夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問大家有冇試過為咗管教方式而鬧交。

我本身係爸爸, 教仔有時會大聲鬧阿仔, 但老婆好鍾意呢個時候幫個仔。每次咁樣我都好唔開心,令我好氣餒,我亦都相信時日一來,阿仔亦都唔會再聽我教。

想虛心問下大家有冇遇過呢個情況,你哋又會點做?

大宅

sunbath 發表於 20-7-1 23:10
想問大家有冇試過為咗管教方式而鬧交。

我本身係爸爸, 教仔有時會大聲鬧阿仔, 但老婆好鍾意呢個時候幫個仔 ...

一方教仔,另一方吾可以插咀

就算覺得對方鬧得吾啱,甚至過火,都等細路訓晒覺,兩公婆平心靜氣傾,傾下次點處理

複式洋房

Cqy00 發表於 20-7-1 23:15
一方教仔,另一方吾可以插咀

就算覺得對方鬧得吾啱,甚至過火,都等細路訓晒覺,兩公婆平心靜氣傾,傾下 ...

多謝你回覆,其實同太太講過呢個方向,但佢似乎唔多理或者明白。

老實講,再係咁,衰人我做哂,但最慘係冇成效。令人好氣餒

子爵府

不如你同你太太大家坦白啲講一下遇到呢啲情形,大家應該點樣處理先!

不過我又好想同你講,如果你係為咗教嘅就唔應該大聲鬧佢哋! 因為你係想教佢,而唔係為發洩情緒!
喺呢個時候如果你只係鬧佢, 小朋友領悟不到你教緊佢啲乜,因為佢哋當時係在恐懼狀態下!

到佢地青春期嘅時候, 就會用返畀呢個方式同你做對抗!如果你小朋友仲係細個,應該好好建立親同佢哋嘅關係,鬧呢種方式對現在嘅小朋友嚟講唔係一個好方法!
唔知道你在甚麼情況下鬧?係教功課?係佢態度唔好?或者其他原因?其實可以事先同佢講清楚個規定,佢真係做唔到嘅,你可以收起佢一啲最喜歡嘅嘢,等佢態度改變之後才再畀番佢! 當然每個階段年齡嘅小朋友處理方法都唔一樣,得閒可以去圖書館借啲書睇下!

子爵府

如果係因為學習上嘅問題,樓主你又要搞清楚究竟會唔會有其他原因, 好似我仔有過度活躍同亞氏保加,佢喺學校根本上完堂等於冇上堂,明白咗呢個原因,我就會每天都 等他放學回家重新再教!

如果係態度問題,你又要諗下 佢呢啲態度最大機會係喺邊度學返嚟, 然後再同佢更正!

正如你覺得佢唔啱,你就鬧佢!咁如果佢覺得人哋唔啱,佢咪一樣以鬧嘅方式來處理囉!

簡單嚟講無論發生任何令你嬲嘅事, 最緊要係搵到個原因先再去解決!

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-7-1 23:56
不如你同你太太大家坦白啲講一下遇到呢啲情形,大家應該點樣處理先!

不過我又好想同你講,如果你係為咗教 ...

wingyaumama, 多謝你回覆。

我多數鬧都係小朋友做錯嘢,例如整污糟地方或者唔肯聽指令。

我會借d書睇下, 補足下自己這方面的方法。

男爵府

敎育小朋友,係好段練父母嘅忍耐力。唔同階段的小朋友,專注力都唔同,父母在小朋友學習上難免有磨擦。

樓主無提小朋友年紀,我自己會用鼓勵方式訓練小朋友。

其實就算鬧,都有技巧的,你蹲低跟小朋友眼對眼成平衡線,聲線要平穩,用詞要簡單易明,指出錯誤地方。如果佢改正好,要讃賞及鼓勵。

太太在你管敎小朋友時插咀,都有不妥當,同太太傾下,揾個共識。

複式洋房

Belavizio 發表於 20-7-2 07:19
敎育小朋友,係好段練父母嘅忍耐力。唔同階段的小朋友,專注力都唔同,父母在小朋友學習上難免有磨擦。

樓 ...

