自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Happy_hk 發表於 20-8-12 21:29
從上年六月開始,情緒都受困擾,但生活總要繼續,我想開Post做分享,增加一D討論區正能量,大家都可以一齊P ...

好主意,但如同時間用電磁爐&煤氣爐煮食時,發出熱力時會否有危險成?

子爵府

2024年龍年勳章

汽水餅 發表於 20-8-13 09:25
好主意,但如同時間用電磁爐&煤氣爐煮食時,發出熱力時會否有危險成?
...

我用嘅電陶爐,唔煲湯時少用,而且都有D距離,又上下兩級。。有時一邊煲滾水碌面,另一邊炒D菜,唔覺溫度有互相影響,應當冇危險,用嚟增加廚房工作抬面,擺D餸都得~

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章

lingchu66 發表於 20-8-13 11:47
想繼續睇分享

⑤自強自立嘅地拖 &佢姊妹 垃圾鏟套裝
呢款被稱為抖音拖把嘅款有連埋個桶嗰種,但我睇中呢款正因為要慳位置,所以唔中意桶,用花灑即可。因為呢個地拖係上下抽動個杆,通過擠壓令地拖布過水幹凈,花灑邊濕水邊抽動就得。門後靠牆擺一D都唔阻地,塊布易幹唔易滋生細菌。地拖可以將地下頭髪聚埋一堆,再掃走即可。地拖頭多角度擺,令地拖頭薄到可以塞入雪櫃底,邊角位拖地冇難度。不過淘X上買嘢講批次同揀手神,我用兩年,朋友買地拖時就Ki住唔順,要向地上壓住嚟收埋。
而佢嘅好拍檔係呢個垃圾鏟,又係可以拍埋打棟放門後,上面帶齒,可將掃把上頭髪刮落嚟。

子爵府

2024年龍年勳章

Happy_hk 發表於 20-8-13 12:54
呢款被稱為抖音拖把嘅款有連埋個桶嗰種,但我睇中呢款正因為要慳位 ...

⑥折疊梯凳

空間細嘅屋企好多時D嘢要向高空發展,就離唔開需要堂梯啦。呢個梯仲可以當椅用,我係擺門口鞋櫃度,有時打開坐住著鞋。折疊後佔空間極少,門後櫃之間放都冇問題。而且款式靚,就咁擺門口都好睇。收放方便,收埋時單手可操作,一提就收。

子爵府

2024年龍年勳章

Happy_hk 發表於 20-8-13 13:01
⑥折疊梯凳

空間細嘅屋企好多時D嘢要向高空發展,就離唔開需要堂梯啦。呢個梯仲可以當椅用,我係擺門口鞋 ...

⑦ 意面收納桶

重點係上面帶量度嘅孔,一人份同二人份選擇,當然,四人你就倒兩次便可啦~~啦~~

子爵府

2024年龍年勳章

Happy_hk 發表於 20-8-13 13:03
⑦ 意面收納桶

重點係上面帶量度嘅孔,一人份同二人份選擇,當然,四人你就倒兩次便可啦~~啦~~

其實我推薦嘅嘢,都唔係貴嘢,除個招財貓水喉百幾蚊,全部一百蚊樓下,有D幾蚊至廿幾蚊 正因為窮,先會去發掘就用又平但又有意思嘅東西。生活需要搵樂趣,其實某種意義上同財富無關,事關心態同欣賞自己,欣賞別人。

男爵府

回覆樓主:

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Happy_hk 發表於 20-8-13 12:54
呢款被稱為抖音拖把嘅款有連埋個桶嗰種,但我睇中呢款正因為要慳位 ...

樓主這個有沒有LINK, 有興趣淘!謝謝!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

2024年龍年勳章

mcdullyiu 發表於 20-8-13 13:28
樓主這個有沒有LINK, 有興趣淘!謝謝!

不過,淘X嘢有時真係唔敢保證質量,你只能用作參考,睇下買家評價比較好,因為我買時過好長時間,產品換代,同操作方法,用嘅頻率都有關,可能我用時好,但輪到其它人時,就未必啱心水了。

我主要推薦設計,你亦可自己去搜下,可能有更好未定。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最鍾意呢啲生活小智慧

首頁

尾頁

跳至