家庭理財

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

兒家夾埋現金約350萬, 自住樓又就供完, 老婆話揸住現金貶值, 想買多層做投資。

講真自住樓我又唔介意幾時買, 但投資呢, 我自己就覺得兒家唔係時機。不過見近排見樓市回落, 咪出去睇下有冇旬盤。點知D細單位叫價好硬。明明之前成交同銀行估價都落左好多, 業主都唔肯減。

咁我話無理由用近歷史高位價買樓架, 跟住老婆就嬲嬲地, 又係個句樓市唔會大跌長遠一定升。我解釋比佢聽樓市唔跌唔代表會升, 而且租金跌左扣埋利息、税、使費等隨時係負回報, 即係將來一定要樓市升先有投資價值, 如果平穩或升得太少實際係輸左現金的opportunity cost.

當然呢D分析都唔會令老婆唔嬲啦…純呻

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇,有荀盤至考慮入貨。
可能俾你預到急讓盤呢!

大宅

回覆樓主:

又係果句
「將來一定升 」........

小水抱    發表於 20-8-24 22:13

子爵府

mkid 發表於 20-8-24 07:05
又係果句
「張來一定升 」........

佢成日話長遠一定升, 我就講time value of money, 大家concept 都唔同。

重有個句“歷史話長遠點都會升返”, 我就真係唔同意了。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

qpalzm 發表於 20-8-24 00:05
兒家夾埋現金約350萬, 自住樓又就供完, 老婆話揸住現金貶值, 想買多層做投資。

講真自住樓我又唔介意幾時 ...

好多業主都肯減
睇定啲先
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

2024年龍年勳章

咁多人話移民,點都會跌d
Be Happy

子爵府

康媽 發表於 20-8-24 10:51
咁多人話移民,點都會跌d

我發覺移民個D都有D錢, 所以有D大單位減得多, 反而細個D就係仲係度拉鋸緊。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

這個問題.....大家睇法唔同,有錢係手,近來D息又真係好低,點樣去保住個本,真係唔知.....
有唸過買樓,不過租樓出去好煩,又唔知個租客點,有野壞又煩到你,如果只係租金個2%回報真係唔太吸引,如果樓再升10%又唔同咁講,不過將來樓價升定跌真係無人知,如果有仔女大,要買多層又唔同。

別墅

qpalzm 發表於 20-8-24 00:05

講真自住樓我又唔介意幾時 ...

樓主,請教下你地有現金$350萬,咁你地依家有咩投資?因為我都有相同問題,只放定期又好低,股票又唔敢入太多,股息又怕冇得派。

子爵府

我都係覺出租樓得2%回報,而且怕麻煩,所以没買樓出租

禁止訪問

禁止訪問

大宅

lovelymonabb 發表於 20-8-24 13:29
唔駛急,最緊要出手快
其實而家環境買樓係非常適合,一黎低息,二黎有水位
投資梗係買有發展潛力,會升值嘅地方 ...

好似只有新樓高價
二手價呢 ?

子爵府

感恩做人 發表於 20-8-24 13:18
樓主,請教下你地有現金$350萬,咁你地依家有咩投資?因為我都有相同問題,只放定期又好低,股票又唔敢入 ...

都係定期個D同你差不多, 所以老婆咪煩緊點保值囉。尤其是黎緊每月儲得都好多, 真係要認真諗諗點搞。

個個都去買樓, 因以往經驗買樓實賺。但兒家樓已非常十分貴加經濟差, 我認為情況已唔可以同幾年前相提並論。

珍珠宮

qpalzm 發表於 20-8-24 14:37
都係定期個D同你差不多, 所以老婆咪煩緊點保值囉。尤其是黎緊每月儲得都好多, 真係要認真諗諗點搞。

個個 ...

原來真係好多人有樓主你咁嘅問題,我啱先出去睇紅土區單支樓新樓,因我自己同家人都有啲錢係手,放定期已經係0回報咁济,股票又唔多熟。
但睇完啲地產盤嘅感覺得一個字:貴 ,完全唔值咁嘅價,成2萬/尺

水晶宮

回覆樓主:

我之前同你一樣,儲咗舊錢,呢一年出擊抽咗天水圍新樓同買咗幾個車位。睇過D十幾年的大型屋苑,全部都好貴,再舊D 嘅又覺得好難會再升。機緣巧合下抽到新樓, relatively 算平。

大宅

雖然我唔係好識,但嘅然老婆咁堅持,咪去睇吓樓當拍拖,如果執到好嘢,就算跌都唔係好傷,如果冇咪算,拖下先

子爵府

KuromiKuromi_FB 發表於 20-8-24 21:34
雖然我唔係好識,但嘅然老婆咁堅持,咪去睇吓樓當拍拖,如果執到好嘢,就算跌都唔係好傷,如果冇咪算,拖下 ...

已經係咁睇, 亦有還過市價低DD咁多, 不過業主好硬死都唔肯減。

我就唔會以高市價買了, 買唔到老婆咪unhappy囉。

複式洋房

回覆 qpalzm 的帖子

我都有遇到類似情況,有三、四百萬係手,拎住現金驚跑輸通脹,想買樓老公又話而家唔係時候……最後我老公好精明咁買左 [收租保單]

同買樓收租一樣咁好,但無買樓收租的風險

個個月穩定收息有8-9厘,我覺得好OK

大宅

我就入左市啦

首頁
12345...12

尾頁

跳至