時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

banbanmm 發表於 20-7-29 08:45
又唔好咁講間,“漢奸”一類嘅人物全世界都有,但韓國百姓是無辜的, 當年韓國人都有幫日本去其他地方打仗 ...

在日本參軍時朴正熙自動改名高木正雄,仲寫血書:“我身為日本人,以精神與氣概,義勇奉公,一死報國的決心報名軍官。為滿洲國軍,為日本國獻身的覺悟。”,韓國人民選一個咁既人做總統,仲有人覺得韓國人有風骨團結真係好搞笑,中國人點都冇可能選汪精衛做領導人挂

仲有朴正熙發展所謂漢江奇跡用既就係日本當然年既賠款,隱瞞國民私自將日本賠償比受害人既錢用去扶持大企業,幾十年後文在寅居然要日本再賠一次,唔係就將日企資產拍賣,日本舊年將日韓基本條約全文公開,明確顯示韓國政府65年已收取7億美金解決所有殖民地賠償問題,包括民間索償,韓國人收唔到錢唔去問自己政府走去閙日本,呢個國家由上到下都一言難盡

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mike89 發表於 20-7-29 00:50
南韓宜家先出黎抽水
我又唔覺係抽水, 韓國慰安婦都淨返無幾多個了, 等了一輩子嘅道歉, 到死都未等到, 對佢地對韓國人嚟講, 可能係一種安慰

珍珠宮

畀面勳章

cc1226 發表於 20-7-29 09:18
在日本參軍時朴正熙自動改名高木正雄,仲寫血書:“我身為日本人,以精神與氣概,義勇奉公,一死報國的 ...

我又唔敢講得咁肯定, 我相信大部分中國人是正常的,但係台灣又選咗個李登輝做總統,李登輝係乜料?不言而喻。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

littlesister 發表於 20-7-28 23:27

因為慰安婦等日本一個誠心既道歉,等得太耐,大部份慰 ...

同問
可能佢太年輕,已經唔知真實歷史,更唔知日本已經篡改歷史。
就好似今日香港一樣。哀哉……哀哉

子爵府

ckm80 發表於 20-7-29 00:08

傷日本人心就唔得,傷亞洲好多人嘅心就無所謂?因為已經過去 ...
日本肯認錯廿幾年前就唔會改教科書,企圖淡化侵華歷史,唔好話韓國,中國最後一個慰安婦幾年前都死埋,佢哋唔係話想要乜嘢賠償,只要一個道歉,但等到離世一刻都得唔到!

大宅

回覆 mln 的帖子

好聽就慰安婦,事實係集體輪姦,強姦的怕被傷心,那被強姦的怎樣???????

禁止訪問

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

日本的確欠她們一個道歉和賠償

大宅

回覆樓主:

唔明日本人點解到今時今日都唔道歉,懦夫!

大宅

mln 發表於 20-7-28 23:09
其實當一個歷史的教訓就算啦!

這樣做實在都好傷日本人的心嘅。

有d嘢自己冇經歷過真係可以輕描淡寫一句『算啦』,家中老人家現在九十幾高齡,好多事都已經唔記得,但依然對當日親身經歷嘅日軍侵華暴行歷歴在目,親眼目睹自己嘅妹妹被日軍姦殺,有d嘢真係冇得『算啦』。過咗去唔代表冇傷痛,有d說話真係要諗清楚先至好講

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好多日本人根本唔知道有呢D歷史,正正當年日本人做既野太人渣,唔敢比日本自己後人知道,仲好意思話自己系受害國,當年已經唔洗賠償,連承認都唔敢?呢個銅像又無話系邊個,日本人自己心虛對號入座啫。
礙於中國做咩都動輒得咎,支持韓國人甘做。

伯爵府

南京都要整,一家廿口果啲,跪係度既係賤皇軍

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

支持,日本做過乜,唔認都無用

男爵府

mln 發表於 20-7-28 23:09
其實當一個歷史的教訓就算啦!

這樣做實在都好傷日本人的心嘅。

竟然係擔心日本人傷心,唔係擔心被日本仔捉去做慰安婦既家屬傷心?

伯爵府

cattz288 發表於 20-7-29 01:22
對號入座

我都覺得係日本仔自己身有屎

話乜嘢歷史嘅教訓呢啲咁嘅嘢唔係發生係佢哋身上面佢哋梗係講得輕鬆。起個銅像根本唔係啲乜嘢嘢。

日本政府處理呢啲嘢根本就係懦夫行為, 縮頭烏龜, 日本首相年年去靖國神社度參拜叫當年比日本仔打嘅國家情何以堪

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

對號入座,日本咁大返應,莫非身有屎。
做錯事,就要認

珍珠宮

littlesister 發表於 20-7-28 23:27

因為慰安婦等日本一個誠心既道歉,等得太耐,大部份慰 ...

Del

珍珠宮

green_flower 發表於 20-7-29 11:15
竟然係擔心日本人傷心,唔係擔心被日本仔捉去做慰安婦既家屬傷心?

係囉! 歪理連篇!!

咁擔心日本人傷心,可能日本係佢鄉下。

侯爵府

韓國有骨氣

首頁

尾頁

跳至