家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

$5000一個月儲頭5年,之後5年放在戶口,跟住第10年開始可以取出每年二萬蚊取40年, 息率點計,優惠嗎?

複式洋房

IloveKpop 發表於 20-7-28 16:55
$5000一個月儲頭5年,之後5年放在戶口,跟住第10日開始可以取出每年二萬蚊取40年, 息率點計,優惠嗎?
...

都有款保險儲蓄,用返$5000一個月儲五年,第13個月開始就已經派5萬,年年保證派5萬,派到100歲,有興趣了解嗎?

子爵府

你係咪講緊中國x 壽哥個?

男爵府

畀面勳章

$5000一個月儲頭5年,之後5年放在戶口,跟住第10日開始可以取出每年二萬蚊取40年, 息率點計,優惠嗎?
...

息率可以用excel 計到有幾多.
咁40年之後又㸃, 當中有無其他不確定因素?

大宅

wallshar 發表於 20-7-28 23:38
息率可以用excel 計到有幾多.
咁40年之後又㸃, 當中有無其他不確定因素?

其實到時都唔知嘜嘢世界,其實當中真的有很多不確定因素,例如聯繫匯率是否繼續維持、保障的利息會否因經濟衰退更改等等......
但又想投資一陪份隱定收入,老來每月有固定收入,做少少保障咁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

$5000一個月儲頭5年,之後5年放在戶口,跟住第10年開始可以取出每年二萬蚊取40年, 息率點計,優惠嗎?

...

我而家都有兩份,不過真係好少息
只當迫儲錢

另再有定期、股票……
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

完全唔明這類計劃的吸引力何在 ......

民房

回覆 IloveKpop 的帖子

富通有個優惠做緊 , 儲5年, 有6個月保費回贈 ! 如果你儲每月5千 ,即係保險公司有3萬保費回贈。
呢個優惠到9月完!

大宅

...

用簡化方式去計 如果50年後仲健在 平均3.33% pa

頭5年供$300k, 50年共拎$800k
即係本金$300k, $500k利潤
就係最多 3.33% pa

大宅

...

保險係銀行買穩陣

大宅

多謝你們資料,會再研究一下,謝謝!

複式洋房

kayan_11 發表於 20-7-28 21:09
都有款保險儲蓄,用返$5000一個月儲五年,第13個月開始就已經派5萬,年年保證派5萬,派到100歲,有興趣了 ...

要供幾耐先?

禁止訪問

大宅

katy_katy 發表於 20-7-29 11:04

用簡化方式去計 如果50年後仲健在 平均3.33% pa
是否全保証?要50年後仲健在 先有平均3.33% pa,肯定唔買啦

大宅

...

可以用 Excel 開個 IRR function 嚟計,結果係 4.01% p.a.

子爵府

2024年龍年勳章

IloveKpop 發表於 20-7-28 23:59
其實到時都唔知嘜嘢世界,其實當中真的有很多不確定因素,例如聯繫匯率是否繼續維持、保障的利息會否因經 ...

我都有三份儲蓄保險,有兩份已經供完,係等時間攞,我當時買都諗住儲下錢,保障下將來,估唔到時間過得咁快,人生短短真係今日唔知聽日事

伯爵府

回覆 yan12345678 的帖子

謮問你個3份儲蓄保險,係供幾多年架?係咪一供夠期,就有錢攞???

首頁

尾頁

跳至