自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

睇新聞預告片, 話依家小朋友志願, 有3成(唔知有冇聽錯)係想做kol, 同舊時醫生律師呢d傳統職業好唔同。

我老了,之前覺得奇怪, d人唔怕私隱, 大特寫自己仔女個樣。原來甘多阿媽影自己仔女video放上網, 教人整野食之類, 係未想捧自己仔女做kol?

珍珠宮

princessgw 發表於 20-7-8 10:12
睇新聞預告片, 話依家小朋友志願, 有3成(唔知有冇聽錯)係想做kol, 同舊時醫生律師呢d傳統職業好唔同。

我 ...

唔係虛榮就呃你既,
拍得出黎就係要掌聲。

珍珠宮

我 ...

知唔知邊個係 RYAN ? 全球賺最多錢的小朋友。
這年代的孩子常睇YouTube , 細細個已睇Ryan 這類kol 試玩具,玩玩具,拍短片, 心中自然嚮往。
就算無睇YouTube , 都會受家中大人影響,齊齊睇旅遊kol啦
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔出奇
我女早兩年中學畢業,不少同學希望做KOL,寫旅遊blog,working holiday
總之輕鬆有錢賺

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個個都發明星夢
我學生讀唔到書果種, 有日佢同我講: 我唔一定要做乜乜乜架, 我做藝人都得架
原來佢一早諗定, 怪不得, 完全冇讀書既動力

侯爵府

好媽媽勳章

我女小五,佢都想做kol,因為佢覺得可以唔駛錢就收到好多玩具做開箱文,都係不勞而穫既心態。

珍珠宮

畀面勳章

貓頭雀 發表於 20-7-8 10:17
這年代的孩子常睇YouTube , 細細個已睇Ryan 這類kol 試玩 ...

我女都有睇
仲話佢唔洗返學淨係玩玩具好開心
佢話佢想做KOL喎
個時佢4歲

我就即時話好呀
你講下D玩具咩顏色咩材料邊個國家做
有無通過安全測試
10萬個為什麼問到佢啞左
等佢知KOL唔易做

大宅

selinako^^ 發表於 20-7-8 10:34
個個都發明星夢
我學生讀唔書到果種, 有日佢同我講: 我唔一定要做乜乜乜架, 我做藝人都得架
原來佢一早諗定 ...

原來呢個世代D人咁諗㗎,唔怪得次次見親戚個仔都係打機,仲話打機可揾錢(我唔明),佢就來讀完中五都唔知點算

水晶宮

我 ...

佢地覺得唔辛苦,錢易搵,講幾句就有錢收

水晶宮

我 ...

而家都有好多媽鋪路在網上搵錢

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大陸先勁搵到錢 明星閒閒地開live幾粒鐘就袋幾千萬落袋,唔係明星嘅一個月幾十萬,連一個唔知乜誰夜晚直播自己瞓覺一晚都賺幾皮 世代真的變了

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

SafieldKEN 發表於 20-7-8 10:40
原來呢個世代D人咁諗㗎,唔怪得次次見親戚個仔都係打機,仲話打機可揾錢(我唔明),佢就來讀完中五都唔知點 ...

呢樣我識人喺甘,由中學開始打機,佢喺賣帳號賺錢,當時聽講就月入2/3萬,呢家就唔知。
Life is better when you're laughing!

男爵府

回覆樓主:

我女細時都有說過想做kol, 他們想得太簡單

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

睇咗個玩玩具出名的KOL....??

(我相反,因為唔想出名,成日叫小朋友唔好POST 私人野上網....呢D蘇周史大咗被人翻查就唔好啦)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我非常唔鍾意咁的思想同理想,網上世界好殘酷,一時可以捧你上天轉頭可以踩到你變地底泥,沈醉在呢d internet fame 係好危險好不設實際。再講網上世界如果一班人不停網絡欺凌,聲討你攻擊你,小朋友心靈脆弱好易諗唔開。

子爵府

我 ...

我仔都想做

大宅

danad 發表於 20-7-8 10:45
呢樣我識人喺甘,由中學開始打機,佢喺賣帳號賺錢,當時聽講就月入2/3萬,呢家就唔知。
...

乜可以咁㗎,我真係 out

男爵府

danad 發表於 20-7-8 10:45
...

此風氣不可長……

公爵府

貓頭雀 發表於 20-7-8 10:17
這年代的孩子常睇YouTube , 細細個已睇Ryan 這類kol 試玩 ...

我小朋友好鐘意睇ckn toy,我覺得佢個樣靚仔好多

男爵府

rayrayus 發表於 20-7-8 10:45
我非常唔鍾意咁的思想同理想,網上世界好殘酷,一時可以捧你上天轉頭可以踩到你變地底泥,沈醉在呢d intern ...

非常同意,感覺呢類工作不長久

首頁

尾頁

跳至