婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

好想呻下。。。99都算後生,平日都無乜點既,系份人講野比較直囉!一直以黎其實佢都好識做既,好少會話黎我地度長住,系間唔時黎住幾日咁啦(即使c6搬親屋都會留1間房俾佢),岩岩生完bb滿左月,整個坐月99黎左我地度住,我好感恩坐月期間就算佢要返工佢都幫我湊b,由其夜晚佢會同阿b訓,日頭返工先到我自己湊,我真系好多謝佢,令我可以喺坐月期間有足夠既休息!而家坐完月幾日,我發覺我99好似唔想俾返我湊咁,有時阿b喊,我去抱佢,佢又會好快咁講話由佢喊下啦,吾好抱佢啦!

別墅

小天使寶寶 發表於 20-7-14 22:00
好想呻下。。。99都算後生,平日都無乜點既,系份人講野比較直囉!一直以黎其實佢都好識做既,好少會話黎我 ...

我餵阿b食奶,掃完風想抱阿b耐d對佢耐d,又會走黎話俾佢入我房訓啦!有時抱抱下又會走埋黎話:你沖涼先啦,你食飯先啦,你訓下教啦(明明岩岩訓醒先一陣間)跟手又抱走阿b!我有講話我坐完月可以自己湊返阿b架喇,佢答我好,但呢兩日當我食緊飯,佢越黎越早就會抱阿b返入佢房訓教,成日喺我面前阿bi阿bi咁叫,又成日錫佢塊面,喺度啜啜啜,係咪我諗多左?其實我咁辛苦生佢出黎,我係佢阿媽,點解搞到好似我先係外人咁?!我好驚我個女會唔痴我 佢會唔會教佢第一句叫麻麻 佢其實係咪好想俾人讚佢湊得好,想個孫痴實佢?我就好似純粹係生個b出黎咁

洋房

樓主 我同你情況好似
生完b 奶奶為左比我休息多啲佢自己湊左去訓
日頭我自己湊 個時都好鑽牛角尖咁諗左好多負面野,仲問老公點解你阿媽要搶我個女走
其實係荷爾蒙影響自己心情變化
放心啦 bb大個左知邊個係媽咪就唔同啦
同埋湊bb都辛苦嫁,為興趣湊又真係無可能,放鬆啲諗啦,遲啲有排你湊呀朋友

別墅

Yungwa1025 發表於 20-7-14 22:20
樓主 我同你情況好似
生完b 奶奶為左比我休息多啲佢自己湊左去訓
日頭我自己湊 個時都好鑽牛角尖咁諗左好多 ...

我都有諗過自己係咪情緒有問題 又唔敢同c6講,佢一定會鬧我,會話佢阿媽肯幫我湊我先有時間抖 我知道99可能係想幫我,不過成日都好想喊 好驚個女會唔跟我唔痴我!加上我仲有個幾月就要復工,到時如無意外99會長時間幫我湊b tim bb會唔會因為唔係我湊,少同我見面,所以會唔認得我架? 會唔會淨係跟麻麻架

洋房

小天使寶寶 發表於 20-7-14 22:25
我都有諗過自己係咪情緒有問題 又唔敢同c6講,佢一定會鬧我,會話佢阿媽肯幫我湊我先有時間抖 :pity ...

正常嫁 生完個半年我情緒都波動得好勁
由其係佢地嫌我人奶少,真係埋緊身都喊住口咁
我都係返工了,都會諗bb會唔會唔認得我
但其實唔會嫁,放假會陪下佢玩陪下佢訓
而家我個bb一歲啦就黎,返到屋企一見到我 即刻放開麻麻 ,好急咁爬要我抱
偷偷地講 有時返工攰,都寧願奶奶幫手湊下
因為返工放工湊bb訓教每日咁過 都幾辛苦
等疫情好啲啦 可以帶bb落下公園又得
唔好太負面啦,個時我老公都話我太敏感少少野就喊
一年後明白係荷爾蒙影響自己,放心啦自己bb跟自己一世嫁
到時幼稚園教佢地知邊個係爸爸媽媽,會痴到你實一實(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

Yungwa1025 發表於 20-7-14 22:40
正常嫁 生完個半年我情緒都波動得好勁
由其係佢地嫌我人奶少,真係埋緊身都喊住口咁
我都係返工了,都會諗 ...

