曰"忍",所以12年來我冇同佢鬧過交,但真係得個死忍,老 ...

所以你最後12年後都搬走了? 自己搬開後習慣嗎?

大宅

tingting2200 發表於 20-6-6 10:53

我覺得主要靠同老公溝通 ...

我都覺得搬走是最好的。趁沒有裂痕時分開,大家將來見面都d。 我同我老公都明白,搬出去會忙d,因為唔打算請工人。 同住就輕鬆但是沒有自由

子爵府

washipig 發表於 20-6-6 14:05
所以你最後12年後都搬走了? 自己搬開後習慣嗎?

搬走後真正一家一主,每日都呼吸到自由空氣,個人都寬容好多

男爵府

you are not alone !

回想結婚時,男家一心以為覺得應該最好不如可以同住,自己父母一句提醒: 禮金酒席擺唔擺邊度擺呀爸呀媽全部無所謂,但呀囡你要同老爺奶奶同住就唔得!

當時能力有限都出去租地方,背後應該俾男家怪我肯同住晒錢幫人供樓,事實証明錢係洗得值。亦係努力博殺事業嘅動力!同住慳錢儲首期係糖衣毒藥,唔比交租慳得多,慳多啲不如揾多啲!

侯爵府

sheepmui 發表於 20-6-7 00:25

回想結婚時,男家一心以為覺得應該最好不如可以同住,自己父母一句提醒: 禮金酒席擺 ...

你爸媽堅叻,亦好錫你,知道曬會有咩事發生

大宅

sheepmui 發表於 20-6-7 00:25

回想結婚時,男家一心以為覺得應該最好不如可以同住,自己父母一句提醒: 禮金酒席擺 ...

你爸爸媽媽真系好好,我媽不停叫我忍下,最後同住省錢。
其實同住真系可以慳唔少,但系我覺得人大了,點都要自己組織翻一個家庭先可以。

大宅

ChuChu0808 發表於 20-6-6 15:36
搬走後真正一家一主,每日都呼吸到自由空氣,個人都寬容好多

正。 我希望我1年後都可以。 要慢慢計畫下

子爵府

washipig 發表於 20-6-7 07:14
正。 我希望我1年後都可以。 要慢慢計畫下

加油!

大宅

針無两頭利,凡事要付出代價,今日我地對代長輩嘅態度,孩子一一看在心裡。

珍珠宮

[[]] 發表於 20-6-7 12:11
針無两頭利,凡事要付出代價,今日我地對代長輩嘅態度,孩子一一看在心裡。 ...
咁吾通比6299 恰都吾反抗, 有D女人, 一味偏幫6299, 矮化自己, 成日叫個女忍, 為乜?

男爵府

washipig 發表於 20-6-7 07:13
你爸爸媽媽真系好好,我媽不停叫我忍下,最後同住省錢。
其實同住真系可以慳唔少,但系我覺得人大了,點都 ...

男人唔離開父母自成一家係永遠唔會長大的。當時我覺得與其同住要俾多份家用奶奶,點解我唔用嚟租屋?

男爵府

anna59 發表於 20-6-7 16:05
咁吾通比6299 恰都吾反抗, 有D女人, 一味偏幫6299, 矮化自己, 成日叫個女忍, 為乜?
...
因為父系社會觀念,更因為上一代女人無反抗本錢sad but true......

珍珠宮

sheepmui 發表於 20-6-7 16:49
因為父系社會觀念,更因為上一代女人無反抗本錢sad but true......
其實時代吾同, 呢D觀念要改變, 忍6299, 比佢哋恰, 仔女見到都吾會尊重自己亞媽, 咁不如反抗好過

大宅

[[]] 發表於 20-6-7 12:11
針無两頭利,凡事要付出代價,今日我地對代長輩嘅態度,孩子一一看在心裡。 ...

就是因為唔想關係破裂,所以趁未爆發前搬走。 都明白有得比有失,所以儘量平衡

大宅

sheepmui 發表於 20-6-7 16:46
男人唔離開父母自成一家係永遠唔會長大的。當時我覺得與其同住要俾多份家用奶奶,點解我唔用嚟租屋?

...

我同我老公講,住了五年都夠了,也不想他們繼續辛苦。小朋友大了,有能力真的要自己一頭家(我當我們一直受6299照顧的角度出發)

首頁

尾頁

跳至