時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章

年輕嘅你哋 一定未聽過陳健康事件。亦都唔知道蘋果嘅狗仔隊文化為人詬病。 風月版更教人哋去叫雞。

蘋果以煽情丶誇張丶渲染 出名, 學校只會畀學生訂閱星島和明報,就因為正氣,幾時會叫學生訂蘋果呢?

但係而家啲人畀人洗腦洗到以為蘋果先至係正確新聞。

睇清楚咩係陳健康事件啦
https://davidli.pixnet.net/blog/post/44620927-%E9%99%B3%E5%81%A5%E5%BA%B7%E4%BA%8B%E4%BB%B6%E3%80%81%E5%8A%89%E6%B1%9F%E7%BE%A4%E5%90%91%E8%AD%A6%E5%AF%9F%E8%B2%B7%E6%96%B0%E8%81%9E%E4%BA%8B%E4%BB%B6-pk-%E8%98%8B

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-8-15 05:29

珍珠宮

回覆樓主:

我記得這個人的名字,但是忘記是什麼事情了。

再睇返先知原來用錢收買,做新聞

珍珠宮

mln 發表於 20-8-14 10:39

我記得當時d記者跟住佢返大陸叫X⋯⋯

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

mln 發表於 20-8-14 10:39

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

事實上,蘋果有其優點,是其他傳媒需要學習的:蘋果版面靚、user friendly、有短視頻唔使自己睇,香港人乜都要快,懶人包最受歡迎,又有娛樂性,有些專題報導也有相當的可觀性,可惜內容有問題!沒有分析能力的人容易被帶跑洗腦。世上邪教宣揚的東西,95%是正確,5%是有問題的,可是當人點了95次頭後,就習慣了繼續點頭 ,後面的5次錯了,也照樣點頭,這就是洗腦的威力

宜家嘅HK01版面模式接近蘋果,冒起得很快,不知道它是黃還是藍?

香港各傳媒要加油!要想辦法吸引大眾特別是年輕人去睇,無論你內容幾有好,吸引唔到人去睇已經是輸了。

男爵府

牛年勳章

bobomia 發表於 20-8-14 11:12
事實上,蘋果有其優點,是其他傳媒需要學習的:蘋果版面靚、user friendly、有短視頻唔使自己睇,香港人乜 ...

你講中曬,嗰個動新聞係一大創意, 蘋果 崛起得好快,就係因為佢嗰啲誇張丶煽情丶 揭人私隱, 啲人就係鍾意睇埋呢啲嘢

珍珠宮

我day 1 已討厭蘋果日報,當時與政治立場無關,我對自己品味都有點要求。

男爵府

事實上,蘋果有其優點,是其他傳媒需要學習的:蘋果版面靚、user friendly、有短視頻唔使自己睇,香港人乜 ...

新聞最緊要係事實,如果淨係吸引就得,咁佢地應該做其他內容而唔應該去做新聞,
新聞係要比到讀者睇真相,先做到第四權嘅監察功能,否則幾吸引都冇用。

子爵府

湘 發表於 20-8-14 10:28
年輕嘅你哋 一定未聽過陳健康事件。亦都唔知道蘋果嘅狗仔隊文化為人詬病。 風月版更教人哋去叫雞。

蘋果以 ...

我公司高層睇星島和SCMP, 基層睇蘋果。我反映左點解唔可以改放星島在休息間比基層員工,之後不了了之。最後竟然係高層要求訂蘋果,因為佢地有需要。。。。

珍珠宮

真係好慘三母子
小朋友係比媽媽掟落樓

子爵府

Celine524 發表於 20-8-14 11:31
我公司高層睇星島和SCMP, 基層睇蘋果。我反映左點解唔可以改放星島在休息間比基層員工,之後不了了之。最 ...

任何層的市民心裡都有對抗政府和國家的心,蘋果是代言人和發聲器和醜人。所以有好多知識份子,專業人士 buy

子爵府

Ononluk 發表於 20-8-14 11:22
我day 1 已討厭蘋果日報,當時與政治立場無關,我對自己品味都有點要求。
...

我和同事研究台灣蘋果,十單有八單都是色情風化案,可見佢係就住讀者口味選擇性地報導

男爵府

重有賭波風氣, 記得當年世界都係蘋果係體育版出上盤下盤賠率. 將外圍波由暗處拉上檯面發揚光大.

子爵府

好媽媽勳章

最毒係毒果

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我從來都冇買過佢報紙嚟睇~

子爵府

新聞係要比到讀者睇真相 x 2

男爵府

回覆 bobomia 的帖子

中肯, 01 我覺得都算中肯, D 記者問問題都正路

子爵府

佢地唔會去認識的,心裡定了立場后點都唔會改,佢地只會認為是藍人屈蘋果既fake news,蘋果係佢地心目中係聖經,神聖不可侵犯,只有蘋果才會講真話

love_jellyfish    發表於 20-8-14 15:03

伯爵府

開心吸收勳章

checkcheck 發表於 20-8-14 11:22
新聞最緊要係事實,如果淨係吸引就得,咁佢地應該做其他內容而唔應該去做新聞,
新聞係要比到讀者睇真相, ...

佢好似造到佢地第4權,不是 監察 ,是制造新聞,得到佢地目的

子爵府

2024年龍年勳章

係,只要夠浮誇,包裝漂亮,作野都唔係問題,依家果班人只要信不要問,係咪真已經唔再重要
Be Happy

首頁

尾頁

跳至