多謝你呀 上bk搵人聽我呻下傾下真係會舒服d架 一返屋企見到bb爬去自己度真係好sweet好warm anyway,thank you

洋房

小天使寶寶 發表於 20-7-14 23:06
多謝你呀 上bk搵人聽我呻下傾下真係會舒服d架 一返屋企見到bb爬去自己度真係好sweet好wa ...

快啲想像下個b爬去你道扭抱既畫面啦
大家過來人 新手媽媽互撐 加油呀

別墅

Yungwa1025 發表於 20-7-14 23:14
快啲想像下個b爬去你道扭抱既畫面啦
大家過來人 新手媽媽互撐 加油呀
...

知道知道 加油!Thank you

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

AnnaC9mum 發表於 20-7-14 23:51
你99真係好!好羨慕講真啦,(我99係冇返工嘅)我果b 我99 一晚都未湊過,日頭高興就玩吓。生完到 ...

我都知道佢係好既,所以我都真心好多謝佢 只係感覺佢好似湊開上左癮咁,唔想俾返個b我咁

別墅

AnnaC9mum 發表於 20-7-14 23:55
唔會㗎,你啱啱生完係咁諗都正常。可能你99覺得你冇經驗

我99都一樣咩都唔識架啦,我老公細個有人工湊麻麻湊,我坐月食既野都係叫月子餐,佢都唔識整我食架,但佢就幫我湊住bb,d親戚黎探我讚過佢話佢幫得手,湊得掂,唔知係咪因為咁,佢覺得有成功感,所以就想不停咁霸住阿b,等我覺得無左佢我搞唔掂咁

禁止訪問

禁止訪問

別墅

AnnaC9mum 發表於 20-7-15 00:25
可能佢好錫個b 想同b 相處耐啲

可能真係我荷爾蒙影響諗多左啦 加上bb又仲細,仲未認到人,未識同人玩,我成日都會亂諗驚bb唔痴我唔跟我,之後就會唔開心喺度喊

男爵府

畀面勳章

只是因為生完情緒影響了想法

大宅

樓主唔好捻咁多,荷爾蒙係影響我地新手媽媽情緒唔少架。我都係新手媽媽,就算我有請陪月我坐月坐得好差,因為夜晚要餵奶同埋嗰陣情緒唔好,成日喊。而家我囡兩個半月,回想返覺得自己當時真係鑽牛角尖。我99同我阿媽都唔識湊,所以幫唔到我,所以開頭個一個半月我真係好辛苦好辛苦,當時我就捻你話有人幫輕下我地兩公婆幾好呢,所以如果你99幫到你手又真係對你好既,就唔好太在意佢「搶」住幫你啦。爸爸媽媽只有一個,BB會知道架,唔好捻太多。加油

男爵府

小天使寶寶 發表於 20-7-14 22:01
我餵阿b食奶,掃完風想抱阿b耐d對佢耐d,又會走黎話俾佢入我房訓啦!有時抱抱下又會走埋黎話:你沖涼先啦 ...

一定要夜晚跟返自己瞓,一定要。同佢瞓嗰個係會最親。
日頭邊個湊都冇乜所謂。

珍珠宮

聽你形容,你99都係一個好99,會肯幫你照顧你。當然人就有感情既,bb一出世,佢就照顧佢,晚晚一齊瞓,一定係想bb留係佢身邊多啲。另一方面,佢都係想幫輕下你,有啲長輩,慣咗忙碌,唔做野唔自在,佢可能做慣野,就乜都爭住做,想你休息下。
既然你99都係好意,返工又幫你手,你咪大家互相就下,佢返咗工,你而家洗唔洗返工?唔洗就等99返咗工之後,多啲同bb相處。
bb同邊個相處多,就一定跟邊個,無論媽媽,99定工人,都一樣的。

首頁

尾頁

跳至