論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

親人的菲傭 近日 知會, 會與同鄉 幫襯 菲籍牙醫(佢話有牌照嘅)去箍牙
親人勸阻,認為呢段時間唔應該接受非必要嘅牙科服務
同佢講述相關風險
工人堅持要去

工人嚟咗一年都冇(海外請) 主要負責湊個兩歲嘅bb

大家有乜嘢睇法? 應該點樣同工人講數?

子爵府

有牌照都係菲律賓牌,應該冇香港牌照嘅。我工人之前都去過,一間銅鑼灣,一間尖沙咀附近,果啲菲律賓牙醫租間好平嘅賓館房間之類就咁偷偷行醫。姐姐話有啲係菲律賓讀牙科學生咋。箍牙收費只係幾佰蚊!
你可以試吓問工人攞牙醫姓名和電話地址,如果佢肯俾你咪知道係咪合法囉,甚至陪佢一齊去

水晶宮

ohmygosh 發表於 20-8-19 13:01
親人的菲傭 近日 知會, 會與同鄉 幫襯 菲籍牙醫(佢話有牌照嘅)去箍牙
親人勸阻,認為呢段時間唔應該接受 ...

合約註明僱主只負責工人牙科急診费用。工人要 "cool 牙" , 佢要自費。

僱主好難阻工人去 "cool 牙".

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢要箍, 佢自己比錢, 不屬於保險範圍。 唔好屈你比錢。 但箍時牙痛, 借頭借路唔做野, 你諗你。

禁止訪問

公爵府

菲律賓人是否好注重棚牙? 剛完約工人一年前返菲國cool 了牙返;之前有個工人仲離譜,我話俾你洗牙當續約bonus ,佢竟然問我可否俾佢cool 牙

侯爵府

回覆 mrslee2011 的帖子

係咪好似樓上姊妹所講,好平幾百蚊左右?!

侯爵府

回覆 OKC 的帖子

原來有咁嘅文化! 我哋香港人又好似唔多大人先去箍

珊瑚宮

請佢地番來去選美
玩具萬歲!

洋房

ohmygosh 發表於 20-8-19 13:01
親人勸阻,認為呢段時間唔應該接受 ...

我個肯亞工人姐姐都係去幫襯呢啲牙醫 ,不過佢就先斬後奏 ,呢段時間我都叫佢盡量唔好去 佢就話個牙醫都係做domestic helper嘅,外面租左個地方星期日就幫人整牙,仲諗住說服我都去整 ,真係冇眼睇

首頁

尾頁

跳至