親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係年頭經wefly買咗8月去日本的日航機票,但宜家間野又執咗,打去日航問又話我唔係經佢哋買,攪唔到退款。想問下有冇谷友類似我咁,我可以點做?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Kerokeroppi 發表於 20-7-9 12:39
我係年頭經wefly買咗8月去日本的日航機票,但宜家間野又執咗,打去日航問又話我唔係經佢哋買,攪唔到退款。 ...

我打上去信用卡中心再補個電郵比資料搞退款,收到回覆話睇緊,未知得唔得。

大宅

alicewtw 發表於 20-7-9 16:45
我打上去信用卡中心再補個電郵比資料搞退款,收到回覆話睇緊,未知得唔得。
...

我到有打,佢話要120日內先一定得,話我已經過咗喎!話幫我開咗個 case file,睇下批唔批.

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Kerokeroppi 發表於 20-7-9 18:01
我到有打,佢話要120日內先一定得,話我已經過咗喎!話幫我開咗個 case file,睇下批唔批.
...

係,只可以等...

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Kerokeroppi 發表於 20-7-9 18:01
...

信用卡charge back期限咁短?

我舊年5月經gogogo買左機票,同樣執左,今年3月打去銀行charge back, 已成功退回款項

大宅

Lqueenie 發表於 20-7-9 23:09
信用卡charge back期限咁短?

我舊年5月經gogogo買左機票,同樣執左,今年3月打去銀行charge back, 已成 ...

係?請問你係邊間銀行?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Kerokeroppi 發表於 20-7-9 23:47
係?請問你係邊間銀行?

DBS

但我亦有聽過其他銀行有失敗例子

大宅

Lqueenie 發表於 20-7-10 00:07
DBS

但我亦有聽過其他銀行有失敗例子

咦,我到係DBS喎!我今日再打去再問下先!

wcpcelia    發表於 20-7-13 14:33

珍珠宮

Kerokeroppi 發表於 20-7-10 05:57
咦,我到係DBS喎!我今日再打去再問下先!

DBS的人都係成功多

男爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回

我今年3月初經(中國銀行)幫手,7月初收到錢

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

[email protected] 發表於 20-7-13 07:08
我今年3月初經(中國銀行)幫手,7月初收到錢

我早幾日正式收到港航通知我8月份既飛機取消,我將通告再send比銀行睇,睇下佢地會搞唔搞到退款。

男爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回

alicewtw 發表於 20-7-13 07:54
我早幾日正式收到港航通知我8月份既飛機取消,我將通告再send比銀行睇,睇下佢地會搞唔搞到退款。
...
要耐心等待,我都等左3個月先有錢,不過每簡BANK做法唔同.

禁止訪問

琥珀宮

[email protected] 發表於 20-7-13 13:51
要耐心等待,我都等左3個月先有錢,不過每簡BANK做法唔同.

執笠,係由商戶收款銀行,退款比信用卡客人。

呢個係信用卡必有的保障條款,間間銀行都要跟從。

琥珀宮

Alina917 發表於 20-7-20 00:03
間野汁左佢可能分分鐘無錢賠比你

執笠,係由商戶收款銀行,退款比信用卡客人。

呢個係信用卡必有的保障條款,間間銀行都要跟從。

禁止訪問

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Update: 我20/6向HSBC提出退款,11/7再比港航official flight cancellation email佢地,今日23/7正式收到退款落信用卡

男爵府

alicewtw 發表於 20-7-23 18:58
Update: 我20/6向HSBC提出退款,11/7再比港航official flight cancellation email佢地,今日23/7正式收到退 ...

請問妳點申請退款?是否打電話去card centre/直接寄退款申請表去,我簽卡日起計已經差唔多10個月可唔可以申請?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

Forever_friends 發表於 20-7-24 08:48
請問妳點申請退款?是否打電話去card centre/直接寄退款申請表去,我簽卡日起計已經差唔多10個月可唔可以申 ...

打電話去card centre做左個記錄先,佢會叫你再email交易資料去部門個郵箱,之後就係等....可能得、可能唔得,我都係十個月前買既!

琥珀宮

Forever_friends 發表於 20-7-24 08:48
請問妳點申請退款?是否打電話去card centre/直接寄退款申請表去,我簽卡日起計已經差唔多10個月可唔可以申 ...

問番發卡銀行
BOC
https://www.bochk.com/creditcard/pdf/chi/BOC_Transaction_Dispute_FAQ.pdf

首頁

尾頁

跳至