自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我知出面有好多私家醫院同醫務中心都有提供核酸測試, 收費都唔平.
想幫親戚搵間收費平又可以出到報告夠時間可以過關, 有無好介紹?

大宅

ada0708 發表於 20-8-28 16:35
我知出面有好多私家醫院同醫務中心都有提供核酸測試, 收費都唔平.
想幫親戚搵間收費平又可以出到報告夠時間 ...

多人買p字開頭嗰間,網上預訂,好似$985定幾多,唔記得,速遞到屋企,第二朝自己拎樣本去 鰂魚涌收集車,正常24小時有報告,星期六日都出報告。

ada0708    發表於 20-9-2 09:37
WingsBobo    發表於 20-9-1 06:27

大宅

想平D就搵化驗所, 收費大約一千蚊左右.

衞生署認可本地醫療檢測機構

現時有16間衞生署認可的本地醫療檢測機構如下:

私家醫院

嘉諾撒醫院、港怡醫院、香港港安醫院(荃灣)、香港港安醫院(司徒拔道)、香港浸信會醫院、香港養和醫院、聖德肋撤醫院、仁安醫院

化驗所

華大基因、香港(CH)病理檢驗中心、健康化驗中心有限公司、香港分子病理檢驗中心有限公司、金域檢驗(香港)有限公司、現代基因技術有限公司、栢立醫學化驗室、基因檢測公司Prenetics

WingsBobo    發表於 20-9-1 06:27
~開開心心過每一天~

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你可以參考一下呢篇文章, 一文睇曬醫院同醫務中心既新冠病毒測試價錢同時間.

【核酸檢測比較】醫院、醫務中心新冠病毒測試收費、時間比較(新增全仁醫務中心、亞太醫療中心、medtimes)【不斷更新】

目前本港有多間私家醫院及醫務中心提供新冠病毒測試,
收費由250元至2,000多元不等,最快可數小時得知結果,
要留意部份的收費未包括診金及檢測報告費用。
但由於服務需求增加,多間機構已表示只接受提早預約服務,當中浸會醫院己暫停公眾檢測服務。

侯爵府

楓樹yip 發表於 20-8-28 20:06
多人買p字開頭嗰間,網上預訂,好似$985定幾多,唔記得,速遞到屋企,第二朝自己拎樣本去 鰂魚涌收集車, ...

請問是否呢一間? 上網Search搵到呢個網頁, 份報告可以用黎過關?

Project Screen新型冠狀病毒核酸測試採用受衞生防護中心認可的「逆轉錄—聚合酶鏈反應」(RT-PCR)家中測試技術 HK$985
https://projectscreen.co

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 20-8-31 18:22
想平D就搵化驗所, 收費大約一千蚊左右.

衞生署認可本地醫療檢測機構現時有16間衞生署認可的本地醫療檢測 ...

我見出面大多收費都係$1000左右, 係唔係已經無幾百蚊個D?

侯爵府

WingsBobo 發表於 20-9-1 06:25
你可以參考一下呢篇文章, 一文睇曬醫院同醫務中心既新冠病毒測試價錢同時間.

我都有睇過呢個網, 唔太Update, 好似樂善堂個深喉唾液化驗話2-3天.

但我睇返樂善堂個網頁寫: 不適用於需要健康證明作旅遊用途者及尚未出現病徵者.

服務特點
1.醫生診症評估感染風險
2.整個樣本採集過程可以在家進行
3.至少7個工作天後由衞生防護中心專責人員或診所職員通知化驗結果及跟進(以提交樣本後起計)

男爵府

回覆樓主:

過關用,vcare 華大基因$880 ,已包醫生費,應該最平,
診所在荃灣,佐敦,銅鑼灣

ada0708    發表於 20-9-3 09:32
ada0708    發表於 20-9-3 09:31
我愛我的家    發表於 20-9-3 08:00
cocomama428    發表於 20-9-2 19:50

大宅

ada0708 發表於 20-9-2 09:36
請問是否呢一間? 上網Search搵到呢個網頁, 份報告可以用黎過關?

Project Screen新型冠狀病毒核酸測試採用 ...

係呀

大宅

ada0708 發表於 20-9-2 09:39
我見出面大多收費都係$1000左右, 係唔係已經無幾百蚊個D?

幾百蚊嗰d 應該冇健康證明比你過關用,p牌 親戚用過係可以過關。

ada0708    發表於 20-9-3 09:38
我愛我的家    發表於 20-9-3 08:03
cocomama428    發表於 20-9-2 19:51

複式洋房

回覆樓主:

https://www.facebook.com/172152560118583/posts/576948942972274/?extid=hhVid2mWxPjzMLxH&d=n

$950。上次去依間。可以留電郵收報告。用彩色打印報告。就可以過關

cocomama428    發表於 20-9-2 19:51

大宅

回覆樓主:

去全仁醫務所做過核酸,華大基因檢測的,今日交樣本,明天下午6點WhatsApp就收到報告,$900就做到

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

想要平一定係去醫務中心, 如卓健, 全仁等, 大約收費約一千蚊左右.

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ada0708 發表於 20-9-2 09:45
我都有睇過呢個網, 唔太Update, 好似樂善堂個深喉唾液化驗話2-3天.

但我睇返樂善堂個網頁寫: 不適用於需 ...

睇返張Poster, 樂善堂$250係主要針對已出現病徵及懷疑受感染人士, 唔岩出境入士.

要診症預約等醫生診斷及評估需唔需要做新冠病毒測試, 不如參加政府全民檢測.

如果要報告出境一定要自費搵私家醫院/醫務中心做病毒核酸測試, 呢D錢一定要比.

另外樓主都要留意, 過關之後仲要隔離14日(指定酒店).

男爵府

ELWEV 發表於 20-9-2 18:44
去全仁醫務所做過核酸,華大基因檢測的,今日交樣本,明天下午6點WhatsApp就收到報告,$900就做到
...

我都有朋友搵左全仁醫務做核酸測試, 佢話搵左好幾間呢間算平,

佢都係做$900第二日收報告, 有足夠時間過關.

同埋都有即日可以拎報告, 不過就貴D, 好似$1500左右.

男爵府

cocomama428 發表於 20-9-2 19:54
我都有朋友搵左全仁醫務做核酸測試, 佢話搵左好幾間呢間算平,

佢都係做$900第二日收報告, 有足夠時間過 ...

我早前打過比全仁,佢地仲要另收速遞費,
唔知現在咩情況,
vcare早幾日就減左價,$880 ($1200),應該最低價啦。

我愛我的家    發表於 20-9-3 08:12

大宅

全仁醫務中心, 有幾款收費, 即日拎報告$1480, 第二日拎報告$900/$950.

可以選做深喉唾液/咽喉拭子測試, 詳情可以睇返全仁醫務中心個網頁.
https://trinitymedical.com.hk/en/COVID-19booking/

2019新型冠狀病毒核酸測方式及交樣本的日期現時可揀的時間 *

ada0708    發表於 20-9-3 09:45

大宅

WingsBobo 發表於 20-9-1 06:25

呢篇內容既價錢同時間都唔太Update, 之前朋友都要自己逐間上網搵同打去問.

瑪瑙宮

大廚勳章

養和快不算貴。。。幾個小時
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

2024年龍年勳章

實用post

首頁

尾頁