時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

傻仔
諗唔到嘢講
話人唔識英文都up得出
又見底啦

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

港英時代,細個急性盲腸炎入瑪嘉烈醫院,當時有幾個醫生輪住睇我,我依稀記得有啲好似係講普通話架?

講起人工,各國各地都唔同,根本唔需要比較,更無理由用此去斷定質素高低!

好似國家主席習大大咁,人工都好低架,低過林鄭好多好多添架,咁又點呀?有損習大大既大國政治家質素咩?

琥珀宮

畀面勳章

拉比2018 發表於 20-8-8 19:16
我唔明大陸派咁多隊醫護去外國協助,點解外國英文會睇得明,香港用既英文會睇唔明?
就算聽唔明睇唔明總會 ...

堅收崗位,咁點解會有醫護罷工呢?又係罷工為醫人呀?nonsense

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

拉比2018 發表於 20-8-8 19:16
我唔明大陸派咁多隊醫護去外國協助,點解外國英文會睇得明,香港用既英文會睇唔明?
就算聽唔明睇唔明總會 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

TMMA 發表於 20-8-8 21:48
現在香港的所有醫護也是黃的?肯定無藍?

請問香港現時有什麼行業是全藍無黃的?

藍是有、根據幾個在醫院做的朋友講、80%以上都是黃屍~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

黑醫禍港

大宅

狗醫蔡堅把醫學會的基金都押在匯豐的股票上,宜家唔見左千幾萬,於是發癲咁吠,希望幫黑醫搵番啲油水將功補過。

別墅

回覆 MrAugust 的帖子

你哋成日所講嘅醫護 真係要分清楚私家定公家蔡堅本身係私家醫生 唔係做公營
就算爭取到政府批醫療服務卷 予市民檢疫。都係用喺私家度 仲要睇3000蚊 究竟係私家醫生賺 私家醫院賺定化驗所賺。

公營醫療機構的醫護 並不能得到任何利益

別墅

回覆 大力大力 的帖子

黃又點 藍又點。睇唔到宜家醫療服務因黃藍有乜唔同。即係話有80%黃 就要取締醫管局。

伯爵府

大力大力 發表於 20-8-8 21:16
我幾個朋友做醫院都話、裏面醫生及護士很多都是黃屍上腦~
呢樣真,我朋友在醫院做男護士,中年人,佢話而家醫院入面啲醫生同護士9成係黃,尤其後生嗰班

伯爵府

牛年勳章

黑醫護
妄顧人命

別墅

回覆 juniormiu 的帖子

我朋友中年人 喺九龍一間醫院入面做 照佢觀察 佢個部門 得10份1係黃。而10份細係藍 其他係拉錬咀

侯爵府

TMMA 發表於 20-8-8 20:08
本地醫護對藥物或醫療物品的中文名稱沒有深入認識,或內地人員對本港藥物或治療序的英文名稱也不大認識,要 ...

請問一句:
有誰想可能染重病了但沒有辦法儘快檢測?
有誰染了重疫、病了卻沒法入院接受治療,因為醫院床位不夠?

子爵府

清華,北大排第幾? 港大,中大排第幾?話人唔識英文

大宅

issacissac 發表於 20-8-9 11:31
回覆 MrAugust 的帖子

你哋成日所講嘅醫護 真係要分清楚私家定公家蔡堅本身係私家醫生 唔係做公營

你是在政府醫院工作嗎?你被派到這裡做黑醫護的文宣?

大宅

issacissac 發表於 20-8-9 11:39
回覆 大力大力 的帖子

黃又點 藍又點。睇唔到宜家醫療服務因黃藍有乜唔同。即係話有80%黃 就要取締醫管局 ...

要取締是因為失德,為什麼經常以罷工威脅市民,一班無恥的醫䕶

首頁

尾頁

跳至