自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

你以為餐廳大規模結業, 業主咁就會減租??

就算全香港食肆結業, 市道幾差, 小弟判斷業主點都唔會減, 反而會勁加租, 因為留低落黎果d餐廳已經係獨市, 業主見佢地做獨市生意, 租值一定會再高, 加上消費者既心態係疫情過後都好渴望去番餐廳堂食, 相信以後人流潛力會更加巨大, 所以就算而家疫情下, 都會變相令附近果d舖租更加企硬不減反升

因為反正就算吉一兩年業主又唔會死, 企硬唔減租先係香港業主放長線釣大魚之道

小弟只係想俾大家睇清楚香港就算幾差都唔好以為會減, 樓價經濟gogogo既根源就係咁樣黎, 但呢篇野千其唔好俾業主知🙏

男爵府

珍珠宮

好媽媽勳章

業主都不一定個個是大富豪, 也有業主可能是供緊鋪, 要還銀行的按揭, 要case by case去看.

珍珠宮

BK Milk勳章

willmanhk 發表於 20-7-27 16:19

就算全香港食肆結業, 市道幾差, 小弟判斷業主點都唔會減, 反而會 ...

同意,尤其係旺區,唔會減好多

侯爵府

到時業主加租咪租過間,咁多吉舖個個都有錢唔收?

子爵府

其實我幫趁開嘅餐廳, d老闆都講其實d業主係有減租, 雖然未必減得多, 但係都有減.

wcpcelia    發表於 20-7-28 16:01

瑪瑙宮

我個親戚做美容生意, 無錢交租, 個業主無減但比佢拖, 咁而家你唔租比佢都無人黎租架喇, 佢有生意時租係照交, 等佢生意復甦, 大家先有路行吧.

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

willmanhk 發表於 20-7-27 16:19

就算全香港食肆結業, 市道幾差, 小弟判斷業主點都唔會減, 反而會 ...

唔一定,供滿咗嗰啲就係,呢班有時情願掉空間舖都唔想租錯俾人收唔到租甚至俾人搞破壞。供緊嗰啲可能平少少租出去打和到個銀行供款都好過無。

侯爵府

回覆樓主:

有道理, 麥記雞記晚上已經獨市。 唔會太平租俾小商戶

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友開食店, 今年約滿, 業主仲要加租

首頁

尾頁

跳至