自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

怪獸青BB 發表於 20-7-2 21:29
去暨南,超容易考到

暨南大學係咪可以免試入學?

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

bobo88hk 發表於 20-7-2 20:56
想知6條4可唔可以升復旦大學

不可以

珊瑚宮

何必尋夢 發表於 20-7-2 21:00
難唔難好主觀,而且同學校有關(例如中山大學遠比暨南大學難)

以下是最受歡迎的中山大學在香港招生的數據 ...

7月4日今個星期六中山大學係香港設考試,阿女報咗。

不過原來收得咁少人,都唔睇好。

翡翠宮

2020勳章

吖B 發表於 20-7-2 21:12
係啊,同香港一體一藝差唔多,中小學就有課外活動,不過係學校學,但真係每間都會有特長生,升高中是就唔 ...
即係唔一定係語言, 睇下佢想學乜嘢?

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

Conybrownbb 發表於 20-7-2 21:30
請問有無人知入清華北大要咩資格? 對港生要求會唔會鬆啲? 純粹好奇一問

起碼要有三四科五星/星星

伯爵府

2020勳章

701003 發表於 20-7-2 21:43
起碼要有三四科五星/星星

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

SandyKL 發表於 20-7-2 21:42
7月4日今個星期六中山大學係香港設考試,阿女報咗。

不過原來收得咁少人,都唔睇好。

點解唔用D S E成績報聯招?

大宅

floralw 發表於 20-7-2 21:15
以我所知有些城市係買左住宅單位,可以響當地申請落戶,小朋友就可以讀公立中小學。有錯請指正。
...

首先要有中國戶籍,廣西省戶籍在廣東省買樓可以入讀附近學校,深圳父母好似交左十年社保,小孩子可以在深圳讀公立學校,我老公舅父在深圳崗廈,但無錢買樓,有交社保

子爵府

2020勳章

留毛學野

男爵府

無意挑機。
只不過覺得你哋依家對大陸嘅吹噓,同黃絲對西方嘅盲目追捧冇乜分別!
兩邊文宣爭相洗腦,佔據所有網絡平台,有時真的頗為煩厭!

珊瑚宮

701003 發表於 20-7-2 21:43
點解唔用D S E成績報聯招?

佢有呀,佢揀咗同時用DSE成績及現場考試,我諗佢應該係穩陣啩。

升學方面,我只俾提議佢,即叫佢考慮報大陸大學,至於報邊3間大學或策略係點,佢自己決定,我冇理佢。我覺得大個女,自己可以處理到。

翡翠宮

2020勳章

MM2H 發表於 20-7-2 20:49
其實到海外留學,又關愛唔愛國咩事呢?外國一樣有交換生到其他國家讀書
果邊8成冇fc齋噏,越講越誇 :qui ...
我已經習慣唔理佢哋

大宅

awah112 發表於 20-7-2 21:42
即係唔一定係語言, 睇下佢想學乜嘢?

係啊,大陸人多,學校大,有師資,間間學校都想做第一,因為每兩年睇一次升學,分數高的可以優先揀老師,同時老師亦在揀學校,我鄉下小學的校長大概每五年換一間學校,除非做得非常好就優先揀,因為有伯父做教育局局長,表姐夫幾個都係老師,校長,知道清楚一些,廣東省二三線城市

珊瑚宮

areyouangry 發表於 20-7-2 21:49
無意挑機。
只不過覺得你哋依家對大陸嘅吹噓,同黃絲對西方嘅盲目追捧冇乜分別!
兩邊文宣爭相洗腦,佔據所 ...

都唔算吹噓吖,好似總有人想移民外國,又或者續領BNO,有興趣咪吹吓水,冇興趣睇完咪算囉,呢啲咪叫自由囉。BK又唔會強迫將每人入呢版,送去每個帖,都係個人自由選擇去睇去講啫。

珍珠宮

2020勳章

awah112 發表於 20-7-2 21:50
我已經習慣唔理佢哋

明啊,資訊亂晒籠仲要堅持,真係無謂拗

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

SandyKL 發表於 20-7-2 21:50
佢有呀,佢揀咗同時用DSE成績及現場考試,我諗佢應該係穩陣啩。

升學方面,我只俾提議佢,即叫佢考慮報大 ...

聯招大把985、211名U,中山大學近香港,所以多人報,競爭對手都多
放眼去遠D、北 D,有更多好選擇

珊瑚宮

awah112 發表於 20-7-2 20:21
大家介紹點樣去大陸讀書?( 睇下會唔會又變政治post)

每年大陸都有招生,上網留意吓,每年約11月就要留意。每個考生可報3間大學,同埋可揀想入嘅系。

大宅

awah112 發表於 20-7-2 21:06
我聽過佢哋中學會專門讀一種語言, 如法文,德文,意大利文... 等等, 我覺得佢哋啲 教育方式都好實際:good ...

大陸最興識人好重要,我今個月都幫我大陸朋友個女入讀市中心小學,因為(emoji)錢買樓,但老爺有樓係附近,住附近但樓不是夫妻名,不合資格,穩我表姐幫忙做推薦人,九月直接轉過去就可以

珊瑚宮

701003 發表於 20-7-2 21:54
聯招大把985、211名U,中山大學近香港,所以多人報,競爭對手都多
放眼去遠D、北 D,有更多好選 ...

我想佢入中山大學,因為今年係中山買咗層細樓,如果佢入到中山大學,就可以唔使住宿舍都得。

水晶宮

2020勳章 畀面勳章

SandyKL 發表於 20-7-2 21:56
我想佢入中山大學,因為今年係中山買咗層細樓,如果佢入到中山大學,就可以唔使住宿舍都得。
...

外宿,要申請的

首頁
12345...14

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