3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

kate0403 發表於 20-8-18 23:37
S位真係好好 就算疫情只係翻左上學期 小朋友進步真係好大 讀左一年了 由開始全部能力都差一年至一年半 至 ...

你小朋友係咪小1時候可以出到主流啊?

洋房

fasola 發表於 20-8-19 00:35
不過特殊學校係疫情下, 返學時間唔多得過普通學校太多.
疫情嚴重一樣要停課. 只係復課就低年級都有份. 唔 ...

真係好慘噶,依家疫情關係,小朋友停課又學唔到野,家長要做埋老師,真係想疫情快d完

洋房

sugarbabyy 發表於 20-8-23 18:13
其實特殊學校除了個名唔係咁好之外。 佢好多野都好過其他。例如師生比例。 專業的治療師 針對性訓練。內容 ...

我想問問入特殊學校都有唔同類型小朋友,佢係咪會針對唔同類型小朋友分開教學噶?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

兔你媽 發表於 20-8-24 16:36
我一開始就係比「特殊」依2個字嚇親,所以放棄左,疫情問題依家無返學,係怕佢返之後返主流跟唔上,依家重 ...

早入早訓練。

我有另外一個朋友個小朋友,佢一入幼稚園時已可排到特殊,進步得好快,不停訓練,train佢升主流小學

男爵府

兔你媽 發表於 20-8-24 16:49
我想問問入特殊學校都有唔同類型小朋友,佢係咪會針對唔同類型小朋友分開教學噶?
...

係啊 程度累近會分一班的

大宅

兔你媽 發表於 20-8-17 16:49
我女情況就係依家講野未係好識講,有時同佢對答根本對答唔到,依家係好d會坐下畫幾幅畫,專注力都弱,上課 ...

可以試下搵專家做下評估,佢哋跟得幾好!同埋都可以claim到政府錢。每次去睇都係俾幾百蚊加咋。可以改善返小朋友嘅問題。當時聽朋友講黃金時期係三歲到七歲丫!唔好錯過咗,到七歲後就容易定形了

大宅

兔你媽 發表於 20-8-24 16:40
你小朋友係咪小1時候可以出到主流啊?

今年升k2
老師話可以主流

琥珀宮

兔你媽 發表於 20-8-17 16:49
我女情況就係依家講野未係好識講,有時同佢對答根本對答唔到,依家係好d會坐下畫幾幅畫,專注力都弱,上課 ...

讀特殊比較好,因為特殊人手比例低,長期有專職訓練,尤其言語治療師
但一般學校嘅言語治療師只係一個月到校兩三次,多人排的話,一個月未未必見到治療師,而且佢地係買服務,有可能年年唔同人唔同機構
再者,得罪講句肯收你小朋友嘅津校都係為左湊人數,唔會亦冇能力特別照顧你小朋友,好d嘅未放個ta,但都唔會堂堂都有ta
見過有父母唔肯比細路入特殊,入左二線津校,個細路完全上唔到堂亦令到全班都上唔到堂,只好將佢放去最後排由得佢自己玩,但校長唔忍心,叫家長轉特殊,話唔好嘥左個細路
其實幼稚園老師建議入特殊都應該係特殊比較適合小朋友,佢嘅能力先可以發揮得最好

大宅

如果你小朋友12月先滿5歲,咁佢算細B入讀特殊幼兒中心會比佢重讀一年,同埋如果過5歲排隊會快好多嘅。

洋房

mandy952 發表於 20-8-25 22:54
讀特殊比較好,因為特殊人手比例低,長期有專職訓練,尤其言語治療師
但一般學校嘅言語治療師只係一個月到 ...

係啊,約左姑娘評估,評估後可以排學校了,爭取小1可以入返主流

洋房

jaemiya 發表於 20-8-26 23:51
如果你小朋友12月先滿5歲,咁佢算細B入讀特殊幼兒中心會比佢重讀一年,同埋如果過5歲排隊會快好多嘅。
...

其實我個b已經算超大B,已經重讀唔到

複式洋房

現時所謂特殊學校,睇學校名係唔知特殊架,我個小朋友入咗去讀1年,如果唔係疫情,佢會進步得更多

小朋友唔肯講嘢,唔主動同人溝通,已經係好大問題,主流幼稚園根本搞唔掂,我小朋友舊年排到S位,佢個班兩個班主任照顧14個小朋友,每個月亦有6小時個人訓練,係疫情時停咗一排,最近又上番,不過轉咗用ZOOM,總好過無啦......

男爵府

回覆 大小世界 的帖子

請問你小朋友入讀邊間小學

複式洋房

我仔仔就黎4歲,都有自閉傾向,冇眼神接觸,語言能力差,唔識對答,企唔定周身郁,讀主流幼稚園,排左E位,開始訓練,我都好擔心,疫情咩都停晒,好怕追唔返

洋房

ET100619 發表於 20-9-11 15:28
我仔仔就黎4歲,都有自閉傾向,冇眼神接觸,語言能力差,唔識對答,企唔定周身郁,讀主流幼稚園,排左E位, ...

係啊,我女同你仔仔情況都一樣,我都怕追唔返,心理學家噶姑娘建議來緊開學睇佢係大班適唔適應,再觀察下,如果唔ok就係2月之前排特殊幼兒中心,你有無人跟進你仔仔情況啊?

男爵府

兔你媽 發表於 20-8-17 22:29
唔係掛,學校都無講,佢依家12月份就5歲,如果依家重新排1年就6歲了,咁點好啊?
...

5歲有特快 , 唔洗排咁耐 , 快D搞

大宅

兔你媽 發表於 20-8-16 22:55
差不多5歲,唔係好識講野,唔識對答,無眼神交流,專注力較弱,但性格好活潑,就係唔識講野,點算?特殊學 ...

5歲情況仲係咁真係要入特殊學校較好,希望你小朋友可以盡快追返進度啦

禁止訪問

複式洋房

兔你媽 發表於 20-8-16 22:55
差不多5歲,唔係好識講野,唔識對答,無眼神交流,專注力較弱,但性格好活潑,就係唔識講野,點算?特殊學 ...

黃金時間,如果入s位會進步得好快。最緊要幫到小朋友。我仔4歲半,今年都排到s位。

男爵府

畀面勳章

我哋有個自閉症小朋友交流Group , 如果有興趣可以pm我,好多同路人比到意見你

首頁

尾頁

跳至