自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

得罪講句得14分其實係咪唔適合讀書?成績咁差仲要做老師?你地唔肯接受現實啫。
不過樓主呢個case ,佢要去咪比佢去,佢自己有錢咪去囉,自己決定,第時唔好埋怨父母。
台灣咁落後,畢業後香港又唔承認,不過近年後生仔都對台灣好有憧景。

珍珠宮

2020勳章

Myluckybaby 發表於 20-8-10 17:42
不是吧?DSE 14分報2間大學翻譯?佢中英好標青?

我都想知14分報邊兩間大學?翻譯?樓主是否講報副學士呀

子爵府

2020勳章

由佢啦。佢做曬research,覺得ok便可

大宅

聽聞有人英國讀完law返嚟香港都係做TA, 其實可以叫阿女過嚟bk睇一睇我哋嘅意見,話唔定佢會改變主意, 但係如果佢都係堅持己見嘅話,由佢啦, 因為每件事都有好同壞嘅一面,佢嘅決定未必係錯。

公爵府

2020勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fion710 發表於 20-8-10 22:13
我都想知14分報邊兩間大學?翻譯?樓主是否講報副學士呀
...

DSE 有33222 係達到大學基本入學要求,可以報 degree,不過報還報,有冇可能入到係另一回事,樓主仲話女兒報港大同中大,14分,我覺得後生女諗嘢不切實際

珍珠宮

2020勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-11 00:54
DSE 有33222 係達到大學基本入學要求,可以報 degree,不過報還報,有冇可能入到係另一回事,樓主仲話女 ...

仲要係港大中大 樓主比個女耍緊呀,14分好低分如果係香港asso要好勤力好努力gpa最起碼3.7駁入8大!!

男爵府

好媽媽勳章

如果我負擔到佢學費,會比佢去
當佢去working holiday見識下

珍珠宮

johnmamama 發表於 20-8-10 16:59
我朋友個仔 16分返大陸讀,一年學費6000以下, 今年畢業,回港讀科大商科master. ...

請問大陸邊間大學?
希望每天開心渡過 ;-)

伯爵府

2020勳章

回覆樓主:

台灣大學學費唔貴,我仔讀都係4萬幾一年,第二年開始已經有半費,生活費基本都平,都係五萬以內,我仔是私校,你女兒考到國立,應該學費更平,如佢堅持而你又負擔得到,俾佢出去試吓啦!我仔獨立生活了幾年,個人成熟了許多,返嚟都搵到工做,其實就算係香港讀,以咁既成績,出嚟起薪點都差不多,仔女係獨立既個體,佢地既人生俾返佢自己選擇吧!

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

^^ 發表於 20-8-10 14:29
阿女 DSE 14分, 台灣國立師範收咗佢, 一路都同佢角力緊, 因我唔想俾佢去台灣讀.
但萬一香港入學不理想, 我 ...

你唔想俾佢去讀, 點解佢當初又去報? 佢打算自費去讀? 佢想去台灣讀書係旨在想令個學位定係體驗海外獨立生活?

響香港重讀一年比去台灣較好, 當然都要睇你個女既動機...

大宅

testher 發表於 20-8-10 18:59
咁你呢個阿媽會唔會有點食古不化?
大陸讀? 大陸好既大學都唔易入, 你入唔到間出名既, 讀間人哋唔識既 ...

你攪錯了,樓主個女讀果間係國立師範大學,不是國立台灣大學,排名相差好遠

珍珠宮

2020勳章

回覆樓主:

如果我係你,我會俾個女去試,我非常認同專重她的人生喺佢自己,試一年先,條件係不准她hea讀,否則第二年自己搞掂學費

男爵府

2020勳章

^^ 發表於 20-8-10 15:50
如果佢肯讀多年 DSE, 我覺得這是最好的選擇, 我一定會供, 只可惜佢唔肯..

DSE成績跟一世,將來見工都需要,比我一定重考

珍珠宮

2020勳章

pswongg 發表於 20-8-11 09:58

男爵府

2020勳章 畀面勳章

^^ 發表於 20-8-10 15:15
港大及中大, 但都多人報.

得14分,無可能入到8大

珍珠宮

2020勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

pswongg 發表於 20-8-11 09:58

伯爵府

2020勳章

yurijm 發表於 20-8-10 14:52
但香港教育系畢業生都唔係個個有得撈
唔係一定畢業後有學校請

台灣讀完書回來 有無校長敢請 我保番留

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:46
佢想做老師, 多數會回港 (除非佢交了台灣男友, 可能會有變數.. 我估)
佢話 Check 過, 台灣師範香港認可, 而 ...

認可還認可,不過香港學校d 校長承唔承認係另一回事,教書競爭好大

男爵府

yurijm 發表於 20-8-10 15:02
無意冒犯
其實14分想做老師真係好窄
將心比己

多數校長請老師都要求個candidate dse 考試成績唔差,否則好難convince 到校長佢有能力去教學生備戰dse

子爵府

樓主你個女可以去但係我覺得你可以留返啲錢,佢講得啱呀人生係佢嘅咁佢自己俾錢讀書啦又或者去之前自己儲下錢,以前啲人出國讀書都係自己儲錢先再讀㗎啦而家點解個個都諗住屋企人比

另外我都覺得佢成績唔太好返嚟教書真係好忟,自己都讀得唔好唔識玩個遊戲,好難教書教得好,台灣人英文好差,個環境唔係咁適合學語言

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