時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

mln 發表於 20-7-3 17:29
又唔係嘅,大家睇到報紙,post 出來分享下,大家了解多咗啲。

就好似美國未有疫情前,我都以為美國各樣野 ...

冇錯! 呢一年時間真係對美國冇哂好感, 以前還真的以為佢地係世界領袖, 對其他國家出兵係為正義, 種族共容, 醫療發達先進! 但原來一切都係美國自己制造出來的幻象! 我現在對歐美國家完全反感, 佢地都係自私自利厚顏無恥的國家

子爵府

janice_cat 發表於 20-7-3 16:02
取消就啱啦,點可以俾呢班人有double benefits

用BNO依本旅遊護照過去定居,又唔係移民(投資移民好似要成二百萬鎊),又唔係一定做到英國公民,三不像,不論不類,更加要取消中國籍,依果世界無咁着數嘅

男爵府

mother904 發表於 20-7-3 17:54
好多人去working holiday都搵到工生活到,但要預左唔係咩高級工種。如果任職跨國企業,都可以試下internal ...

同意。離開唔緊要,但唔好再回流啦!已經夠多新移民搶資源,隔十年八戴又多批舊移民回流,對留守香港果批最唔fair咯!

珍珠宮

mln 發表於 20-7-3 15:25
另外仲要面臨取消國籍或香港居民身份證的資格。

因為已經有人提意中央做了,就好似之前的國安法咁,有人提 ...

以前班犯民搞下事,嘈下,反對下,你俾面我,我俾面你,你讓下我,阿爺忍下你,一人讓一步,好地地過了22年,經濟民生安寧進步。
係有班賤人,自我膨脹,唔見好就唔收,拙拙逼人,又佔佔鐘又五大掃球,搞串哂個party,逼到人要搞個"角on法"出來。
依家又係,好多香港人好地地揸住幾本護照,當spare旅行証件。。。。阿爺本身一直隻眼開隻眼閉冇出聲。。。又係班賤精走出來求乜春海外居留(根本班裂強擺明昆人投資貢献但無福利)。咁搞,分分鐘又搞到連本spare証件都冇埋。

班賤精爭取爭取,得不償失!!!

子爵府

yan_yan_mummy 發表於 20-7-3 15:49
《基本法》第六十一條:「香港特別行政區的主要官員由在香港通常居住連續滿十五年並在外國無居留權的香港特 ...

所以高官嘅伴侶都有外國藉,好似林鄭咁,到時有咩事叫老公幫佢申請返個配偶過英國,搞掂!

君不見某大國高官都係咁做,配偶仔女都有外國藉,有咩事就申請家人團聚,so easy

侯爵府

jolps 發表於 20-7-3 18:08
冇錯! 呢一年時間真係對美國冇哂好感, 以前還真的以為佢地係世界領袖, 對其他國家出兵係為正義, 種族共容, ...

最恐怖係佢哋喺疫情下對自己人都完全不負責任。由得啲人死咁。美國仲講大話疫情已受控,叫啲人唔好戴口罩。

公爵府

nataliepml 發表於 20-7-3 15:32

其實一個國藉不是問題
咁多高官雙重國藉

請問邊個高官有雙重國籍?
你可以講一下嗎?

侯爵府

0q.cathy 發表於 20-7-3 17:52
6年用5百萬唔多,係香港生活連埋供/租樓,條數差唔到幾多。請不要用住公屋同讀官校條數去計。 同埋去到都 ...

而家嗰邊經濟差,九百萬本地人攞緊失業救濟金,所以外國人去到未必咁容易搵到工。同埋要五年無間斷工作先可以申請入籍。齋住唔得。如果你搵合約制嘅工,中間又有cap,又不附合條件。long term job又難搵,因為當地僱主不願意比福利,寧可轉合約制。不要凡事諗得太理想比較好。

侯爵府

小肥§澄 發表於 20-7-3 16:14
俾下希望人,好唔好?

啱先踢走班歐洲人,咁容易比居留權黃種人咩

不過好多人唔試過,係唔心息嘅

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

esmehouse 發表於 20-7-3 17:02
$485 萬應該只夠兩個小朋友交學費 班冇腦 YC 如果信就 PK 啦,個邊失業率超高,生活費又貴,窮 ...

我真係想佢地信, 呢班麻煩友走晒再取消雙重國籍,佢哋先會安心做西人, 咁香港就有曙光!

侯爵府

回覆樓主:

之前英國內政大臣提出呢件事嘅時候已經講明不能享有任何福利

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

回覆樓主:

依個係最基本開支, 冇得買衫, 買鞋, 換電話, 去旅行

要咁樣基本生活捱6年

珍珠宮

maomaofafa 發表於 20-7-3 18:28
而家嗰邊經濟差,九百萬本地人攞緊失業救濟金,所以外國人去到未必咁容易搵到工。同埋要五年無間斷工作先 ...

原來有咁既條款

珍珠宮

畀面勳章

恩庭寶貝 發表於 20-7-3 17:15
公平啲好喎,香港高官和大陸高官都要一齊取消雙重國籍喎!
得閒Google 下大陸國藉制

珍珠宮

畀面勳章

既然英國俾多條路人哋揀,做乜掃人興呢?我希望佢哋幫香港爭取多樣野,取消雙重國籍

侯爵府

mongng 發表於 20-7-3 16:09
層樓供完就係

仲要由有樓變無樓

伯爵府

唉呀 你嚇到D暴徒唔敢走做乜 梗係話英國好 叫佢地快D走啦

些芬易呢焚    發表於 20-7-4 11:30
kolun    發表於 20-7-4 08:36

翡翠宮

lina9316 發表於 20-7-3 15:30
咁大英帝國唔發都唔得

計過度過,梗係有著數先幾人過去啦

伯爵府

四百幾萬好少姐,我屋苑好多YC成日晚上嗌口號,依家賣咗層樓最少八百萬,夠住十年仲可以申請居留權,有賺啦!快走

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

係真唔係? 早幾年風之后拍個個痕身廣告話養大一個細路要 400 萬架喎,咁依家一家四口先用 485 萬咪好抵?

首頁
23456...8

尾頁

跳至