自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

kkyyn 發表於 20-8-14 23:01
回覆 shirley784 的帖子

若是獨子,獨女,移民又真係好難取捨

我係獨女,但呢樣嘢唔係我揀。有得揀嘅話,我都想多啲兄弟姊妹可以分擔下。其實做獨生子女已經唔容易,如果因為咁連移民都唔可以嘅話,真係無自由可言。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果可以, 當然想子女留在身邊.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

shirley784 發表於 20-8-14 22:47
身邊有朋有 , 閒談中聽到佢講佢有兄弟姐妹移左民 .

我聽到覺得如果子女自己一家移民 , 父母無跟去 , 養到 ...
唉...............如果佢要走,都阻佢唔到,接受吧

大宅

asweetmom 發表於 20-8-15 00:35
那麼首先自私的是父母,為何不多生幾個。

好多人嘅道德標準高到離地,身為獨生女嘅我,由細到大都好想有兄弟姐妹。細個係因為想有人陪我玩,大個就更覺得屋企有咩事多個人傾下講下就好,更莫論話財政上可以分擔。

獨生女呢條路唔係我自己揀,因為呢樣嘢已經要一個養兩個老人家,每個月都好吃力。但呢樣嘢係天經地義,畢竟佢哋係我父母。移民呢樣嘢牽涉嘅又係自己家庭同下一代嘅事,有得揀我都未必想離開我長大嘅地方。

我自己都考慮緊,最不捨嘅係父母,如果最終都會走,只係無奈。但移民唔代表以後唔返唻,更加唔代表唔供養父母。我都預左真係走嘅,實大把人話我不孝,但我都要顧及老公同小朋友,又可以點?

子爵府

littlesister 發表於 20-8-15 11:39

我老公家人對姑9都好好,外甥女黎香港做 attachment, ...

簡直同我姑9一模一樣啦!我地爆初時,我老公多口問佢有冇口罩可以寄黎,佢竟然話我地呢邊唔興帶口罩,冇得買架!轉頭自己出街,一家又有口罩帶既?我真係一句都唔會講,咁既家姐?人黎架?

不過我老公都講明,第時我兩個女去讀書,一定唔會叫佢幫手照顧,靠自己好過!

wcpcelia    發表於 20-8-15 17:22

大宅

kitbebe 發表於 20-8-15 12:30
如果可以, 當然想子女留在身邊.

我反而覺得,真係為子女好嘅,應該讓佢哋自己選擇去與留。子女長大後有自己嘅路,我只係想佢好,去看看世界有幾大。

我自己成長有好多牽絆,一出唻做嘢已經要幫屋企供樓,供養父母同照顧子女嘅財政壓力,令我喺工作上有好多顧慮。

可以的話,我希望我仔女長大後可以自由選擇自己喜歡嘅事,只要能照顧好自己就夠喇,呢個係我俾佢最好嘅禮物,所以我會為自己好好打算,唔駛佢哋掛心。

男爵府

回覆樓主:

作為父母,我覺得仔女有能力搵自己路係好事,就算移民都無問題,我同老公會照顧自己,亦都打算老左入老人院,無問題喎

琥珀宮

畀面勳章

MSAA 發表於 20-8-15 12:35

簡直同我姑9一模一樣啦!我地爆初時,我老公多口問佢有冇口罩 ...

你老公都算係咁,無我老公咁天真,佢成日以為佢對人好,人地一定對佢好,太天真啦啩,我地有年帶99去探佢,未出發99都問我地送咩俾姑9, 又扮野話去到唔去其他地方玩,話怕姑9洗錢,搞到我地去到已經俾左幾千蚊澳幣姑9(99收左), 仲要出錢請埋佢地飛去第二度玩,洗錢仲多過自己去,仲想個女去佢度讀書住佢地屋企?我怕洗錢仲多又有埋怨聲音,仲要欠人地大人情,99有排有說話聽

子爵府

MSAA 發表於 20-8-15 07:54
同我姑9好似,佢移民十幾年,初初兩年返一次,近幾年兩三年先返一次。家用一直冇比,電話一星期都冇一次, ...

