論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人上左工兩個月, 個幾星期前突然話個肚好痛, 睇左幾次醫生都唔知咩事, 本來好番d, 但尋晚突然又好痛, 同左佢去醫院睇急症, 原來佢個肝入面有水囊, 都幾大下, 唔知要唔要做手術. 我請佢返來係照顧初生bb的, 請佢前驗左兩次身, 一切正常. 我而家好擔心. 想問下:

1/ 佢有病我係咪唔可以炒佢? 因為佢要幫我睇bb, 我仲有一個月就放完產假要返工, 如佢身體狀況唔許可, 我都要另外搵人幫手.

2/ 如可以炒, 有咩手續? 我係咪要負擔晒所有醫藥費先炒得?

3/ 如要另外請工人, 都無咁快上到工, 咁係咪最好請住本地鐘點幫我湊b先? 有無介紹?

伯爵府

外地勞工比我地有更多保障-除非同工人傾掂去-不然噤炒應不可吧-只係我個人推測

男爵府

病假期間唔炒得, 唔係病假期間, 表現欠佳, 當然可以炒.

補足一個月代通知金, 機票, 水腳, 就可以送瘟神.

原帖由 bobg 於 09-6-2 19:52 發表
工人上左工兩個月, 個幾星期前突然話個肚好痛, 睇左幾次醫生都唔知咩事, 本來好番d, 但尋晚突然又好痛, 同左佢去醫院睇急症, 原來佢個肝入面有水囊, 都幾大下, 唔知要唔要做手術. 我請佢返來係照顧初生bb的, 請佢前 ...

男爵府

千祈唔好同佢商討病情/或商討賠$比佢走, 以免比人錄音, 捉你疾病岐視!

別墅

原帖由 咕怪媽媽 於 09-6-2 22:10 發表
病假期間唔炒得, 唔係病假期間, 表現欠佳, 當然可以炒.

補足一個月代通知金, 機票, 水腳, 就可以送瘟神.

唔該晒. 但我唔係好明, 點至算係病假期間? 係咪以醫生寫的病假紙為準? 同埋呢, 其實工人so far表現係幾好的, 好難話佢表現欠佳. 只係佢身體如果真係有問題, 幫唔到我湊bb, 就好難繼續用佢. 我都要睇埋佢出左院同醫生點講, 係咪嚴重病情至決定到.

係咪一定要用表現欠佳做炒的原因? 另外, 佢去晒醫院果d, 有晒check-up report, 我地對佢個病係知情的, 係咪好易俾佢話我地歧視佢有病?

別墅

仲有, 炒工人係咪一定要有/寫明原因架? 定係賠足錢就ok?

別墅

有無人可以幫下我? thanks!

伯爵府

病假係咪以醫生寫的病假紙為準的。

賠足錢就ok! 不需要一定要有理由的。寫明幾時Terminate 加一個月加機票假期就ok.

如果你吾忍心,咩同工人話自已吾做野湊bb. 寫" No need her service"

千萬不要寫因病,費時有手尾跟。

快d送走她,需然有d不近人情,但你是請人照顧家人,不是請來照顧她的。

唉…

首頁

尾頁

跳至