自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

入房參觀傾偈,一下跳上牀話眼瞓,平時我唔可以出完街未沖涼上牀休息

唔合理口食野,咀嚼聲大到知道佢好多口水
一大笑講野,餅乾碎週圍飛

食完薯片叫佢記住洗手,見到佢自己抹一下件衫就掂返d遊戲牌

去朋友屋企未齊人食飯,未到嗰個係唔熟既,但佢好肚餓就同每一個人講人地唔會介意,氣氛尷尬

玩遊戲不停出貓,又偷牌又移步,其他人唔敢出聲,玩到屋主忍唔住話佢就話呢d係策略同聰明

想講自己作客嗰晚有咩要求,逐個朋友pm問同唔同意,遇到朋友A講無所謂,就同屋主講朋友A好想,自己都係幫手講,令原本無時間準備屋主難做

子爵府

入屋叫人同除鞋好基本
唔叫人都算,攞埋拖鞋俾佢換都話唔洗,就咁踩住對鞋入屋

男爵府

bongbongpatty 發表於 20-8-13 23:43
我想起有朋友嚟我屋企
小朋友一野踩上我張床到
仲要講你唔介意麻(我0咀)

我落過街如果著人字拖去買下早餐
返去我都沖一沖腳
但真係好多人著拖鞋落完街市都照踩上梳化或者上牀瞓晏覺
張牀係又灰又霉,我見過有人放個包喺鞋架添,話第朝會記得拎早餐

同埋今次疫情之後,真係知衛生情況可以差好遠
喺呢度見到有人話疫情係做多左返屋企或者食野前洗手,但呢d唔係基本?
咁佢地小朋友都未必識幾時洗,去到人地屋企都真心唔知玩玩具遊戲同食飯要洗手喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

aidan08 發表於 20-8-12 01:51
好認同你。
我大仔現在十二歲,佢自七、八歲起去好多地方都比人讚佢有禮貌同乖。但我想講佢六歲之前其實都 ...

例如我仔,由幼稚園到小學,我日日送佢返學,同老師校長打招呼就一定架啦,佢都有做,高小自己返學,直至6 年班我同佢回校,發覺佢竟然冇叫老師校長,一問之下佢直認冇叫,我覺得好詫異。

好多基本禮貌我係一定會教,但佢成日話唔記得,好似今晚食飯,夾菜d 汁一路滴落張枱,其實講過好多次要用碗盛,12 歲食左咁多年飯,仲係咁,真的唔識點教

去人地屋企唔可入大人房係必定,就算人地細路叫你入都要提議出返黎玩,莫講話上床更加唔得。一路係咁教,耐何早排佢上同學屋企,我接佢時又見佢坐主人床,雖然大家好熟但都唔可以。講幾百萬次,都係咁。

水晶宮

BK Milk勳章

Panda366 發表於 20-8-9 19:55
冇table manner, 食pizza已經佢一個攞飛象過河揀最大嗰塊,咬左一啖之後再攞多一塊放自己個碟,當每人食完 ...

咁似我一個朋友
成日贊自己小朋友醒目
係醒醒在陰濕呢
有事就擺人上台
有衰嘢就叫細啲嘅小朋友做

整人就得人地整到佢就發脾氣
又鍾意郁手郁腳

我由細教小朋友吾好郁手郁腳架

水晶宮

BK Milk勳章

goosy83 發表於 20-8-9 19:03
入房參觀傾偈,一下跳上牀話眼瞓,平時我唔可以出完街未沖涼上牀休息

唔合理口食野,咀嚼聲大到知道佢好多 ...

我想起有朋友嚟我屋企
小朋友一野踩上我張床到
仲要講你唔介意麻(我0咀)
比我剷到个仔上天花板

仲要夏天嚟小朋友著涼鞋既
走咗咪全張床換
我仔從來都唔夠膽未沖涼就上我床

別墅

亂入人哋睡房仲有跳床

男爵府

rayrayus 發表於 20-8-12 23:30
咁樣真係好冇禮貌,我仔食唔落d飯,如果壽司佢前面食左好多,我唔介意幫一舊飯,佢只想食魚生的話我一定唔 ...

之後發現有另一個回帖有類似經歷
可能覺得個仔鍾意就俾佢做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goosy83 發表於 20-8-9 06:31
我諗起喇
有次叫壽司外賣
個小朋友話唔想食飯

咁樣真係好冇禮貌,我仔食唔落d飯,如果壽司佢前面食左好多,我唔介意幫一舊飯,佢只想食魚生的話我一定唔會俾佢咁食,邊個要老奉幫你食你唔想食的嘢?

