論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

香港做左廿年既新工人工作日常:
早上極速用 45 分鐘執屋,包拖地。中午整熱琴晚既隔夜餸,唔會煮新鮮菜。
三點出去買餸,五點反屋企。
洗菜用水淋幾下就煮。
7:00 pm煮飯,7:30pm 有得食。
食完用洗碗機洗碗,之後收工。

我唔滿意喎,係咪我要求太多呀。

公爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

熟未架

大宅

2020勳章

Tinsky 發表於 20-8-14 00:13
早上極速用 45 分鐘執屋,包拖地。中午整熱琴晚既隔夜餸,唔會煮新鮮菜。
...

好正常。你唔管既old seafood 工作態度就係咁。你諗吓就算喺辦公室一個做左廿年既old seafood 既工作態度都係「做最minimum」就算。

複式洋房

...

仲快過我個工主6點45分起身,洗衫連執屋拖地,要11點幾先做完家務,跟住煮午餐,2點休息至四點半,預備晚餐,間中先叫佢買餸,煮飯、洗碗工作至十時先完成。

別墅

honeybid2 發表於 20-8-14 10:04
好正常。你唔管既old seafood 工作態度就係咁。你諗吓就算喺辦公室一個做左廿年既old seafood 既工作態度 ...

old seafood 好難管,佢唔介意份工,大把人請。
總之,你接受到既佢就同你做,
我比家人話我做咩請個 oldseafood

大宅

2020勳章

Tinsky 發表於 20-8-14 10:13
我比家人話我做咩請個 olds ...

冇聽你內容有湊仔。
如果係既,我會炒左佢請鐘點算。

別墅

ikokam 發表於 20-8-14 09:15
熟未架

煮飯佢又真係好快手。
不過我問佢,做咩我地 d 衫你無熨既?
佢話,每個僱主要求唔同,唔係個個都要熨衫,你唔叫我,我當你地唔洗熨衫。

別墅

swlai1031 發表於 20-8-14 10:12
仲快過我個工主6點45分起身,洗衫連執屋拖地,要11點幾先做完家務,跟住煮午餐,2點休息至四點半,預備晚 ...

係呀,我咪話無可能 45 分鍾執完屋囉。
佢個 d 所謂執屋只係 touch up

複式洋房

Tinsky 發表於 20-8-14 10:16
煮飯佢又真係好快手。
不過我問佢,做咩我地 d 衫你無熨既?
佢話,每個僱主要求唔同,唔係個個都要熨衫, ...

仲要湊孫同熨衫,陪孫玩。

別墅

honeybid2 發表於 20-8-14 10:15
冇聽你內容有湊仔。
如果係既,我會炒左佢請鐘點算。
我有諗過唔用工人,
好似好浪費,搵人返黎就係煮餐飯咁。

大宅

2020勳章

Tinsky 發表於 20-8-14 11:09
我有諗過唔用工人,
好似好浪費,搵人返黎就係煮餐飯咁。

煮餐飯唔浪費。請個人仲要受佢氣先唔抵。
唔使湊細路真心冇必要。

子爵府

Tinsky 發表於 20-8-14 10:13
我比家人話我做咩請個 olds ...

係囉!
20年old seafood 你都請?
如冇细佬,貓狗要凑,可請鐘點

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Old seafood 你要惡過佢, 先至可以攪得掂, 但old seafood根本老病跛盲,仲陳衰寸, 你請咗等於捉件藥煲比錢醫又唔炒得。

別墅

祝你好運

大宅

2020勳章

...

要洗要切再煮,無可能30分鐘

大宅

回覆樓主:

我就係剛請左個返黎,係香港做左10年, 但做野求其,成日無記性,教佢做野就同我講佢做左十年嘞,叫我唔好話佢,佢個心唔舒服有heart feeling噃 。好似佢先係僱主。

別墅

hellovibe 發表於 20-8-22 10:05
我就係剛請左個返黎,係香港做左10年, 但做野求其,成日無記性,教佢做野就同我講佢做左十年嘞,叫我唔好 ...
我同你一樣,佢有佢自己個套

大宅

hellovibe 發表於 20-8-22 10:05
我就係剛請左個返黎,係香港做左10年, 但做野求其,成日無記性,教佢做野就同我講佢做左十年嘞,叫我唔好 ...

見工時係咪都熟練型?
洗吾洗出高好多請呢D經驗豐富嘅姐姐?

大宅

nat2009 發表於 20-8-22 13:04
見工時係咪都熟練型?
洗吾洗出高好多請呢D經驗豐富嘅姐姐?

因佢係斷約,對上份約主要照顧婆婆但一家九口,佢話婆婆成日鬧佢所以自己resign.
當時見工時,佢願意share room with 我兩女兒。同埋願意有時放星期六。
按規定個人工請佢,無特別加佢錢。

大宅

...

太懶了!我會換咗去,現在好多後生的工人都識得網上在App 找僱主,去碰下運氣,有機會搵到好的,不需要經agent. Agent 只會留返好工人比自己友!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