多謝你回覆, Belavizio。

小朋友宜家四歲多,的確教養小朋友對父母係好大嘅磨練。

我小朋友學習上專注力冇乜問題,主要問題係食飯同聽從指令。

食飯鍾意落地玩,太太會跟住餵,之前已經同太太講過長此下去唔係辨法。

聽從指令方面, 小朋友通常聽到唔會即刻做,會拖延。好頭痛。

男爵府

sunbath 發表於 20-7-2 07:26

四歲小朋友,專注力大概20鐘左右咋。

我都唔建議追食飯,要同小朋友講食飯完先可以落地玩,錯過咗就要下一餐先有得食,中途佢話肚餓唔可以比小食,免得佢以為總會有嘢食,之前的指示就白費。

家長可能會唔忍心會餓親,但依家嘅小朋友,營養係好夠,只要訓練佢每餐留枱進餐時間漸漸增長,問題不大。希望幫到你。

子爵府

很久以前明珠台有一節目講述 一位教小朋友嘅專家,到有小朋友有問題嘅家中作客,及教導家長如何處理小朋友的問題!

最衰我唔記得咗個節目名稱,但係我覺得好啱用,唔知有冇其他人可以幫到你!

子爵府

坦白講,你太太追飯餵食,我就唔贊成啦!通常我會擺個鐘喺小朋友面前,講明長針到邊個數目字,我就會收碗筷!但家長一定要狠下心,講得出做得到(這點很重要,同時其他人要配合)!下餐之前只可以畀啲生果,小食就免, 要狠下心讓他知道肚餓的滋味,試多幾次佢就會明白!

如果佢曳你要罰佢,必定要講原因,而非鬧!相對,如佢做到你想佢做的事或做對的事,你要好具體講明讚佢嘅原因!
例如: 你今日好主動將啲玩具放返落玩具箱,我非常之欣賞你!跟住可以畀個擁抱佢!但 千祈唔好就只話你好乖喎,咁樣佢係唔明白自己被讚賞嘅地方喺邊!

要改變太太,首先你改變一下自己 教導子女嘅方法先, 相信這樣你太太會較明白你的用心!

子爵府

恕我直言,你地夫婦倆教養方法都出左問題,你大聲鬧阿仔,日子耐左,根本唔會有任何作用,親子關係只會越來越差,太太追食飯,日子耐左,小朋友唔會認為食飯係佢自己嘅事,建議本書俾你地睇:解決日常教養問題1001種方法,入面除左講到父母教養應有態度,仲會教你好實在方法,遇到小孩唔同問題,父母可以點幫佢地

子爵府

追飯餵,通常得兩個原因!

第一,怕小孩子挨餓!
第二,家務太繁重,想快快趣趣讓小朋友吃完飯去處理!

如果係第一,就試用我上面嘅方法!
如果係第二,你就要考慮一下是否需要幫輕家中的家務!

侯爵府

2024年龍年勳章

sunbath 發表於 20-7-2 07:26

我仔都係4歲有多, 父母角色大槪同你們差不多, 爸爸鬧得多D, 有時打
我不會阻止, 因為這是父子相處方式,做母親就算幾了解子女都好, 都不會明白男生特性
我仔好自我, 偏偏對爸爸又愛又畏懼, 暫時我認同爸爸係治到呢個自我男孩。
作為母親個仔每次被打, 感受仲痛過自己, 因為母親經歷十月懷胎係肉赤唔捨得打...
試下了解太太育兒想法。
除咗追住餵飯, 你太太是否過份保護小朋友?太縱佢?所以雙方管教理念唔一致?餵飯係唔好, 但不要太執著, 有些小朋友對食興趣不大, 我仔都係。試過餓佢都唔食。
要餵要氹。但我仔冇需要追住餵。自小培養食飯要坐定定, 食飽才離開坐位。
相信小朋友再大D要飲食自主時, 佢地就會自己食而主動拒絕被餵食。唔洗擔心變港孩。
我小時候都係媽咪餵大, 咪一樣大大下自己食唔洗餵。
試過因為DADDY打小兒而當面同DADDY爭執, 結果個仔當下情緒好大喊得勁過被DADDY打,
因為小朋友渴望父母同在和陪伴, 但唔想見到因父母吵鬧而毀滅了他的安全感。