男爵府

Aley1204 發表於 20-8-12 21:15
我細個時爸媽對table manner 管教好嚴。食飯唔可以霸餸,食幾多夾幾多、唔可以飛象過河,只可以夾自己個邊 ...

我大部份朋友同自己都睇得出係咁敎出黎
不過可能就算上一代咁教自己
生左仔出黎會變左另一個人,想小朋友「自由」d

男爵府

回覆樓主:

我細個時爸媽對table manner 管教好嚴。食飯唔可以霸餸,食幾多夾幾多、唔可以飛象過河,只可以夾自己個邊、唔可以摷餸菜、要攞起隻碗食飯、要長輩起筷先可以夾餸、唔可以一起筷就夾雞髀同魚的臉珠。 但到出黎做野,好多人會將筷子叉去對面,同隻雞上檯就即夾雞髀,真係好無禮貌

伯爵府

Astra00 發表於 20-8-12 21:04
算了,有啲人係咁。你將來沒咩都不好去姑9屋企啦。呢類人物咁麻煩。
可能本身佢都不太想你哋去佢家,但又不 ...

重點係其實我從來不想去佢屋企,因為知佢個人緊張,但佢不斷叫我地去。佢住喺新加坡,每次我地去旅行,都係咁叫我地去佢度住,我已經同我老公講再去一定唔會住佢嗰度,我實在頂唔順佢D緊張嘢。

水晶宮

aidan08 發表於 20-8-12 15:00
其實你邊度睇到唔主動教?

好多情況係有D事好突發,家長都嚟唔切反應。咁等如人地平時無教?又或者唔教? ...
算了,有啲人係咁。你將來沒咩都不好去姑9屋企啦。呢類人物咁麻煩。
可能本身佢都不太想你哋去佢家,但又不好意思推,先會咁反應。

男爵府

hcd 發表於 20-8-10 13:56
我都遇過個經典例子!

那個來我我作客的小朋友,將手指插入牆上的電源插座內!

細個阿媽都都唔好放手指入電制到啦,痴線架

侯爵府

我見到親人的仔,慶幸自己無小朋友
8-)

男爵府

Panda366 發表於 20-8-9 19:55
冇table manner, 食pizza已經佢一個攞飛象過河揀最大嗰塊,咬左一啖之後再攞多一塊放自己個碟,當每人食完 ...

仲話得出醒目?! 好無家教就真呀

男爵府

dayedaye 發表於 20-8-12 16:00
我見好多成年人朋友,嚟我屋企,都無尊重小朋友係一個人,獨立有自尊嘅個體,係咁逼個小朋友同自己玩,玩 ...

其實好多大人講野唔分場合以為自己好幽默
搞氣氛亂講野
試過bbq
有大人挑另一個人機叫佢跳泳池
d字眼好衰
搞到氣氛好尷尬
一d都唔好笑

呢d場合返去唯有輔導下小朋友

男爵府

dayedaye 發表於 20-8-12 15:17
唔想出聲教就唔好出。

你呢種似係發洩多過想教人。

你爬下文睇下我有無出聲過

伯爵府

goosy83 發表於 20-8-12 15:38
你不如睇下個大家著眼點係家長有無處理件事

另外

我明呀,家長有冇處理件事當然係好關鍵啦。

咁呢個post 嘅話題係小朋友去人屋企,我都係想comment 吓我覺得有D人太過緊張自己屋企嘅所有嘢,而小朋友就算唔係無家教,但年紀關係都會容易整污糟,又或做出D輪盡行為。包容唔到的話,最好避免比小朋友去自己屋企啫。

個話題open 啩?我唔可以comment 有D人真係對小朋友無乜包容度嗎?

你為咗話我,都改咗我件事好多內容吓,又避開唔講個大人的誇張舉動。無整污糟已經尖叫,個小朋友唔小心坐低,而個家長唔係無提小朋友並有道歉你又唔提?

出嚟社會,好多嘢會比人comment, 除咗有冇manner, 個人太執著難相處都係其中一項。做父母不容易,所以我選擇包容D啫。

子爵府

goosy83 發表於 20-8-12 13:30
其實無人想出聲教
但如果小朋友破壞左人地d野,或者對人無禮貌,亦都唔可以話人地無資格有負面情緒同反應
...

我見好多成年人朋友,嚟我屋企,都無尊重小朋友係一個人,獨立有自尊嘅個體,係咁逼個小朋友同自己玩,玩嗰時又講啲嘢向個小朋友挑機。對住呢啲大人,我都覺得佢哋好無家教。

首頁
12345...9

尾頁

跳至