婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

個男既算不過不失 包容性大有愛心

但佢屋企人就飲食方面有咁既怪僻

1.屋企要飲水時先煲水

不接受過濾水機或凍水

2.每晚無論係屋企食飯定岀去食都好

一定要準時飲左99煲既湯

3.每餐只可以煮兩樣餸

其中一樣要係菜

唔可以有海鮮或任何海産

堂妹就40 好難得標到個尾會

大宅

ShigeoTokuda 發表於 20-6-27 13:40

結婚後要一齊住?

我老爺奶奶都係要飲熱水嘅時候先煲,所以我長期都係自己買水返屋企飲,第2、3點特別左啲喎,點解要準時飲奶奶煲嘅湯嘅?同埋兩個餸幾多個人食?兩公婆食嘅話兩餸一湯差唔多,但唔比煮海鮮係唔係驚煮海鮮會腥整到間屋有味?因為我老爺奶奶鍾意食啲勁腥嘅魚,每次煮完個廚房腥足三日,唯有開多啲窗吹下間屋同噴下空氣清新劑

珍珠宮

一定要一同住?
女方都就40,相信都有經濟能力?
租屋住,分開食

公爵府

40歲人,同丈夫搬開住吧

男爵府

ShigeoTokuda 發表於 20-6-27 13:40

又唔係要食蟲食野味,咁都叫怪癖 堂妹咁都有得攞黎講,唔怪得等到40。
要飲水,咪喺房放個水壺/ 飲樽裝水咯。食飯前飲湯,你唔鍾意咪飲少少/ 唔飲咯。好恨食海鮮出去食咯。
個問題唔係你堂妹嫁唔嫁呢位,係今次仲唔嫁真係仲有下次機會?

子爵府

回覆樓主:

搬開住,所有問題都唔係問題

珍珠宮

一齊住? 或者你自已煮,咁就可以食到自已想食既野,佢地唔食就煮少少俾自已囉。咁飲食習慣無得強求人地改變。自已亦無需改變。

男爵府

睇落唔會算好大問題,到時自己煲水飲,但要準時飲湯我覺得好低能,我會禮貌話唔飲住,每餐只可以煮兩樣餸,如果我自己煮,煮3,4樣佢咬我食?海鮮海產佢地唔食又冇問題既,我自己約朋友食。
我都結婚10年以上,同住多年,佢地冇食物期限概念,唔臭就食得,變左都照食,而家咁熱,佢地煲完d湯飲唔晒就咁放室溫,成個星期都照翻煲。乜山寨牌子都照用,粗口乃佢地溝通方式。
但我又冇所謂,佢有佢地食過期野,我有我自己煮,而家我同c6都搬左出黎,其實我c6都係有呢d習慣,我地兩公婆咁close都好,我地d野都分得好開,重點係對方唔可以干涉唔好比說話對方聽。大家磨合到就冇問題。

大宅

DogdogChan 發表於 20-6-28 08:10
睇落唔會算好大問題,到時自己煲水飲,但要準時飲湯我覺得好低能,我會禮貌話唔飲住,每餐只可以煮兩樣餸 ...

我老爺奶奶都係咁,一煲湯連湯渣可以翻煲足三日,之前食淨啲嘢就咁放係枱面引左成屋小強,湯果度佢地鍾意點就點,但係啲食物就咁放枱面真係好難頂,叫老公同佢地講老公話方便老爺朝早起身一整熱就食得,擺雪櫃雪凍左佢朝早要用多左時間整,其實只係用多兩三分鐘去加熱反正老爺朝朝早都早個幾鐘起身先出門口,咁佢哋嘅生活習慣係咁就由佢哋鍾意啦,見到小強唯有叫老公打,忍忍下到而家有左佢地先開始注意衛生會收返啲食物入雪櫃,反而奶奶思想先係最特別,有次好自豪咁同我老公講佢用烚菜水嚟抺枱,覺得自己好醒要人讚佢,點知比我老公鬧到佢反艇,我聽到即刻反胃入廁所嘔

男爵府

1201Lemon 發表於 20-6-28 08:42
我老爺奶奶都係咁,一煲湯連湯渣可以翻煲足三日,之前食淨啲嘢就咁放係枱面引左成屋小強,湯果度佢地鍾意 ...

