夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

大宅

回覆樓主:

其實嗰次佢都已經提出左大家都辛苦想冷靜,係我自己唔爭氣死纏。今日,我靜落黎,認同佢。

我好少喺到開post講感情,由發生事之後就一直騎劫人地啲post講感受,到今日,發覺自己無處傾訴到要開post抒發自己嘅抑壓...的確舒服左。

我最後決定到個仔一歲就簽紙離婚,即仲有兩個月,佢叫我搵好律師就send俾佢簽。其實佢都放棄補救,或者係大家都清楚無可能再行落去。所以佢建意等一年先離其實都無意思。我會用兩個月時間,調整返自己令自己振作啲。佢都唔係第一次叫辛苦,我都清楚大家性格,與其繼續傷害大家,或者我應該主動放生大家。今次的確係放過自己放過佢。希望我同佢都開心。

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

純粹搵個平台抒發下紀錄下發生嘅事。所以寫到好亂,多謝俾過意見我嘅jm,多謝俾我騎劫過佢post嘅jm。

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:25
其實嗰次佢都已經提出左大家都辛苦想冷靜,係我自己唔爭氣死纏。今日,我靜落黎,認同佢。

我好少喺到開po ...

既然已做決定,重新為自己鋪好前路

大宅

lovebabyking 發表於 20-7-18 14:34
既然已做決定,重新為自己鋪好前路

多謝你,我會好好計劃自己以後嘅路。

另外請問有無有經驗嘅jm可share平價律師搞離婚?因為佢叫我自己搵,但我無乜錢淨想搵平嘅,感激。

男爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:53

另外請問有無有經驗嘅jm可share平價律師搞離婚?因為佢叫我自己搵, ...

條路點行都好,總之揀自己感覺舒服的路行就最好

以我所知,如果雙方同意離婚,你哋雙方簽一份同意書親自交去辦事員就可以。

男爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:53

另外請問有無有經驗嘅jm可share平價律師搞離婚?因為佢叫我自己搵, ...

雙方同意無爭議。
2人去灣仔家事法庭申請處理,最經濟。

大宅

jwy2 發表於 20-7-18 15:33
條路點行都好,總之揀自己感覺舒服的路行就最好

以我所知,如果雙方同意離婚,你哋雙方 ...

知道,多謝你。我都終於醒覺,之前仲一直執迷不悟。但一路行過黎,發現原來發生事後,佢連俾時間我消化,消除我疑問都令佢辛苦,那怕我真係好聲好氣地問佢都好唔耐煩,我就知道大家再拉扯都無意思。放生大家係唯一出路,都留返啲尊嚴俾我自己。

我地雙方同意,應該係話佢自己提議先,只係差之後安排未傾。想問交同意書前是否都要例好大家相方開出嘅條件呢?

子爵府

回覆樓主:

隻佬講到咁絕唔洗再諗佢咁多了 著手諗小朋友果筆 跟邊個 贍養費果d
加油

大宅

SZECHAN1217 發表於 20-7-18 15:36
雙方同意無爭議。
2人去灣仔家事法庭申請處理,最經濟。

唔該晒,咁我想問我地要唔要例埋條件先定就咁簽完交左先之後再傾?我應該無嘢要同佢爭了。我會自己供返一半層樓同唔需要佢俾仔仔嘅生活費。因之前佢有提過覺得件事佢無錯唔應該suffer,咁我agree,我都唔想乞兒。咁如果係咁,我地呢啲需要而家deal好?唔好意思我乜都唔識想問清楚。同埋我一人搞就ok?佢需要一齊去嗎?

子爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 16:07
知道,多謝你。我都終於醒覺,之前仲一直執迷不悟。但一路行過黎,發現原來發生事後,佢連俾時間我消化, ...

是的,大家先傾好!

物業、財產分配
每月贍養費多少(最好由公司轉比你)
撫養權歸誰還是共同撫養

攪清楚以上如何分配先!

此版版面都有指引作參考!

