自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chocolatebean 發表於 20-8-7 23:34
想搭單問, 整香蕉CAKE, 冇焗爐, 可以用什麼代替?

電飯煲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大笨鐘 發表於 20-8-7 23:00
細個家政堂嘅時候,老師話要用白色美國蛋

今日用左啡蛋,就texture怪怪地呀

瑪瑙宮

lamlam0710 發表於 20-8-7 23:37
Chiffon cake 我整兩次兩次都失敗,唔會發起。

蛋白發得未夠/too much?

瑪瑙宮

MC(TIGER) 發表於 20-8-8 00:04
https://youtu.be/ACXJsdN08FI
我跟呢個,一次就成功,宜家隔幾日就整。
因為覺得容易過古祖

蛋白究竟發到去個尖尖又軟彎定直哂先啱?

瑪瑙宮

MC(TIGER) 發表於 20-8-8 00:04
https://youtu.be/ACXJsdN08FI
我跟呢個,一次就成功,宜家隔幾日就整。
因為覺得容易過古祖

呢個youtuber成日好隨心咁就整到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

cindy618 發表於 20-8-8 00:36

應該軟灣就可以,打得太硬就過左龍啦

男爵府

回覆 cindy618 的帖子

我啡蛋, 白蛋, 中國, 泰國, 日本都用過. 唔覺有分別. 應該只係蛋味唔同.

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 20-8-7 23:34

蒸,以前成日整比bb食

水晶宮

我多數用日本蛋,品質好d, 湖北蛋也不錯

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lamlam0710 發表於 20-8-7 23:44
琴日跟呢個:
https://youtu.be/Q8PxWcXlYqY

一開始學做原味好啲, 朱古力油份重比較易失敗, 而且做戚風用番中空模較好, 用普通模中間位難熟, 出爐有冇倒扣?
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

cindy618 發表於 20-8-8 00:36

尖尖又軟彎。我整古早原味/斑斕/朱古力味都次次成功。唯獨戚風蛋糕就駕馭唔到。

pistachio    發表於 20-8-8 08:28

男爵府

用氣炸鍋整,每之都成功。 但整古早,個面就爆開。 但裡面味道好食好軟熟。 氣炸鍋無得水浴法。我而家日日整, 我老公話我整上腦。

男爵府

lamlam0710 發表於 20-8-8 08:25
尖尖又軟彎。我整古早原味/斑斕/朱古力味都次次成功。唯獨戚風蛋糕就駕馭唔到。
好靚呀! 可惜我家無焗爐。

珍珠宮

andyman 發表於 20-8-8 08:23
一開始學做原味好啲, 朱古力油份重比較易失敗, 而且做戚風用番中空模較好, 用普通模中間位難熟, 出爐有冇 ...

囡囡鍾意朱古力味,試左兩次都失敗。出爐後我有跟足程序倒轉 30分鐘。我自己都係用中間空心的模,出黎效果未如理想。

水晶宮

回覆 pistachio 的帖子

冇呀!我試下電飯煲

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lamlam0710 發表於 20-8-8 08:29
囡囡鍾意朱古力味,試左兩次都失敗。出爐後我有跟足程序倒轉 30分鐘。我自己都係用中間空心的模,出黎效果 ...

30分鐘未夠呀, 我通常3小時以上.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

lamlam0710 發表於 20-8-8 08:29
囡囡鍾意朱古力味,試左兩次都失敗。出爐後我有跟足程序倒轉 30分鐘。我自己都係用中間空心的模,出黎效果 ...

戚風其實易學但容易失敗. 去睇下呢個實驗睇下有冇幫助.

https://youtu.be/eXhASH0aFTE

伯爵府

減齡達人勳章

lamlam0710 發表於 20-8-7 23:44
琴日跟呢個:
https://youtu.be/Q8PxWcXlYqY

https://youtu.be/NyvK3AHtLXM

試吓呢個,睇落都容易嘅

珍珠宮

andyman 發表於 20-8-8 08:38
30分鐘未夠呀, 我通常3小時以上.

下次再試。

珍珠宮

andyman 發表於 20-8-8 08:43
戚風其實易學但容易失敗. 去睇下呢個實驗睇下有冇幫助.

https://youtu.be/eXhASH0aFTE

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至