烚菜水 洗米水都話
你c6都會話佢地,算係咁,但我c6習慣都同6299一樣,我c6好耐之前話過我浪費,我鬧過佢一次而家先識尊重下我,佢地自小污蔑慣有免疫,但我冇。
所以生活習慣唔樣,大家都要互相尊重同要好多時間磨合。

大宅

DogdogChan 發表於 20-6-28 08:50
烚菜水 洗米水都話
你c6都會話佢地,算係咁,但我c6習慣都同6299一樣,我c6好耐之前 ...

果次佢地用鄉下話講,我聽唔明所以問返老公佢地講咩,後尾比我老公話又要問知道左之後又驚,佢地成日講秘密嘅時候就會轉channel 蝦我唔識聽,除咗烚菜水抺枱之外老爺都試過收埋啲蕃薯然後吽到出哂蟲,後尾係奶奶開櫃桶發現,佢仲要係收係櫃頂,奶奶話一開櫃門就跌咗啲蟲出嚟好得人驚

珍珠宮

回覆樓主:

以為怪癖係指食珍禽異獸
以上例子都只係大家飲食習慣唔同,稱唔上怪癖
老人家叫屋企人飲湯出於關心

晚餐兩餸一湯,其中一碟係菜,我覺得多菜少肉好好呀,夜晚活動少唔需要吸收太多熱量

子爵府

回覆樓主:

仲諗住一齊住?四十歲應該有經濟能力。

珍珠宮

回覆樓主:

都只係飲食習慣,如果有心結婚,可以試下同居先,同埋可以嘅就分開住~

複式洋房

呢d都叫怪癖?個個家庭有唔同生活習慣,唔同自己個套就話人地怪...咁少事都包容唔到?又唔係污糟唔衛生食到你腸胃炎。

唔好話老人家,好多女仔都唔飲凍野養身。有d家庭好鐘意飲湯,又唔係一煲湯飲二三日,唔鐘意飲咪唔好飲。二碟餸,咁其中一碟係菜有咩唔好?咁素食者全部菜又話奇怪?堂妹覺得唔夠食咪自己加餸囉,唔通唔夠飽都唔比你食多個肉。海鮮蝦蟹真係唔係人人好同易引起過敏,老人家只食菜肉好正常。

男爵府

1201Lemon 發表於 20-6-28 09:47
果次佢地用鄉下話講,我聽唔明所以問返老公佢地講咩,後尾比我老公話又要問知道左之後又驚,佢地成日講秘 ...

真係好嚇人

大宅

睇落又未算係怪癖,係有啲古怪囉,如果唔同住都ok,同埋大家要協調下.

1.鍾意飲熱水冇問題,但會唔會連一個凍水壺都容不下,你堂妹大可飲自己既凍水。
2. 準時飲99煲既湯冇問題,但大約幾點煲好先,咁婚後都會有其他飯局架嗎。同埋,如果去honeymoon咪飲唔到湯囉?點安排?帶埋99去煲湯?
3. 每餐煮2個餸,一碟要係菜都ok,但唔可以有海鮮或海產就...魚當唔當海鮮呢?如果連魚都唔得就麻煩啦~我比較擔心佢偏食,身體差。

其實我擔心個男人係咪都有上述既古怪野,同埋個99係咪控制狂。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

淨係第2點
即係每日都要見面
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

兩老話飲攤凍左既水會寒會咳

講起煲湯先得人驚

99話62唔夠鈣 所以成日煲豬骨

一大煲湯全部都係肥油

而且飲左碗湯99又會話 湯都飲左

唔差在食埋飯

堂妹試過話約好晒人食飯

然后99就紅晒眼咁坐係度唔岀聲

咁男人就照飲湯照食飯再岀去食

試過頭兩次加餸或買大閘蟹上去

99照係煮番兩碟餸

仲比說話堂妹聽 話佢個仔搵錢好辛苦

兩碟餸有菜又有肉 咩都夠

就係咁 為左唔想拆散人地頭家

同個男人少左聯絡 準備分手

大宅

ShigeoTokuda 發表於 20-6-28 20:59
兩老話飲攤凍左既水會寒會咳

講起煲湯先得人驚

分手呢個決定非常正確。

首頁

尾頁

跳至