自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

其實咁樣真係好肉酸,香港人有句說話搵餐晏仔,連晏仔都照顧唔好。 你怕人聚集咪叫食市間開一個個位先好做生意囉。怕人唔清潔拿西,咪整個罰則囉,多過10個人係鋪頭感染。罰停業14日。老世都驚到落手做啦。

珍珠宮

平平無奇2 發表於 20-7-30 00:08
咪一樣俾人話正苦擾民,輪到啲食肆鬧,要佢鋪頭搞咁多野,唔洗錢呀

E家又唔洗比人鬧咩?佢地無左堂食生意少左咪又係鬧。 其實做乜都有人鬧,有d無理洗鬼理佢。 唔做咪拉閘關門囉。食市自己都有選擇,做/唔做。

珍珠宮

華華子 發表於 20-7-30 00:34
疫情期間就一定唔可以跟平時比較,有頭髮邊個想做癩痢?

如果好似你講食肆開一個個位,咪一樣會比人鬧爆 ...

政府推遲退休,有無諗過有d 六七十歲仲有人返工做緊野? 點樣同你係街邊日曬雨淋食飯丫? 限聚係2人,但係食個飯半個鐘多d係咪分開坐要生要死?
你地會話地盤清潔工都係街食。 但係亦有清潔工平時除低件衫入餐廳食架。 仲有一班裝修工人(我爸爸,利申唔洗返工,但佢有d 行家仲要)要佢地係工地食塵定唔知食木康咁食飯?所以呢班老野走哂出路邊食囉。呢d 日曬雨淋慣,算數。 我舊工廈同事講,佢地好多保安。但係得一個保安亭。 坐係風都無漏既後樓梯食,佢地就係一班推遲退休既一群! 坐冷氣房既高官,諗呢樣野果陣,有無諗過一班老人家。

珍珠宮

sandra28 發表於 20-7-30 00:49
根本班人揾野插政府!地盤佬通常叫外賣食!清潔工人通常帶飯!冇帶飯都係買飯 ...

清潔工仲有外判架,公司係a點 但係返工地點係bcd 點。 邊有飯佢帶,邊有茶水間佢坐。

珍珠宮

sandra28 發表於 20-7-30 01:05
我見我呢頭垃圾收集站班人係咁!有D會帶去天橋底吹水食!商場嘅EE好多都帶飯,成日見佢地洗飯壺!
...

你見果d 係著住背心既清潔工人。 我指既係只清潔office 係外判果種,你可以當佢鐘點。

珍珠宮

goosy83 發表於 20-7-30 01:09
叫左啦
無乜人聽丫嘛

根本傳播途徑你知我知大家都知,係唔認就繼續扮唔知。係要拎食市黎製旗。 唔好聚集丫,又有無人聽丫。遲d 831咪又爆過!

珍珠宮

sandra28 發表於 20-7-30 01:42
香港人忽然大愛!
人哋有冇投訴?!人哋可能都齊心響應抗疫!
...

你又知人地十分樂意?

首頁

尾頁

跳至