夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

clarissakwan 發表於 20-7-26 20:53
因為我另外一半係法國人,咁我地都因為覺得要組織家庭,所以我就過去一年適應下。
係香港做得咁辛苦為屋租 ...

了解下佢想去英國係咩原因?
如果你地2個係香港既收入都唔錯,我覺得就真係要衡量下。2個地方,各有佢既好處。
如果我無老公,自己一個2x歲我都會去
同佢傾下pro and cons。
住係法國,我都幾鐘意去英國,搵到少少香港既影子
最後,我肯去法國定居係為左小朋友既教育,我覺得小朋友可以自由奔放咁成長,又唔使驚人多唔見左個仔,佢可以周圍跑周圍跳。而我一直都有同法國人做野,我係幾欣賞佢地既思維方式,我覺得歐洲教育唔錯,唔使人人都鸁在起跑線上。咁禁岩我都幾適應個環境。

大宅

little_angels 發表於 20-7-26 00:00
生咗未?未就飛咗佢啦!

有小朋友,唔係其實性格咁不合早就應該各走各。

小菜豆    發表於 20-7-27 07:44

大宅

Wongbuddy 發表於 20-7-26 00:04
回覆 鄭大世 的帖子

嘻 但你都唔敢同老婆照直講出心聲 唔通你諗住就咁喺度呻一世咩 同佢傾下啦 你地越黎越 ...

我唔係無講 次次掂到個話題邊佢就爆 個護城牆厚到。。。
最鍾意聽埋損友的一面之詞,仲要係異性黎呢樣野更加唔爽。
佢自己打算推我出黎挨,所以唔可以搵份低過而家嘅工。佢個無朋友損友提議話重讀大學其他學位然後再搵就得。即係叫我又爬返書然後搵辦法俾學費之餘養屋企幾年,有無用下個腦佢老公有無幾百萬咁揮霍?佢自己月月清連幾萬蚊都攞唔到出黎。

大宅

858D 發表於 20-7-26 07:22
我今日忽然睇到另一個層面,我純無聊搵故事來作,勿當真論,若有雷同實屬巧合:你太太唔係要使到你盡 變傷 ...

咁嗰班人講野的確無責任需要付。而家被班人害到好慘喇。本來返工都大壓力到失眠,而家連食野都唔係幾有胃口,最好快D病死。

大宅

858D 發表於 20-7-26 07:27
好認同你樓上嘅分析。尤其「八婆九公」「玩中傷」的人性。我都見到親友圈子中有這些人事出現。好在你懂分析 ...

個狗公都係想搞到我夫婦多摩擦之後自己有得入位有得抽水姐,其他八婆應該都係想玩死我地。

大宅

Ullaw 發表於 20-7-26 08:53
可能我冇咩錢, 唔會諗移民, 煩少好多

我估其實我仲窮過你,不過有個人窮志氣大的另一半。

大宅

PTMCYS 發表於 20-7-26 09:12
做回本行實不容易, 原因大家都知, 不用多說. 若然不脫勾, 機會還大點, 可以去歐洲其他的國家找工作機會, ...

估計去到後果係有呢幾個:
好彩直接有份相關人工接近的工作,又搵到好地方住,個女又讀到好學校。大團圓結局。

搵唔到相關工作,人工少一段。之後另一半就因為金住無咁多多餘錢俾佢洗,得閒就單打下爆下,又後悔又點。我個壓力由香港的工作變成外國的屋企。

被逼入學校繼續讀書,無收入之餘因為年紀唔細好多野好難吸收,勉勉強強畢業,錢洗曬。或者搵到份好少少的工作但應該唔會係另一半預期咁理想,又係被埋怨的結局。

大宅

Wongbuddy 發表於 20-7-26 13:05
回覆 858D 的帖子

樓主自己都唔肯勇敢地解決問題 成日都比佢老婆KO 我地為佢幾肉緊都冇用 ...

請問我可以點解決佢?我都有表達我意見,但佢次次吳三桂上身信曬外人唔我講親就左入右出咁可以點?我真係唔明點解佢咁鍾意攞外人說話黎打沉我。

大宅

tansyneko 發表於 20-7-26 14:41
如果可以咪俾佢試下囉

之後錢洗曬又無預期後果。佢一定唔會認係自己嘅錯,實係話我處理得唔好。
點做乜結果最後都係推曬責任落我度。

大宅

clarissakwan 發表於 20-7-26 20:53
因為我另外一半係法國人,咁我地都因為覺得要組織家庭,所以我就過去一年適應下。
係香港做得咁辛苦為屋租 ...

原來係咁,法國係我幾嚮往的一個地方,文化飲食都係。我都覺得佢應該帶有限的資金去一個月體驗下非旅遊心態嘅外國生活。佢覺得搵到工搵到地方搵到學校就可以直接講係成功。佢真係天真到有點可悲。佢連係香港出少下街都頂唔順,食個隔夜飯都唔肯,偏食又閹尖,行多兩部路都要搭的士,買野俾貴因為貪近,碗嫌油膩唔洗,垃圾污猥要另一半處理,衫堆到全屋都係,唔肯改變的話去到外國應該死得好慘。

大宅

clarissakwan 發表於 20-7-26 21:01

了解下佢想去英國係咩原因?

