少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔不嬲唔鍾意睇書讀書,以往成績都好普通,而且我覺得佢好似冇咩專注力,諗緊要帶佢去做測試,大家有冇醫生介紹

別墅

chanheimama 發表於 20-6-16 01:14
我個仔不嬲唔鍾意睇書讀書,以往成績都好普通,而且我覺得佢好似冇咩專注力,諗緊要帶佢去做測試,大家有冇 ...
你個仔幾大? 小朋友鍾意睇書同讀書係要自小培養。 即係一兩歲開始你就要陪佢睇書。 基本上陪到佢可以自己識睇為止。最好爸爸或媽媽都鍾意睇書就自然令佢會睇多啲。 佢而家唔鍾意睇,當然就唔會專注睇書或讀書。咁其他方面呢?佢鍾唔鍾意其他活動, 例如砌 lego,模型, 畫畫? 如果佢對呢啲活動有興趣而又可以專注去做,咁就唔代表佢專注力不足啦。

別墅

我個仔不嬲唔鍾意睇書讀書,以往成績都好普通,而且我覺得佢好似冇咩專注力,諗緊要帶佢去做測試,大家有冇 ...

我仔仔有學習困難,我都諗緊方法幫他,我好想幫輕佢!

男爵府

我其中一個仔有讀寫障礙,3年班時經學校心理學家做咗評估,結果出嚟係幾嚴重嗰隻。當時阿仔唔係幾鍾意返學,因功課多甩漏又追唔上,個人無乜自信,有D老師以為佢懶同曳,對佢態度無成績好嘅學生咁好。
我要不停同學校溝通,如調去特別班、傾功課量減少…… 另外,我不停鼓勵佢,只要佢唔放棄,認真做,無論咩分數我都唔會話佢。學校同我都有教佢拆字,我自己就用圖像法等等幫佢記。而家五年班嘅佢開始有少少開竅,小息會主動去圖書館睇書,有信心課堂上答問題同完成功課。
每個小朋友需要嘅方法都唔同,我信天生我才,讀書只係人生一部份,態度比分數更重要

男爵府

我睇漏咗有無醫生介绍嗰行,所以回覆有少少離題,同樓主講聲唔好意思

男爵府

2020勳章

ce3021 發表於 20-6-27 06:08
我其中一個仔有讀寫障礙,3年班時經學校心理學家做咗評估,結果出嚟係幾嚴重嗰隻。當時阿仔唔係幾鍾意返學 ...

一個好媽媽真係好重要。無野好得個有個跟得足,肯 chur 住學校同佢哋溝通的媽媽。
好多學校唔係太願意同家長做調適,可能現時的老師已經好忙好大壓力。加油媽媽。

複式洋房

yaijing 發表於 20-6-16 17:22
你個仔幾大? 小朋友鍾意睇書同讀書係要自小培養。 即係一兩歲開始你就要陪佢睇書。 基本上陪到佢可以自己 ...

小三,甘的確一齊睇書時間小,二個都要番工

複式洋房

ce3021 發表於 20-6-27 06:08
我其中一個仔有讀寫障礙,3年班時經學校心理學家做咗評估,結果出嚟係幾嚴重嗰隻。當時阿仔唔係幾鍾意返學 ...

甘你真係付出左好多時間精力,我要番工,無辦法跟得甘貼,平時放工都跟佢功課,始終時間有限

別墅

chanheimama 發表於 20-7-4 10:06
小三,甘的確一齊睇書時間小,二個都要番工
試下買唔同種類嘅書畀佢睇。 或者訂雜誌。 我個仔都肯睇書,但唔係全部都肯睇。佢小三嗰陣買咗 Geromino Stilton 佢好鍾意,自己要求睇,幾乎全套睇曬。Magic tree house 都係唔錯嘅選擇,佢都睇曬成套。 又或者選啲漫畫開始先,等佢鍾意咗先再睇 故事書。

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