自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

babyhoi 發表於 20-8-9 22:27
某親戚兩公婆都係博士,
偏偏個仔成個街市佬咁,
兩三歲已經粗聲粗氣大大聲,

嘩!呢個咁似我叔仔個仔。

男爵府

有次我朋友個女,十三,四歲,黎到好靜咁坐係我書枱,原來自己開左我d櫃攞左d畫筆同紙係到畫畫。

我當場嚇嚫,都唔知話唔話佢好?有乜理由問都唔問開人地d櫃。

另一個(emoji)仔,10歲左右(平時已經當人透明),玩完,送佢出門口,佢突然衝入我厨房開櫃,攞左包零食,byebye 都唔講就走左

我成日以為入人地屋企唔好攪人地d野係根本 原來咁多家長唔教既

伯爵府

goosy83 發表於 20-8-9 20:28
上面我話小朋友唔願輸仲掉我switch 手掣,之後我默默去執返手掣,因為父母都去左安撫小朋友話再玩俾佢蠃, ...

既然佢咁挑機
我會答佢「我真係只鍾意乖嘅小朋友」

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

有。禮。貌!

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

突然間覺得我仔好乖,好彩我個個朋友都同我講我仔係乖有禮貌。

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果係細細個無知嘅小朋友百厭ok,最怕係家長唔教同覺得冇問題。

我女ADHD 教極講極都係咁,好怕犯眾憎,同埋怕去人屋企失禮,我真係跟到實,怕佢搞搞震

男爵府

Silver1127 發表於 20-8-9 21:47
朋友同老公睇戲拍拖擺低兩個細路俾我
個女呢樣唔食口,嗰樣唔食,要指定食咩,之後話杯麵,食咗兩啖話唔好食 ...

去人屋企真係有咩食咩之前睇應采兒訪問
話jasper 去公公度食飯
老人家鐘意問個孫要食咩
佢都唔俾個仔多多要求

估唔到佢平時粗聲粗氣
又幾有禮貌

男爵府

gilgilgilgil 發表於 20-8-9 22:24
疫情咁嚴重,唔好聚會啦

邊度有講d聚會係今年

男爵府

mimi987 發表於 20-8-9 22:01
我記得我細個,阿媽帶我地去街坊或朋友屋企,一入門口就戰戰兢兢,拿拿臨除鞋,再將自己既鞋放好,人地小 ...

何止入房參觀要問準
入到人地屋企基本上坐喺阿媽隔離點下頭,人地俾咩食咩,口渴都等大人主動招呼
點會主動要求飲d咩

之前同d同事食飯,我慣左雙手接餸唔該前唔該後,d社會新鮮人唔知真心定有意,個個話要同我學下
我心諗,基本禮貌下話

男爵府

babyhoi 發表於 20-8-9 22:27
某親戚兩公婆都係博士,
偏偏個仔成個街市佬咁,
兩三歲已經粗聲粗氣大大聲,

我有個有錢朋友話,個女要咩都俾佢
因為女要富養,大個先同到d差唔多level 人接觸
所以女要食正餐就正餐,甜品就甜品
唔算浪費,最緊要開心
佢養得起喎

男爵府

chrisdina 發表於 20-8-9 22:57
有次我朋友個女,十三,四歲,黎到好靜咁坐係我書枱,原來自己開左我d櫃攞左d畫筆同紙係到畫畫。

我當場嚇 ...

所以一到新年
d屋企有貴重模型音響既人
真係要拎紙遮住,音響用鐵籠罩住
如果個細路開櫃一下掃跌哂
鬧又唔得,遇著d港孩
都唔知點叫父母賠

男爵府

forgive?forget? 發表於 20-8-9 22:57
既然佢咁挑機
我會答佢「我真係只鍾意乖嘅小朋友」

我真係喺第二個場合講左依句說話特登俾佢聽

但佢唔會覺得自己小朋友唔乖架
佢d小朋友出古惑,偷偷換牌,或者描述假情況令自己贏,佢就讚小朋友聰明(所以先攪到小朋友唔輸得)
我玩到無癮
返轉頭仲同其他話我玩遊戲好認真唔輸得
小朋友都唔讓下

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

自己打開雪櫃、整壞雪櫃嘅斟水機

喺梳化/床跳、拉爛窗簾、玩搖控器、不斷轉台

飲茶夾晒自己喜歡嘅點心,完全唔留俾其他人

粗魯、無禮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Silver1127 發表於 20-8-9 21:47
朋友同老公睇戲拍拖擺低兩個細路俾我
個女呢樣唔食口,嗰樣唔食,要指定食咩,之後話杯麵,食咗兩啖話唔好食 ...

我侄女都係咁, 唔知係咀刁定係佢固執, 仲要入屋唔叫人.

男爵府

回覆樓主:

有朋友帶埋個仔黎我屋企食茶點。 準備左唔同款既西餅/甜品。。。。 佢個仔拎左一件咬左一兩啖話唔鐘意食, 然後又揀過另一款, 咬一兩啖又係話唔鐘意。。。 最後成碟有幾款西餅都係每件咬一兩啖。 之後叫佢食埋佢唔好浪費,佢話飽

琥珀宮

1314625 發表於 20-8-9 20:49
最諷刺的是,對父母係教書的

之前見過一個老師嘅仔,勁無禮貌,人地同佢講野唔應人,仲以為佢冇問題,原來最大問題係佢阿媽

琥珀宮

ella0628 發表於 20-8-10 04:39
有朋友帶埋個仔黎我屋企食茶點。 準備左唔同款既西餅/甜品。。。。 佢個仔拎左一件咬左一兩啖話唔鐘意食, ...

食淨嘅叫佢攞走,不過有細路食,最好將件西餅再切一半,好多一件都食唔晒

男爵府

ella0628 發表於 20-8-10 04:39
有朋友帶埋個仔黎我屋企食茶點。 準備左唔同款既西餅/甜品。。。。 佢個仔拎左一件咬左一兩啖話唔鐘意食, ...

真係有唔少人係咁
唔好話小朋友
大人我都見過,叫到一枱都係野食每樣食少少

大宅

我教自己小朋友去到人地屋企唔可以走入人地間房,唔可以打開人地櫃桶,食完野有垃圾要自己去掟,碗筷自己拎返入廚房。
我地去人地屋企都會準備一啲小食或生果答謝對方屋企既招待

琥珀宮

chrisdina 發表於 20-8-9 22:57

我當場嚇 ...

比我會直接話佢,13,4歲唔係3,4歲

首頁
12345...9

尾頁

跳至