論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

7月了,印尼有沒有消息呢?

大宅

hei2010 發表於 20-7-2 09:19

我都好想知道?

大宅

我都想知

子爵府

呢度講會逐步放人,唔知真假

https://www.suarabmi.tv/2020/07/kabar-baru-penempatan-tki-keluar-negeri.html

別墅

QQ70 發表於 20-7-2 22:54
呢度講會逐步放人,唔知真假

https://www.suarabmi.tv/2020/07/kabar-baru-penempatan-tki-kelua ...

叫做有點進展咁(emoji)

子爵府

hei2010 發表於 20-7-3 10:22
叫做有點進展咁(emoji)

我比埋呢篇野 agent 睇(佢係印尼人)我問佢e 家印尼有咩新進展,佢都係覆我一個字 "等"

別墅

QQ70 發表於 20-7-3 12:26
我比埋呢篇野 agent 睇(佢係印尼人)我問佢e 家印尼有咩新進展,佢都係覆我一個字 "等"
...

有些地區印尼agent還未開工

子爵府

hei2010 發表於 20-7-3 12:27
有些地區印尼agent還未開工

我agent 之前都講印尼agent 6月頭已開工!不過,我姐姐要入泗水 d 學校,但泗水爆得好勁,全印尼最勁 我都唔知點攪啦

別墅

QQ70 發表於 20-7-3 12:31
我agent 之前都講印尼agent 6月頭已開工!不過,我姐姐要入泗水 d 學校,但泗水爆得好勁,全印尼最勁:zomb ...

我姐姐在中Java都未開,我自己找到印尼當地agent問佢都話未開。香港agent話佢地下周有姐姐到,吾糸吾比出,但我姐姐果度agent未辦工(emoji),只有等

子爵府

hei2010 發表於 20-7-3 12:37
我姐姐在中Java都未開,我自己找到印尼當地agent問佢都話未開。香港agent話佢地下周有姐姐到,吾糸吾比出 ...

由6月頭開始已經有姐姐到香港啦e 家黎到嗰 d 全部都係本地完約 or 斷約姐姐,即係僱主請姐姐嗰陣,姐姐係在香港,只不過返左印尼等香港入境處批 visa, visa 批左,呢 d 姐姐只要響印尼做檢測 & 有機票就黎到香港架啦!

另一 d 係印尼宣佈暫停輸出姐姐響死線前已得到印尼勞工部文件嘅oversea 姐姐! 呢 d 好多準備上機但撞正印尼封關,印尼6月開關,呢 d 姐姐咪陸續黎香港囉!

我係請 oversea 姐姐,而死線前未出 visa,(visa 4月出左)仲欠last 一步,就係印尼勞工部文件,所以未知等到幾時

別墅

QQ70 發表於 20-7-3 12:48

由6月頭開始已經有姐姐到香港啦e 家黎到嗰 d 全部都係 ...

我在死線後。。。有排等

子爵府

hei2010 發表於 20-7-3 13:31
我在死線後。。。有排等

你咪同我一樣囉,有visa 但印尼勞工部未批文件,有 d 係死線前幾日先入application 去領事館,呢 d 咩手續都未做,梗加唔知等到幾時

子爵府

我在死線後。。。有排等

問左印尼勞工部,問佢嗰篇報道係唔係真係逐步放姐姐黎, 佢咁樣答我:

Untuk saat ini pembukaan penempatan pekerja migran ke luar negeri masih dalam proses, kami mohon bisa bersabar menunggu

別墅

我在死線後。。。有排等
Me too.

別墅

QQ70 發表於 20-7-3 17:14
問左印尼勞工部,問佢嗰篇報道係唔係真係該步放姐姐黎, 佢咁樣答我:

still in the process.....be patient waiting

子爵府

hei2010 發表於 20-7-3 17:18
still in the process.....be patient waiting

我6月初問佢,就好 firm 答我係 tempoary suspended, e 家話 in process, 應該會放人架啦,我地齊齊等

別墅

QQ70 發表於 20-7-3 17:23
我6月初問佢,就好 firm 答我係 tempoary suspended, e 家話 in process, 應該會放人架啦,我地齊齊等
...

(emoji)(emoji)齊齊等放人(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

MommyPanel勳章 BK Milk勳章

回覆 QQ70 的帖子

我同你一樣就係欠最後一步(印尼勞工部出文件俾姐姐出境)
等到人都癲
大家係咪都係keep住等定轉揾本地完約?(雖然未必揾到)

子爵府

minsung 發表於 20-7-6 12:06
回覆 QQ70 的帖子

我同你一樣就係欠最後一步(印尼勞工部出文件俾姐姐出境)

我都想轉本地,但係本地完約唔肯打我份工,仲要叫價$6000 ! 我惟有等,暫時要長老藤黎藤去湊小朋,家務自己做,慳返 d 錢

複式洋房

我都等緊

首頁

尾頁

跳至