懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

11月中生,屋企唔係大。今日朋友話永安做特價,啲嘢如浴盤好抵,有經驗媽媽們,你哋通常生之前幾耐買BB日用品?

每年有冇話咩季節啲百貨公司有特價的?

大宅

calbeexcalbee 發表於 20-6-14 19:59
11月中生,屋企唔係大。今日朋友話永安做特價,啲嘢如浴盤好抵,有經驗媽媽們,你哋通常生之前幾耐買BB日用 ...

我照完結構開始睇,見平就買,陀到後期其實乜都做唔到,留意bb展
另外,會有好多親友想送野俾bb,我會自己選好款式叫佢地買,咁就唔怕唔啱心水

男爵府

今年二月幾好似取消咗個BB展,之後各品牌 / 舖頭就車輪轉咁自己做特價,我一直未做好功課,唔知點買好,所以無出手,依家32周真係唔買唔得先開始買就未必抵了

啲用品買咗返屋企要洗幾轉,孕後期好累 預啲時間慢慢洗啊
唔買住都要唸定想買乜、咩牌子,留意下平時大概幾多錢
見到減價真係抵時可以即刻出擊

31/7-3/8 會展會有嬰兒用品展

大宅

calbeexcalbee 發表於 20-6-14 19:59
11月中生,屋企唔係大。今日朋友話永安做特價,啲嘢如浴盤好抵,有經驗媽媽們,你哋通常生之前幾耐買BB日用 ...

我係照完結構開始買嘅
因為三四月嗰時啱啱好多shops都有discount
見到啱用又有折就買
大件嘢有折嘅話價錢可以差好遠㗎
我覺得最遲生之前一個月要買晒啲嘢
因為都要預時間清潔
床單、衫仔、玩具都要洗乾淨
你有時間可以對住個初生bb用品list逐樣睇定揀咩牌子,到時啲shops做discount就買啦

大宅

如果有平就買住先啦

大宅

uckukuku 發表於 20-6-14 21:21
今年二月幾好似取消咗個BB展,之後各品牌 / 舖頭就車輪轉咁自己做特價,我一直未做好功課,唔知點買好,所 ...

請問31/7-3/8係唔係BB展?

大宅

回覆 S_S_Shan 的帖子

係,好似喺會展

大宅

謝謝各位,咁我照完結構都開始睇下。

禁止訪問

大宅

要睇定咩牌子心水架喇~ 我舊年十一月中生都係六七月開始買慢慢見到啱就買定~
好多時啲Aeon 一田 千色 永安BB展都係半年一度,趁肚未好大逐啲買,如果唔係等下次佢再BB展可能三十幾週就冇咁既心力喇,而且趁而家社會狀況同疫情都穩定啲吖嘛

最阻地方係張床,咁就可以遲啲啲既,同埋睇下有冇朋友比二手,如果一手要早啲啲砌好疏下氣

民房

我都係11月生,屋企又係細,而家都仲未買野

大宅

我都係11月中,一樣係乜都未買,一嚟屋企細又要就到老公放假先可以去行下,不過都有行啲 bb 用品店物色一下先到時就可以快啲決定到要買邊款,諗住等睇埋 bb 展先,暫時最煩係揀奶粉,隻隻都好似差唔多咁樣唔知揀邊隻好,不過仲有好多時間可以慢慢揀

別墅

最好20幾周喇,最舒服既時段,我到左32周之後就開始好易攰,34周之後邊度都唔想去。
同埋的野可以見到平就買左先,特別大件野,未必有現貨要訂,二來即使有現貨,可以安排遲的先送貨,咁就慳返屋企的位

複式洋房

可以早啲研究定買咩牌子嘅日用品,因為奶粉尿片奶樽奶泵濕紙巾等等都有好多牌子,諗定牌子同買嘅量都幾花精神時間。有啲嘢會互相影響,例如某啲奶樽要配合返某啲奶泵先啱大細(唔啱大細又要買多啲配件先用到),某啲奶樽又會放唔落某啲消毒機之類。真係落手買可以等到20週後,個人周圍行吓睇吓都無咁攰。
大件啲嘅,例如床仔、櫃桶、high chair果啲就可度定屋企尺寸,諗定第時放邊。我係32、33週,見一田減價先落手買。雖然而家放喺度好阻,但因為啲新傢具會有陣味,要啲時間散吓,所以唔建議太遲買。
而家35週,淨係洗吓衫仔咋,摀低身去洗衣機拎件衫出嚟都已經有困難(頂住咗)

別墅

回覆 calbeexcalbee 的帖子

其實要買咩日用品架。。大家會唔會有list可share?

男爵府

ngchingman 發表於 20-6-18 15:40
回覆 calbeexcalbee 的帖子

其實要買咩日用品架。。大家會唔會有list可share?

網上有無數咁多list,搵「初生嬰兒用品清單」就有,政府有整,賣嬰兒用品的舖頭會有,也有很多經驗者分享私伙清單,我睇咗好多個 再考慮自己情況決定點買,呢啲人人需求唔同 無得懶的

如果你唔知點着手開始,可以唸下初生嬰兒的需要不外乎衣物+食痾瞓+清潔

衫要睇夏天定冬天出生 着法唔同
食即係奶樽奶粉,如餵人奶就加哺乳bra、奶泵
瞓就唔買床都要買個睡窩 唔好就咁同大人同床
清潔即係沖涼用品、棉花棒濕紙巾嗰啲
種類好多,我幾時得閒就逐個範疇睇blog或者youtube,好多人講有乜必要有乜唔需要,影哂相,牌子比較乜都有,睇睇下就有心水

子爵府

通常做完結構開始入貨,大型同貴個d例如床、highchair、泵奶器、消毒器可以比較定唔同牌子,選左心儀牌子,可以去到7、8個月先價格買,衫、尿片同其他消耗品可以做完結構陸續入貨

大宅

國慶節你怕唔特價?真係唔好早買

大宅

真係好彩問問,原來咁多學問,謝謝大家

大宅

我預產期都係11月中(emoji)(emoji)
我見到岩用同做緊優惠就會買

例如見到公仔大特價$9.9就買左兩隻(呢個雖然冇咩用)
同埋aeon呢排做特價,我買$30 有3對bb襪仔(emoji)

大件嘅就應該遲啲先買

其實我都好想去bb展,但老公驚我攰行唔到好耐,所以仲諗緊去唔去

首頁

尾頁

跳至