自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

移民同不孝無關係喎! 如果係孝順既,而家有視像通話,機票又平,又可隨時返來,父母過去玩下又得,平時各有各空間,反而無咁多衝突。如果唔孝順就算住隔離都可以嫌你煩唔理你啦!

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔使講到移咗民就最後一面先返,我嘅兄弟姊妹時時都返香港探父母,講電話多過我。我仲住香港,可以照應父母嘅~
未經許可,請勿轉載

大宅

回覆樓主:

我幾年前移民,嫁去外國。
除左今年, 每年都返香港兩個 月。 只係返去時會俾d錢父母, 我幾年都係做 ftm, 父母明白我經濟上support 唔到。父母就好掛住個外孫女, 我諗我都算係咁。 隔日打次電話,好似我同阿媽講野仲多過我未移民時。

伯爵府

虎到金來勳章

我老公都有問過我呢個問題,可能佢身邊同事太多呢啲仔女去完外國讀書畢業後唔返來,係果度落地生根結婚生仔.

老公問我如果個仔去外國讀完書都係唔返來,我覺得有冇問題.我話唔介意有咩問題佢大過結婚生仔都會過佢自己既生活.

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

回覆樓主:

我姑奶同叔仔都移咗民

我99都仲有我c6同另一個姑奶照顧,我奶奶試過比蛇咬,跌傷唔行得, 藥物敏感。。。。都要人陪入醫院同照顧,走晒唔知點攪

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

shirley784 發表於 20-8-14 22:47
身邊有朋有 , 閒談中聽到佢講佢有兄弟姐妹移左民 .

我聽到覺得如果子女自己一家移民 , 父母無跟去 , 養到 ...

人人有移民原因,點解要假設同家人關係差至移民?關係差搬開住就得啦駛乜移民。

大宅

fatpigfatpig 發表於 20-8-15 03:18
中國傳統36孝故事,要聽多啲。我覺得雖然仔女大有自己世界,但也應關顧年紀老邁的父母。孝義係品格之一,要 ...
傳統就係啱?傳統女人要紥腳你唔紮?

我對我父母好,純粹係因為佢地對我好,感情好,唔係我應該孝順

孝順係啲父母用黎道德綁架啲仔女。如果父母成日打仔女,賭債要仔女還,咁仔女又應唔應該孝順,如果你識答唔應該,就即係孝順唔係必然

公爵府

仔女想移民,我做父母的,佢有能力,會鼓勵佢地走,不用掛念。

侯爵府

2024年龍年勳章

wln 發表於 20-8-15 02:01
非常現實,也殘酷
一代只為下一代。
香港太多怪獸家長,未來也多孤獨老人吧!

簷前滴水....一代只為下一代!

男爵府

vickichan 發表於 20-8-14 23:15
我都有朋友係獨女, 最近成家移民, 留低個呀媽一個係香港, 我問佢咁你呀媽點?

佢答我顧唔到咁多, 我 ...

我最近身邊有親戚都係咁我諗佢個心態係覺得,阿媽同自己老婆仔女二揀一揀咗後者囉,因為佢覺得自己仲有好漫長嘅路,想揀一個適合自己一家生活嘅地方,都冇諗到阿媽老年要特別照顧個類掛,可能亦都諗仲有其他兄弟姊妹在港可以優先幫忙

子爵府

畀面勳章

唔評論人地,但我自己會唔捨得,好似而家疫情咁,成兩個月冇見亞媽,even 一日最小一個電話,都心掛掛,好難想像天各一方

象牙宮

回覆樓主:

老左走唔到,下一代有能力走唔知幾好呀!生活香港一d都唔好過,住得細,消費又貴,而家仲要政治上腦,咁辛苦做咩喎!人總係要獨立同自私既,資訊同交通咁方便,上網見,大家又飛下當旅行咪得囉!

公爵府

牛年勳章

宗怡 發表於 20-8-14 23:26
自己走唔到
仔女走到都無問題喇

有同感,係香港,我用錢有我打算,我鐘意香港,如果有日,囝囡耍移民,我會不捨但不會阻止,她們有自己的想法,一定係為自己的人生路去闖,我吾做佢地的 顧慮,我和老公在香港,自由自在,最緊耍夠錢養老,身體健康

伯爵府

我都係得一個囝囝, 佢想移民的話, 我唔會阻佢, 可以的話仲會盡能力幫佢, 可能會有掛念, 但係我做唔出成為佢的負擔, 或者我好早已經打算老了住老人院, 加上而家科技發達, 所以唔覺得有好大掛慮

男爵府

其實而家科技咁發達,video call都可以見到,whatsapp 打電話又得。反而係父母年紀大要出入醫院要考慮。

但係移民又唔可以話不顧父母。如果移民,父母實會唔捨得,但我父母都話佢哋年紀大,有得幾多年,最希望子女好。如果移民有更好生活,唔洗因為顧及佢哋而唔走。

自己身為父母,我都覺得如果將來仔女有更好前途,我會鼓勵佢哋走出去,世界好大,唔需要綁住仔女喺身邊。

琥珀宮

畀面勳章

MSAA 發表於 20-8-15 07:54
同我姑9好似,佢移民十幾年,初初兩年返一次,近幾年兩三年先返一次。家用一直冇比,電話一星期都冇一次, ...

我老公家人對姑9都好好,外甥女黎香港做 attachment, 老公打晒人情牌搵中同醫生幫手,又車出車入,又成日問佢夠唔夠口罩,佢可以完全唔覆,之前香港初初爆時手,佢從來無問我地夠唔夠口罩,我估即使叫佢寄,佢都唔會寄亦唔會理,我一向覺得姑9其實只想自己,不過我從無出聲,而家老公自己都講,我話我一早覺,佢之前仲想個女去佢個邊讀書,話靠姑9,我話佢真係想得太美,到時大把說話聽,最後去左其他國家

珍珠宮

kayen 發表於 20-8-15 00:54

照顧父母責任係辛苦定享受係睇個人,如果唔感恩及不情不願就 ...
好清楚咁講出 :
正常孝順嘅人
vs
自私自利只諗自己嘅人
兩者唔同嘅諗法同埋做法

琥珀宮

「同父母關係係咪唔好既先會自己移民 , 留下父母」
肯定唔係
好多人移民時,父母身體仍然健康,照顧自己無問題。反而移民多年後,父母身體健康轉差,好多人因此要回港頻密咗,亦要安排人照顧

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

MSAA 發表於 20-8-15 07:54
佢最錫呢個女,但個女對佢不聞不問.

通常都係咁

琥珀宮

okgoodla 發表於 20-8-15 00:43

你咁講無錯㗎, 但如果父母一個80一個90, 香港無個子女去 ...

咁無仔女果d,老咗唔洗生存?

首頁
23456...8

尾頁

跳至