論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

可構成疏忽職責, 不用賠錢炒?我用手機錄低咗片段片段中他還用猙獰表情 駁我嘴

大宅

回覆 luluma 的帖子

補充這情況已是第二次, 第一次5月27號, 第二次昨晚, 的士未夠一個月同樣事情發生兩次.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

似搏炒,要加緊留意佢有無其他小動作,小心家中財物。

大宅

回覆 eggcake 的帖子

今晚八點外出食飯, 叫佢抹乾淨廚櫃入面, 曬啲碗出嚟先, 個廚櫃好細㗎咋佢都冇做呀
佢自己開口叫我炒佢佢唔會自己已辭職 真係好好笑,佢話出面好多僱主等緊喎唔驚冇工做 我鼓勵佢辭職佢唔會辭職, 等我畀終止合約信放佢出去搵工噃, 佢真係發神經痴痴地。

大宅

用咁危險嘅事博炒, 好恐怖囉!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你錄晒佢D衰法, 專登博炒, 點燒鐵鑊, 話比東張西望, 等人睇吓佢D衰法。
咁黑心, 小心佢燒屋, 塞廁所。

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

我都想把片段公諸於世, 佢自己開口呀叫我炒佢佢唔會辭職, 教我點樣功課畀東張西望吧, 我唔怕上鏡㗎😁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

luluma 發表於 20-6-28 10:42

我都想把片段公諸於世, 佢自己開口呀叫我炒佢佢唔會辭職, 教我點樣功課畀東張 ...
東張西望報料點, google就得。 衰得咁緊耍。

子爵府

luluma 發表於 20-6-28 10:42

我都想把片段公諸於世, 佢自己開口呀叫我炒佢佢唔會辭職, 教我點樣功課畀東張 ...

佢走咗之後,唔好怕煩,寫信入境處投訴工人惡行,同埋工人多次叫你炒佢,叫入境處如再收到工人work visa application, 希望佢哋慎重處理

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

好的我一定要咁做唔想其他人受害.

大宅

回覆 細姐姐 的帖子

應該寫信去邊個部門有沒有格式要求

子爵府

luluma 發表於 20-6-29 20:06
回覆 細姐姐 的帖子

寫去外傭组就得
quote 清楚合约号碼,工人名,passport number, 僱主名,僱主联络電話
內容,自由發揮

象牙宮

回覆 細姐姐 的帖子

揾張A4白纸

To: Immigration fax number 21579181

Re: 工人名, contract number

我要投訴呢個工人

點衰法
1)
2)
3)
4)

etc

Thank You
你名
你簽名
你電話

男爵府

luluma 發表於 20-6-28 00:09

今晚八點外出食飯, 叫佢抹乾淨廚櫃入面, 曬啲碗出嚟先, 個廚櫃好細㗎咋佢都冇做呀

妳炒佢,寫衰佢,佢到時都冇運行啦。
d工人係咪short架!

侯爵府

luluma 發表於 20-6-27 12:54
回覆 luluma 的帖子

補充這情況已是第二次, 第一次5月27號, 第二次昨晚, 的士未夠一個月同樣事情發生兩次. ...

我諗唔得, 問勞工處啦.

侯爵府

回覆 細姐姐 的帖子

是否經agent請人?

大宅

之前一排忙剛剛睇返
多謝你畀資料我

大宅

回覆 ymc 的帖子

炒佢冇問題我唔忿氣畀一個月錢囉
留佢一個月又擔心有其他嘢

我覺得佢好衰格, 大家都見到呢排疫情咁嚴重叫佢放假留喺屋企唔好出去, 一陣就好喇, 我都唔使佢做嘢, 連續幾個星期出去一日返嚟。

自己出入都要小心啦佢點解會咁冇 考慮人哋佢仲同我女一間房

你話我驚唔驚, 直頭無聲恐嚇, 自己死好啦唔好害人

首頁

尾頁

跳至