當你錫一個人,佢開心你就會開心,就算唔同佢一齊生活

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

對我就已經唔會唸了
細佬已離世,剩返我同我妹,慶幸感情好好。我同佢都同樣唔會唸移民,如果剩低對方在港take care埋年老父母,太殘酷
襯我同c6仲「後生」,我又唔介意仔女移民搵自己條路嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔想我仔因為父母而制抓住佢嘅路... 咁樣對佢唔公平

珊瑚宮

2024年龍年勳章

MSAA 發表於 20-8-15 07:54
同我姑9好似,佢移民十幾年,初初兩年返一次,近幾年兩三年先返一次。家用一直冇比,電話一星期都冇一次, ...

俾我係父母直頭想退group.....
人地父母就食tea,自己父母就連電話都冇個

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我聽到覺得如果子女自己一家移民 , 父母無跟去 , 養到 ...

我自己抱住仔大仔細界既想法,我唔介意佢地自己移民留我在港,因為唔係所有人都適應其他地方生活,所以唔關孝順唔孝順事。 唔想道德綁架佢地,反而想佢能搵到自己一片天地,佢覺得邊度適合佢,就去邊度,唔好為我而有後腿,我都唔想做負類,我自己能生活得好好,不用擔心我。
但我自己就會唔捨得父母姊妹,所以我邊度都唔想去。呢樣無對錯,只係選擇,不用批鬥。

男爵府

回覆樓主:

其實....一家唔知一家事...好難評論,關我鬼事咩,孝與不孝,唔到外人 批評

大宅

我老公屋企相反,90年代,佢幾兄弟都去左外國讀書,62就喺香港搵錢,99就喺香港昅住62,到62退休,佢幾個仔就畢左業返香港做野,6299就去左外國同我老公一齊,我老公果陣畢業想返香港做野。佢兩老就係咁叫佢留低喺外國做下野先,

一做就做左8年,之後返香港拖親識左我,之後返埋香港做野!

4個仔都喺哂香港,結哂婚有小朋友
個個都叫佢地返黎方便照顧,但佢地唔肯返
一有小小唔舒服就怨冇人
搞到啲仔個心都唔舒服

其實佢地返黎香港就皆大歡喜
依家個個都喺香港搵食
有家要養
99就話寧願養埋我地都想我地過返去
我話咁讀咁多書做咩
唔駛讀啦

大宅

啲人成日話為細路好要移民,其實佢地的一代又是否同樣願意?道理等同有人唔想出世,只是父母自己意願。

我唔敢話自己好孝順,我只知道父母在我們需要佢時從沒有放棄我們,現在佢地越來越老需要我們,我唔可以話為自己或下一代而離開佢。老人家的生活,唔係有工人,一年探幾次便可以,還有好多實際狀況,譬如睇醫生,家中護理等等⋯⋯

公爵府

如果我仔女有機會去第二度發展而佢覺得開心,我唔想佢為我而放棄。其實每人都係獨立個體,仔女雖然係自己生出來,但佢地既人生係屬於佢地而唔係屬於我,做父母最開心係見到仔女有能力養活自己而且活得高興。只一味要仔女留喺身邊係自私。

大宅

回覆樓主:

我覺得人是獨立個體,就算子女留在身邊,唔代表一定會孝順,我有對小朋友,只要佢地將來顧得掂自己開開心心, 唔好下下要我擔心已經飲得杯落,而家飛機咁方便 ,就算佢唔返來探你,你都可以飛過去啫。

侯爵府

2024年龍年勳章

木土土 發表於 20-8-15 12:14
咁無仔女果d,老咗唔洗生存?

你都多舊魚㗎喎!

有冇仔女都要生存㗎啦! 我奶奶個金蘭姐妹咪無結婚無仔女囉! 政府安排左佢入老人院囉! 佢啲姨生子女咪間中探下佢囉! 無話無仔女無結婚就吾使生存!

而家討論緊嘅係子女移民而年老雙
親照顧嘅問題! understand?

琥珀宮

okgoodla 發表於 20-8-15 14:30

你都多舊魚㗎喎!

係你話老咗,就一定要有個親人照顧佢地,有需要有後生幫理家中大小事,講到好似老人家有仔女但不在身邊,就生存唔到咁姐。

首頁
34567...8

尾頁

跳至