跳至

首頁

尾頁

子爵府

我是NY jm, 有親人話,basement 吾可以住,但有時見到樓宇照片,有床在basement 的,夠竟可否住宿的呢?有時親人想星期六日留宿在basement, 又可以嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 20-6-16 22:55
我是NY jm, 有親人話,basement 吾可以住,但有時見到樓宇照片,有床在basement 的,夠竟可否住宿的呢?有 ...

可以,當單位出租就要有一定跟從條例規定,例如樓底高度,火警安全,衛生等。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

我不是出租, 只是間中有親人/朋友, 留宿1,2晚而已.
若咁, 應該不用規定樓底高度,火警安全,衛生等, 是嗎?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 20-6-17 11:01
我不是出租, 只是間中有親人/朋友, 留宿1,2晚而已.
若咁, 應該不用規定樓底高度,火警安全,衛生等, 是嗎? ...

自住唔需要,不過如果長住都要舒服安全,一晚半晚自己人覺得冇問題就ok

子爵府

thx so much Rose.
啲親戚話政府會罸$, 搵我笨.

王國長老

kkyyn 發表於 20-6-16 23:24
thx so much Rose.
啲親戚話政府會罸$, 搵我笨.

除非你住果度係商業樓宇/apartment或者間屋有其他違規,例如違反火警條例之類,我所知道如果係apartment building,有basement的話,消防局有規定必須遵從有關規定,如樓層高度、走火通路、廚房/浴室規定等,呢種情況如果有人住嘅痕跡,違規係會罰款,不過你最緊要係睇清楚住果個州/市嘅有關規定。

Basement喺我呢度又叫in-law或中文叫姻親,好多時尤其華人業主會租俾人,查起上嚟就話租客係佢地親戚,所以又叫姻親。即使係親戚,basement一般都比較黑同濕,有D未必有窗,有都好細,天有D甚至冇獨立水標或電標,所以如果出租會較平,業主有部份係只收現金,唔報稅。

首頁

尾頁

跳至