自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

waiyan2000 發表於 20-7-17 15:18
嘥氣啦香港人, 攞個村嚟做檢疫中心 就已經想殺人咁啦, 封佢棟樓呀
...

非常認同,而家唔使封樓,啲人一聽到自己嗰棟或附近中咗,就即刻諗住搬走避吓,最終佢係避吓定播毒都唔知

疫情期間,JM們加油

子爵府

wfc0104 發表於 20-7-17 15:08
單係唔洗返工呢一點香港就做唔到啦! 武漢果時,全城停嗮工,完全停,香港唔得啦,實俾d大老闆鬧
...

我仲記得D人話停工邊有錢開飯﹖咁武漢D人餓死晒未﹖好呀,香港咁攪都唔知仲要攪多幾多個月,到時公司都執晒睇下點樣開工開飯

長痛不如短痛港人好似未聽過一樣,D人繼續去遊行、投票、聚眾、唔戴口罩、到處玩啦,慢慢玩

子爵府

2018復活節勳章

kk1979 發表於 20-7-17 10:32
香港如果可以做到小區管理, 不出一個月就能0本地感染
但因為香港人咩都要自由. 唔比人管.又鐘意投訴

子爵府

Jumama2000 發表於 20-7-17 16:11

唔駛講遠,深圳就係,小區管理,而家已經140多日0本土感染(D黃人唔好同我咬數字騙人,咁講無嘢好講)

想當初深圳有400多單,港人講到深圳爆到七彩淪陷之類,話落黎既人都有病毒(到而家仲有人係咁既思想,香港一有新增就話跨境、內地客嘢返黎)。咁香港而家千幾單咁叫咩﹖慢慢繼續投訴插政府吧; 政府繼續心軟縮沙吧,場戲仲有排做

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

anan84 發表於 20-7-17 10:12
大陸就係咁, 所以控制人口流動, 撲絕新冠
不過香港mud都民主豉油, 都係算吧啦...
...

香港要人帶口罩都俾人打

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

香港人質素 , 算把啊

大宅

回覆樓主:

小區管理好難!
不如大規模全港做測試好過, 搵出隱形病人, 學大陸或者德國咁,用每十人一組做一個測試, 如果嗰一組係陰性嘅即是冇事, 如果個組係陽性嘅,先至獨立每一個人做一個測試, 又可減少測試劑嘅用量!

伯爵府

唔係能唔能夠管,而係很多人唔想被管

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

香港人肯俾政府管架咩?
香港刁民多、暴民多,連請人載口罩都會被人打.
如搞小區,小區保安制止人離開時可能被街坊圍毆私了

珍珠宮

回覆樓主:

好提議

子爵府

bonbonyung 發表於 20-7-17 16:31
小區管理好難!
不如大規模全港做測試好過, 搵出隱形病人, 學大陸或者德國咁,用每十人一組做一個測試, ...

想呀,但話貴沒錢麻,用大陸貨班人立即跳出來嘈國產乜乜乜乜

人地國產有晒QC驗證,國內驗左咁多人又唔見爆大鑊,係香港咁高貴一定要用來路貨先得

退一步講就算唔係100%準確,有D係新冠既驗唔到出黎,但起碼篩選出一大批先啦,我好似無點講過原本沒既驗左係有,最多係驗多幾次先驗到

珍珠宮

bonbonyung 發表於 20-7-17 16:31
小區管理好難!
不如大規模全港做測試好過, 搵出隱形病人, 學大陸或者德國咁,用每十人一組做一個測試, ...

我覺得如果多啲人做測試,應該確診人數大量上升,其實應該唔少隱形帶病毒嘅人係社區,只係冇病徵又冇做測試

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

香港好多人唔鍾意聽話

男爵府

AmyLee11 發表於 20-7-17 10:34
唔使旨意,尋日同一班師奶傾計,我話之前北京第二波爆發,如果一棟樓有一人確診,咁成棟樓隔離,唔俾出入, ...

佢都On膠,比我寧願失去短暫嘅自由,到冇事解封嘅時候咪自由囉
好過而家遍地開花,想自由地去邊食,去邊玩都唔得又擔驚受怕, 仲要咁搞法小朋友9月都應該開唔到學
情願長痛不如短痛

AmyLee11    發表於 20-7-18 11:28

珍珠宮

認真:唔可以
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

baby7 發表於 20-7-17 11:21
尋日宣佈荃灣間酒店被徵用做隔離酒店,個區議員衝出來話政府唔諮詢下就實行喎⋯⋯
...

其實好想問佢咁呢班人去邊好???係咪又返屋企隔離,跟住同住家人約朋友食KFC

伯爵府

商家實會叫政府賠損失

首頁

尾頁

跳至