佢係講壓力無咁大,無論工作或教育方面。
但要用幾年準備去完之後又要幾年去適應,而且未必適應到。係唔係應該想清楚先去馬?
我如果孤身寡人就一定唔去喇,我唔鍾意冒險。而家講到細路前途先考慮下吧。但真係好憎佢得閒就send一堆link要我讀呢種習慣。

大宅

回覆樓主:

前幾日已經同佢坦誠剛去外國以及之後會遇到的問題
佢就又係如舊好唔耐煩咁得喇得喇就斬斷無聽落去
妳唔改變個公主飯來張口心態去到外國邊個接濟妳?

侯爵府

2024年龍年勳章

聽你形容, 你太太慣咗多姿多彩生活,
英國陰沉氣候, 商店4-5點早收,
放工回家食飯, 放狗, 宅係屋企, 打理家居嘅生活模式本身就唔適合你太太。
如果要緊密社交, 就只能群番唐人或香港移民。
外地生活問題多多好需要2人同步, 否則夫婦關係備受考驗。

子爵府

鄭大世 發表於 20-7-27 00:58
估計去到後果係有呢幾個:
好彩直接有份相關人工接近的工作,又搵到好地方住,個女又讀到好學校。大團圓結 ...

之後另一半就因為金住無咁多多餘錢俾佢 ---> 這句不明, 有人比錢妳太太洗

好的結局, 也會加句 : 全靠她叫你來, 狗公的意見功不可沒, 你要多點學習和欣賞人啦~

不好的結局還有很多, 以下舉例幾個.....

你工作不如意或收入不夠, 又是責怪你無用....
1/ 找了位又是從香港來, 但很成功的男人, 帶埋你孩子和資金走, 你兩頭不到岸......

2/ 找了位當地的外藉成功人仕, 帶埋你孩子和資金走, 你兩頭不到岸......

1&2, 當然也有機會, 乃念你是孩子的爸爸, 會救濟你, 支助你生活, 但你是否想要這些? 現在你應該說"不可能"接受, 但當刻你可能在無得選擇下, 只能一天一天地無奈又沒有拒絕, 最後思想改變了, 反正沒拒絕, 不如開心地接受, 開心又一天, 不開心又一天嘛, 大家可當朋友, 也甚至是一家人....., 也有男人在這情況, 仍有機會企硬, 回港重新開始, 但黃金的時間可能已過.....

所以這舖賭博不細, 除非已有公司請你過去, 又或你對行業在英國對你的工作地位仍然很有信心.

子爵府

回覆 鄭大世 的帖子

哎呀~喺你另一個post我都同你講 係時候攞返啲男人威嚴出黎啦 可能由拍拖開始你已比佢食住 你老婆就女皇咁 你要扮下野啦 大返佢 你話真係有啲野要傾 呢排諗左好多野 覺得係時候想自己搬開冷靜一下 當然你係扮野啦 唔係叫你真係棄佢 佢一想講野 你就大聲喝止叫佢比你講埋先 你話佢攪到你已經好有心理壓力 唔想自己患上情緒病/驚恐症呀
佢如果軟化氹返你 你都扮企硬要搬 到之後佢同你講野 你一段時間都要掘既聲氣答佢野 一句止 如果佢咁都唔肯改變 唔肯反思 我諗佢都真係根本當你只係小李子咁

大宅

小菜豆 發表於 20-7-27 08:43
聽你形容, 你太太慣咗多姿多彩生活,
英國陰沉氣候, 商店4-5點早收,
放工回家食飯, 放狗, 宅係屋企, 打理 ...

頭先佢又send一堆野黎,打仗陰謀論嗰種,話唔走就黎打仗就無得走。。。
真係被佢嗰種衝動吹漲。。。
之後我都有講外國舖頭早關假期關會悶,唔啱聽即刻落閘唔覆。

大宅

PTMCYS 發表於 20-7-27 09:01
之後另一半就因為金住無咁多多餘錢俾佢 ---> 這句不明, 有人比錢妳太太洗

好的結局, 也會加句 ...

所以要多調查收集資料長遠打算而唔係衝動話好危險要快唔好理。。。佢係想係咁洗腦逼我嗰種性格。

大宅

Wongbuddy 發表於 20-7-27 13:56
回覆 鄭大世 的帖子

哎呀~喺你另一個post我都同你講 係時候攞返啲男人威嚴出黎啦 可能由拍拖開始你已比佢 ...

我真係想講,要去妳自己去我唔打算求求期其就移民。痴痴地聽人地講。

子爵府

回覆 鄭大世 的帖子

喂呀~唔係叫你淨講悔氣說話呀 係想你發佢圍時借機數晒佢既不是出黎 一五一十咁數 唔好比佢有機會講野 佢一開口 你就叫佢stop你唔咁樣嚇驚佢 仲有成世留留長 點頂

大宅

Wongbuddy 發表於 20-7-27 19:30
回覆 鄭大世 的帖子

喂呀~唔係叫你淨講悔氣說話呀 係想你發佢圍時借機數晒佢既不是出黎 一五一十咁數 唔 ...

我而家又明妳講嘅野 或者唔鬧一輪交係無辦法有進展

首頁
23456...7

尾頁

跳至