家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

我岩岩租左九龍灣某大型屋院中層一單位. 本來去睇樓都無野. 搬屋前後上去清潔都無為意有味. 但住落就大件事. 個廁所企缸出水位時不時有臭味 @[email protected] 係勁臭既渠味!! 倒過通渠劑/ 開稀漂白水都無用..... 有次關左廁所門開冷氣, 隔一陣一打開廁所門D味湧入黎. 唔知係廁所外傳入屋, 定係都係個 企缸位.... 可以點搞呢?
ps. 個抽氣扇已經長開, 因為想抽走D味. 但c6 又話因為我長開抽氣扇所以抽左D臭味出黎.....但舊屋都係長開抽氣扇, 未試過有味.......

男爵府

可能隔氣乾涸

公爵府

你係企缸去水位倒d梳打粉,然後倒1/3枝白䤃,另外搵個碗仔放幾片橙皮再加白醋浸住,睇下會唔會好d

大宅

肯定你租果間樓,外牆去污水渠冇 U 型聚水,所以牆外污水渠,有其他單位污水排出時,受水壓及氣壓時,臭氣就會谷入你去水口 !

唯一就係唔用時,買個膠蓋冚住佢,用時就拎開佢 !

大宅

回覆樓主:

我都有呢個問題 都係 冚住個去水口 除此5知有咩辦法

別墅

回覆樓主:

唔用嗰陣搵塞塞住就得,因為我屋企都係咁。

男爵府

我除左唔用塞住之外,入親洗手間都放水入去

男爵府

會晤會根本冇做隔氣.

大宅

回覆 klsabb 的帖子

我同你一樣,唔用時,用一支膠泵冚住渠口,用時就拎開佢,從此再無異味,最簡易方便

大宅

Miss_Yellow 發表於 20-8-17 16:25

我同你一樣,唔用時,用一支膠泵冚住渠口,用時就拎開佢,從此再無異味,最簡易方便 : ...

我宜家都係咁. 用個甜品膠兜蓋住, 沖涼時拿開佢

公爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

smart_lam 發表於 20-8-15 14:40
肯定你租果間樓,外牆去污水渠冇 U 型聚水,所以牆外污水渠,有其他單位污水排出時,受水壓及氣壓時,臭氣 ...

除咗牆外有無U形渠外,企缸位下面都會有個隔氣,如果無裝隔氣都會有問題

大宅

AACheungCheung 發表於 20-9-5 18:17
除咗牆外有無U形渠外,企缸位下面都會有個隔氣,如果無裝隔氣都會有問題
...

企缸位底部有隔氣我真係唔知?! 如果企缸底有隔氣,咁每個人裝企缸都要砌高...否則要鑿地面時、咪隨時鑿穿到樓下天花???

請問有冇圖可睇下企缸底點裝隔氣? 你指企缸係師傅完全自己砌,定係原裝買彼嚟果種有隔氣???

公爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

smart_lam 發表於 20-9-6 15:12
企缸位底部有隔氣我真係唔知?! 如果企缸底有隔氣,咁每個人裝企缸都要砌高...否則要鑿地面時、咪隨時鑿穿 ...

你可去賣浴缸坐厠的地方問吓

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

企缸係有企缸用既隔氣, 一般水封都比較淺, 但都有一定效用.

大宅

Miss_Yellow 發表於 20-8-17 16:25

我同你一樣,唔用時,用一支膠泵冚住渠口,用時就拎開佢,從此再無異味,最簡易方便 : ...

好方法

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

klsabb 發表於 20-8-14 16:56
我岩岩租左九龍灣某大型屋院中層一單位. 本來去睇樓都無野. 搬屋前後上去清潔都無為意有味. 但住落就大件事 ...

我都有呢個問題,真的好煩惱,又驚沙士。
巳揾過有什麼地方有問題時就發現馬桶渠痴牆的位置有好大空位,估計是咁樣臭出來,之後換新馬桶情況一樣,真的好驚。
好彩睇到你講浴缸去水位,情況同我一樣,即刻買獅X通渠佬,第一次攪好之後的臭味少了,第日再攪多次,之後開熱水梳打粉沖落去巳沒有臭味了。,現沒開抽氣扇關了門都沒味。
樓主你可試試。

大宅

MM2005 發表於 20-9-19 11:00

我都有呢個問題,真的好煩惱,又驚沙士。

其實我試過通渠粉, 之後又試埋梳打粉..都唔多work..
今次買你介紹果支試下先~
thanks~~

水晶宮

2020勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

klsabb 發表於 20-9-22 11:39
其實我試過通渠粉, 之後又試埋梳打粉..都唔多work..
今次買你介紹果支試下先~
thanks~~

我買啫喱個款。
梳打粉要用好熱的水開多的沖落去。
通渠的我連廚房厠所洗手盤地渠都倒落去。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