跳至

首頁

尾頁

子爵府

總統話要保國民就業,好慘,我的簽證到時就過期了

大宅

kkyyn 發表於 20-6-26 06:54
你唔係已去美國了?

子爵府

就係未囉,好慘

大宅

kkyyn 發表於 20-6-26 09:29
就係未囉,好慘
咁可唔可以寫信去廷?

子爵府

我覺得吾可以。

子爵府

kkyyn 發表於 20-6-26 06:54

我有朋友都係都知佢灰
祝你地得償所願

複式洋房

你好 請問在哪得知停發綠卡到年底?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hEaji 發表於 20-6-27 22:44
你好 請問在哪得知停發綠卡到年底?

uscis網頁有置頂通告,你google搜尋都會見到新聞有報,主要係暫停批出綠咭,工作簽証暫時取消配額,但只限於技術工作。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

想了解下特朗普公佈的綠卡情況是否也影響到F4的申請呢?

複式洋房

屋企人有排都未過倒黎, 但香港宜家好亂, 想先轉筆錢入我響美國呢邊既戶口放住先. 但正常收其他人比既錢算收受贈予, 要比稅. 佢呢筆錢遲下要比返佢既, 我點可以證明唔係贈予呢? 有冇人試過?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RafaelW_FB 發表於 20-6-28 12:26
想了解下特朗普公佈的綠卡情況是否也影響到F4的申請呢? ...

應該有影響,最低限度會延遲進度,但暫時最大影響係H1B工作簽証,新証唔會再發住,而家喺美國嘅唔會即時要走,但如果個工作証就要期的話,詳情會點係未知數。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 fish_potato 的帖子

誰人講要比稅

公爵府

fish_potato 發表於 20-7-4 12:35
屋企人有排都未過倒黎, 但香港宜家好亂, 想先轉筆錢入我響美國呢邊既戶口放住先. 但正常收其他人比既錢算收 ...
In general,gift tax 係贈予者比嘅,唔係收受者比,呢個稅嘅原意係防止有人生前用贈予將資產轉比仔女,從而避開遺產稅

複式洋房

回覆 mugtaitai 的帖子

朋友都話左收外國人匯入既錢不用交稅, 不過日後我還比屋企人既時候, 點樣證明筆錢係我還返比佢, 而唔係送比佢呢?

公爵府

fish_potato 發表於 20-7-8 00:45
回覆 mugtaitai 的帖子

朋友都話左收外國人匯入既錢不用交稅, 不過日後我還比屋企人既時候, 點樣證明筆錢 ...
家人轉錢比你時立一份借據可唔可行呢?

子爵府

你比返佢,政治都吾會理的,都不用收稅,遺產稅是over 千多萬美金,你家人會轉咁多比你?

公爵府

kkyyn 發表於 20-7-8 06:34
你比返佢,政治都吾會理的,都不用收稅,遺產稅是over 千多萬美金,你家人會轉咁多比你? ...
而家嘅 concern 係餽贈稅 gift tax,唔係遺產稅,理論上,多過 15,000 美金嘅餽贈就要比 gift tax,要避開呢個稅,一係分開比,每年比 15,000,一係比好多唔同嘅人,每人比 15,000

首頁

尾頁

跳至