婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我好怕我呀媽,佢好惡 !已前接受到,開始頂佢唔順 ! 管教唔同,我叫呀女攞書包,我呀媽會鬧我,同個孫講呢啲係呀媽做,佢經常過黎,會插手管教 !例如,叫女執野, 我呀媽會係孫面前鬧我,叫我走入房,唔好比壓力個孫,同個孫講家務係你呀媽做 !早排叫呀媽去沙灘天倫樂佢又呻呻呻,有沙粒污糟,又濕,又熱!去我屋企例牌由早嫌棄到夜晚,不停呻其實唔想黎我家 ,為探孫! 我點樣同我叫媽講 ,唔想佢黎?主要管教好煩,會唔會好不近人情,點安排 ?為管教同呀媽嘈過,個女反而怪責我,同佢講道理教佢正確價值觀,呀女直頭當我透明我,我點同個女講 ?

琥珀宮

2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YKU_123 發表於 20-6-30 12:54
我好怕我呀媽,佢好惡 !已前接受到,開始頂佢唔順 ! 管教唔同,我叫呀女攞書包,我呀媽會鬧我,同個孫講 ...

一直住?
我真係會會爆一鑊勁
相知相遇相識

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-6-30 13:16
一直住?
我真係會會爆一鑊勁

佢自己有屋,但一個人住!以前日日黎,後來管教同佢嘈,幾天黎一次! 心痛係,個女日日打電話比呀婆,亦責怪我,攪到呀婆少左探佢 ! 我都係想教好佢,個女完成無視我 !

公爵府

點解唔可以同亞媽講

男爵府

anna59 發表於 20-6-30 13:34
點解唔可以同亞媽講

我怕佢唔開心,我呀媽好負面

公爵府

YKU_123 發表於 20-6-30 13:35
我怕佢唔開心,我呀媽好負面
唔同佢講, 你就更加唔開心

男爵府

anna59 發表於 20-6-30 13:38
唔同佢講, 你就更加唔開心

所以上黎問下大家,點同佢講,好黎好去,唔會令佢諗埋一邊!怕左佢發脾氣 !

公爵府

YKU_123 發表於 20-6-30 13:41
所以上黎問下大家,點同佢講,好黎好去,唔會令佢諗埋一邊!怕左佢發脾氣 !
...
佢性格系咁, 冇得避, 亞女幾多歲, 大個D就話亞女要溫書, 叫佢唔好成日黎

男爵府

anna59 發表於 20-6-30 13:44
佢性格系咁, 冇得避, 亞女幾多歲, 大個D就話亞女要溫書, 叫佢唔好成日黎

6歲

公爵府

YKU_123 發表於 20-6-30 14:42
6歲
升小學, 有籍口話功課忙, 但事實真係好忙呀!

大宅

2020勳章

YKU_123 發表於 20-6-30 13:41
...

寫封信。我試過。
寫完你自己睇3次先,攞走晒啲意氣用事既字眼,平心靜氣解釋。

花花森森    發表於 20-6-30 20:05

男爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

你細個d野都係佢做晒架?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

認真mode同佢三口六面講清講楚

男爵府

heidys 發表於 20-6-30 16:24
你細個d野都係佢做晒架?

唔係,姊妹兄弟要輪流做家務,洗碗煮飯洗衫掃地 !

洋房

如果真係搞唔掂,不如試下搵個中間人幫手?例如親戚或者社工?

男爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

YKU_123 發表於 20-6-30 19:15
唔係,姊妹兄弟要輪流做家務,洗碗煮飯洗衫掃地 !

咁佢都講得出呢d野阿媽做?
雖然我細個都是咁覺得
大個就覺得分工合作都合理
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

2020勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

唔可以咁樣落去喎!
佢擺明想喺個孫面前做好人,
等個孫痴佢多啲,
變相令你個囡唔中意你,
佢寵孫只係為佢自己一時三刻既快樂,
但你同你囡既關系只會俾佢一啲一咁離間,
我就一定唔會為左唔hurt到呀媽而由得佢繼續毒害我個囡既價值觀,
我會嚴正聲明同佢講清楚,
佢唔接受就請佢唔好再黎,
另外都要同個囡講返婆婆有啲咩講得唔啱,
唔好以為有呀婆撐腰媽媽會妥協

子爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 YKU_123 的帖子

你自己要唔要返工?
你個女平時邊個照顧?
你阿媽呢個模式好有問題喎, 搞到個女好似阿媽錯晒咁, 第地好難管教. 阿女只會搵阿婆呢個水泡.

我媽係我女細個都經常上來我屋企, 雖然無你媽咁衰, 但都不遠矣.
我唯有同阿媽講叫佢唔洗咁辛苦日日上來, 佢自己休息下. 同埋最好佢搵到多D社交活動, 例如同朋友飲茶, 行山, 打牌之類, 總之佢有自己的生活圈子, 到時你叫佢去你屋企佢都話唔得閒過來.
現在我阿媽就係周圍玩, 唔會再過來我屋企, 我都鬆一口氣.

因為又唔可以咁直接同佢講佢點點點錯, 驚佢嬲, 但又唔想佢的行為影響到個女的性格, 唯有真係諗辦法搞到佢唔得閒過來你屋企架咋..

男爵府

發表於 前天 10:28 |顯示全部帖子
AWma 發表於 20-7-6 13:21
回覆 YKU_123 的帖子

我自己湊,佢過黎玩孫,我連落街買隻雞蛋,我呀媽都唔會幫手,叫我帶埋個女落街,因為佢覺得 蝕底,辛苦 !

最弊,我呀媽唔會識朋友,覺得是非多,唔會社交,冇興趣做,叫佢去社區中心佢唔去,叫佢去再培訓學下野佢唔去,講多2句佢又炆又鬧我! 佢怕孤獨悶個啲人,所經常上黎我屋企!其實我都想佢出去行下,對佢好啲,諗埋唔會咁負面!我已經同佢一齊行,一齊參加一齊周圍去,無奈佢唔肯郁!

伯爵府

發表於 前天 19:19 |顯示全部帖子

回覆樓主:

同女報興趣班!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