在職全職

跳至
[在職媽媽] 好驚搵唔到野做  

首頁
12345...11

尾頁

大宅

已經send 咗起碼十幾份工,得兩份有得見其中一份好有興趣,但係仲未收到電話,希望快啲收到offer

大宅

cheuklam.Lee 發表於 20-7-15 18:44
已經send 咗起碼十幾份工,得兩份有得見其中一份好有興趣,但係仲未收到電話,希望快啲收到offer :cr ...

有得見即係有機會 繼續send 加油

男爵府

cheuklam.Lee 發表於 20-7-15 18:44
已經send 咗起碼十幾份工,得兩份有得見其中一份好有興趣,但係仲未收到電話,希望快啲收到offer :cr ...

我同你差唔多,send 咗幾十份,有幾份去到2nd in, 都係無影。
宜家d 工好多都係伏,見完都唔知係咪真係請人,浪費時間。
我搵咗半年都未搵到,想申請d 失業乜乜金都唔合資格,比d 人攬炒成功

唉,老實講,我宜家都放棄咗睇工了,根本無工,好多都係假請人。

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-16 11:26

我同你差唔多,send 咗幾十份,有幾份去到2nd in, 都係 ...

我都係 之前以為自己好好彩,可以工駁工,搵到另一份工係西環,點知衰到爆

我而家日日望住個電話,希望快啲有offer !

男爵府

cheuklam.Lee 發表於 20-7-16 12:58
我都係 之前以為自己好好彩,可以工駁工,搵到另一份工係西環,點知衰到爆

我而家日日 ...

係呀,目前係前所未有咁差,做咗野咁多年,搵工從未試過咁有錯敗感,往時睇啱工send 完之後一見就請。
我相信大家經驗,面試同cv 都無問題嘅,係大圍影響。
我宜家都無望住個電話等了,等呢波疫情好返d, 我估d 正常少少嘅工先會浮返出嚟再算。
諗住宜家得閒到暈搵d 野讀下,但又全部停哂同延期

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-16 13:57
係呀,目前係前所未有咁差,做咗野咁多年,搵工從未試過咁有錯敗感,往時睇啱工send 完之後一見就請。
我 ...

係呀,真係好有挫敗感,之前搵工,只要係隨時返得,都九成請。今年真係差無可差。

為有湊住小朋友先

男爵府

cheuklam.Lee 發表於 20-7-16 14:58
係呀,真係好有挫敗感,之前搵工,只要係隨時返得,都九成請。今年真係差無可差。

為有湊住小朋 ...

大家咁話,我都係湊住小朋友
同埋宜家d 工我感覺唔會考慮有小朋友嘅人

大宅

我捨不得你 發表於 20-7-16 15:22
大家咁話,我都係湊住小朋友
同埋宜家d 工我感覺唔會考慮有小朋友嘅人

係呀,我上一份極衰嘅工就係因為呢個原因唔比我過probation , 佢話我唔應該返工,最好等D 小朋友大啲先搵工。仲好意思話唔係歧視, 擺明就係啦。我都未試過因為呢個原因比人炒

男爵府

####.Lee 發表於 20-7-16 15:46
係呀,我上一份極衰嘅工就係因為呢個原因唔比我過probation , 佢話我知應該返工,最好等D 小朋友大啲先搵 ...

嘩擺到明歧視喎,但佢又知你有小朋友嘅? 你小朋友幾大?
祝你好快有Offer!

大宅

Mini20160607 發表於 20-7-16 15:57
嘩擺到明歧視喎,但佢又知你有小朋友嘅? 你小朋友幾大?
祝你好快有Offer!
...

我唔知個老闆咁衰,佢問我屋企啲嘢,我咪答,估唔到佢係套我料。早知就乜都唔講。

希望我哋齊齊有offer

男爵府

cheuklam.Lee 發表於 20-7-16 15:46

係呀,我上一份極衰嘅工就係因為呢個原因唔比我過prob ...

呢間公司擺明係歧視啦,好衰,宜家咩年代呀,女人要返屋企湊仔
去平機會攪攪佢

大宅

依家真係好苦, 工又搵唔到, 想進修又唔可以,又唔可以周圍去,
日日屈係屋企, 覺得好浪費時間, 好頹..好有挫敗感
周圍朋友個個都有工返, 有時都唔想同佢地呻甘多,
唯有係度發洩下...我都知大圍影響, 無得怨, 真係希望快D 回復正常..
多謝大家俾我係度呻下 !

大宅

MeLKaka 發表於 20-7-16 22:42
依家真係好苦, 工又搵唔到, 想進修又唔可以,又唔可以周圍去,
日日屈係屋企, 覺得好浪費時間, 好頹..好有挫 ...

一齊呻下啦!一定會搵到工,大家加油。
就當呢段時間陪多啲小朋友,陪下佢溫書,我個大嘅已經停學半年,個k1 讀咗幾個月就玩完,嚟緊又升k2, 再唔返學就變文盲

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我1/8開始失業,終於由三月底捱到尾聲,
由四月尾開始努力搵工,都有工見下
到6月中見一份已明言想請我,見埋主管話可等我1/8去,
兩星期後2nd second in 又見個主管,今次傾耐d ,我一心以為比offer我
點知,佢話仲有d 新cv 想見埋先,但佢地又覺得我幾適合所以想再同我傾一次!
我心諗,好心見埋覺得我都真係岩先通知我啦!
又話一星期後有消息
到而家兩星期啦。我仲好大期望以為有offer

男爵府

回覆 phoebepanpan 的帖子

不要氣餒,祝你早日揾到份好工!

男爵府

回覆 cheuklam.Lee 的帖子

希望各位失業的Jm,早日揾到啱心水的工!

男爵府

phoebepanpan 發表於 20-7-17 23:03
到6月中見一份已明言 ...

唉,我都不斷有工見,全部都2nd in 埋主管,但好明顯佢地嘅語氣係見咗先算,feel唔佢地唔係有心請人,或者要求好高,又要平又要靚嗰隻,所以我見完都唔會有期望,一切隨緣。
大家加油吧,只時好工時機未到。

公爵府

好媽媽勳章

我捨不得你 發表於 20-7-18 11:55
唉,我都不斷有工見,全部都2nd in 埋主管,但好明顯佢地嘅語氣係見咗先算,feel唔佢地唔係有心請人,或者 ...

佢地比左假希望我。
疫情關係。我諗都要暫停搵工休息下先

男爵府

係呀暫停休息下先啦,d 公司又開始home office, 有排都未有job 出呀

大宅

phoebepanpan 發表於 20-7-17 23:03
到6月中見一份已明言 ...

加油,我都上個星期啱啱2nd in 完,以為實請,點知到而家都未有消息。

仲要part time 咋 連part time 都咁,真係好氣餒

首頁
12345...11

尾頁

跳至