大宅

bobo88hk 發表於 20-7-18 16:18
隻佬講到咁絕唔洗再諗佢咁多了 著手諗小朋友果筆 跟邊個 贍養費果d
加油
...

多謝你。我會加油。
贍養費我決定都唔要了。只係我地其實剛搬新屋。層樓佢供。之前發生事後佢有好好咁話佢繼續供另再俾生活費我仔。但之後一次再傾已變成係佢無做得好錯無必要suffer供完層樓又無得住。我自己有份工但真心搵得好少,我諗住我會負責返一半供樓,生活費唔要了,反正多幾千都幫補唔到我地兩母子。我都無謂做乞兒乞佢拎錢,佢自己都要生活。大家好黎好去就算,我唔係貪錢嘅人。我但求可以同個仔繼續住返新屋就好了。只係想知只手續,多謝你

大宅

wingyaumama 發表於 20-7-18 16:24
是的,大家先傾好!

物業、財產分配

好呀,麻煩晒你,我會睇下啲指引

子爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 16:31
多謝你。我會加油。
贍養費我決定都唔要了。只係我地其實剛搬新屋。層樓佢供。之前發生事後佢有好好咁話佢 ...

層樓邊個名?你唔好心軟呀 你都無做錯 唔好放棄贍養費呀 傻豬 小朋友咁細 佢要付責任架 同媽咪講左未呀?
有無朋友傾下 依家你可能心好亂 但唔好做錯決定呀

伯爵府

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 16:23
唔該晒,咁我想問我地要唔要例埋條件先定就咁簽完交左先之後再傾?我應該無嘢要同佢爭了。我會自己供返一 ...

講到係你錯,你推佢出去包二奶?賤男

洋房

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 14:25

我好少喺到開po ...

琴日見到你回覆我,估唔到最終都係要離(emoji)。點都好,支持你,你要撐住,你仲有阿仔陪你,加油。贍養費同層樓唔好咁易放棄唔要,同屋企人商量下點做,始終一個女人養大阿仔仲需要好多錢。明白你嘅心情,搵朋友、媽咪傾吓,時間會慢慢沖淡一切。

大宅

bobo88hk 發表於 20-7-18 16:40
層樓邊個名?你唔好心軟呀 你都無做錯 唔好放棄贍養費呀 傻豬 小朋友咁細 佢要付責任架 同媽咪講左未呀?
...

層樓係我名嘅,當日我媽有俾左啲首期,佢又俾左啲,淨底嘅全部佢供,每月兩萬七。結婚少過六年睇返啲數係佢供嘅其實係我名都無用。第一次發生事後佢叫離婚,傾安排話佢照供,第二次傾已經唔係嗰回事了。已經話佢唔想suffer繼續供但又無得住同佢自己都要生活。
其實我個仔只得十個月,可能我自己都好要自尊,覺得做到乞咁就算了。多幾千其實都幫補唔到啲乜。或者佢會俾返些小我地不過我唔會再開價了。唔想搞到我貪佢錢咁。我自己有手有腳有份工,慳啲唔洗都應該夠供樓。加如果佢俾少少生活費都可以應付。
第一次發生事後,佢自己搵左我媽傾,今次我未講,佢今日叫我自己返去同佢

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你C6有冇錯都好,個仔佢有份,一定要佢負責任,至少付一半養仔嘅錢,你個仔咁細,將來讀大學丶遊學好多支出,千祈唔好為一時意氣唔要佢D錢。間屋係私樓?問下點除佢名,否則就算你供樓,佢十年八載後都可以返來分。

洋房

一嚿大番薯 發表於 20-7-18 16:31
多謝你。我會加油。
贍養費我決定都唔要了。只係我地其實剛搬新屋。層樓佢供。之前發生事後佢有好好咁話佢 ...

留多個錢防身,錢係你最好既朋友
贍養費係佢應該要俾去養個小朋友
都唔知佢俾得幾耐,唔好唔要

首頁
12345...9

尾頁

跳至