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-7-2 09:16
恕我直言,你地夫婦倆教養方法都出左問題,你大聲鬧阿仔,日子耐左,根本唔會有任何作用,親子關係只會越來 ...

多謝你,CCHINGC。我都覺得我哋出現問題,所以上嚟請教大家。我都正在反省一下自己嘅方法,只係心中有所懷疑。

多謝你提供嘅書本,會參考一下。

複式洋房

小菜豆 發表於 20-7-2 09:25
我仔都係4歲有多, 父母角色大槪同你們差不多, 爸爸鬧得多D, 有時打
我不會阻止, 因為這是父子相處方式,做 ...

多謝你,小菜豆。

太太未至於縱容小朋友,我暫時覺得問題出現係我同太太身上,我哋係某d教養方法同小朋友問題上有所唔同。

我唸我要沉澱一下,思考一下如何處理。

你哋都好好,比咗好多建議同書本參考。

其實你哋通常點樣同太太或丈夫溝通同分擔教養方法?

複式洋房

回覆 小菜豆 的帖子

補充: 係呀,我小朋友都係對食物興趣一般

侯爵府

2024年龍年勳章

sunbath 發表於 20-7-2 09:46
多謝你,小菜豆。

太太未至於縱容小朋友,我暫時覺得問題出現係我同太太身上,我哋係某d教養方法同小朋友問 ...
我同丈夫溝通都欠奉。C6從來唔肯溝通, 佢應該係ASD, 只有我不斷妥協, 我地關係上係特別例子。
但聽過好多朋友或長輩分享, 做爸爸的對住個仔多數靠兇靠惡, 叫"震撼教育",
小朋友頑皮上黎, 4歲又未識反省, 真係要令佢地驚才會醒。

侯爵府

2024年龍年勳章

sunbath 發表於 20-7-2 09:58
回覆 小菜豆 的帖子

補充: 係呀,我小朋友都係對食物興趣一般

唔鍾意食嘅小朋友係好令媽媽擔心。所以你太太明知餵食唔好都要追住餵。
因為我小時偏食問題, 所以知道點應付個仔。阿仔菜肉都唔食。
可以少食多餐, 午餐和晚餐份量少d, 一般小朋友食一碗飯, 我仔只俾半碗或1/3碗, 讓佢快脆完成餐飯有成功感。
午餐後晚飯有水果補充。雖然阿仔食得唔多, 不過至少唔抗拒食飯唔洗追住餵。
每日有奶有蛋食到, 我就唔執著佢有冇食晒碗飯。
好似以上媽媽講, 唔好俾零食或餅乾呢d飽肚食物做茶點, 等佢地有少少餓感覺。
麥當奴同甜品小朋友一定鐘意食, 去食呢d小朋友一定自己食到唔洗追住餵。你同太太又可以放鬆下。

珍珠宮

畀面勳章

鬧其實傷感情成效都唔大
你太太如果追住小朋友食飯就唔好理佢
有D位唔嘈好過嘈
太太通常著緊小朋友日常生活多
你同太太無一致既共識小朋友都好難做
佢都唔知聽得邊個講
你同太太好好傾傾最主要係睇佢最在意係咩位,咁其他位你補上會唔會好D

外國有超級保母
內地都有個一樣既節目
你可以上youtube搵下
同埋可以睇下D教小朋友既書
多D數據同例證比你太太睇下
等大家可以溝通好D

首頁

尾頁

跳至