自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問有人喜歡瞓衣柜床嗎?下面衣柜,上面是床果種.

屋企現在計劃裝修,因要放書枱/書柜,想做衣柜床比兩個仔(他們每人一間房),但我又怕佢地再大啲會唔鍾意每次爬上爬落,15/16中.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

ddcat 發表於 20-9-3 22:43

屋企現在計劃裝修,因要放書枱/書柜,想做衣柜床比 ...

我仔鍾意上床下書枱

水晶宮

回覆樓主:

我女係上床下衣櫃,慳好多位,小學生ok,不過預佢升中後會唔鍾意,到時再訂造傢俬。

大宅

Elenalan 發表於 20-9-3 22:50
我女係上床下衣櫃,慳好多位,小學生ok,不過預佢升中後會唔鍾意,到時再訂造傢俬。
...

我仔係初中學生,我問佢鍾唔鍾意瞓上格床,佢話鍾意. 但我怕佢幾年後高中/大學會後悔. 現在裝修會訂做所有傢俬,如果幾年後唔鍾意,到時冇位可以換. 所以我好反對做衣柜床,但我老公堅持要,話咁樣慳位,佢地活動空間大啲

水晶宮

ddcat 發表於 20-9-3 23:06
我仔係初中學生,我問佢鍾唔鍾意瞓上格床,佢話鍾意. 但我怕佢幾年後高中/大學會後悔. 現在裝修會訂做所 ...

我都係剛裝修訂造傢俬,不過呀女房傢俬同牆之間唔修口,第日想換傢俬就拆左掉再買/造新。

水晶宮

我唔鐘意上床下書枱,因為上床會另空間感細咗,一入房有得撻上張床會舒服啲,亞囝招呼同學仔嚟玩,都可以坐床到一齊睇電腦。
我囝房好細得65.5x77.5,雖然咁細但都有三呎床,29吋半書枱,65.5x37.5高20深嘅衣櫃,57.5薄櫃擺書同模型,仲有個床下底都擺到好多嘢,佢書唔多衫又唔多,所以都好夠用。

珍珠宮

回覆樓主:

男仔唔好掛,佢地中三中四好多人會突然標高,衣櫃床對佢地黎講可能太矮好唔舒服,如果整衣櫃床整得太高又唔好睇

公爵府

ddkaka 發表於 20-9-3 23:19
我唔鐘意上床下書枱,因為上床會另空間感細咗,一入房有得撻上張床會舒服啲,亞囝招呼同學仔嚟玩,都可以 ...

我都鍾意上櫃下床,可以即刻撻落床,空間感又大啲

象牙宮

香港地方, 需省空間。

小孩/單身: 該是上床 下桌。高架床。
床下地方好用些。

己婚年青: 雙方高架床。

己婚中年: 衣柜

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我細個訓上格床
間唔時都撞頭

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

淘寶都好多款,可以去參考下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

不如做高dd張床,即係通常床下一層櫃桶你就做兩層,寧願床褥薄d,男仔高大瞓上格床壓迫感大唔舒服

公爵府

回覆樓主:

我本身都想幫我仔間房咁整,不過佢話唔中意,所以最好問番用嗰個

子爵府

牛年勳章

ddkaka 發表於 20-9-3 23:19
我唔鐘意上床下書枱,因為上床會另空間感細咗,一入房有得撻上張床會舒服啲,亞囝招呼同學仔嚟玩,都可以 ...

呢個搵師傅訂做?大約幾錢?

象牙宮

上櫃下床半邊身及腳比野壓住,更太壓迫感。

男爵府

回覆樓主:

我家地方細,仔女都係組合柜,上床下書檯,好OK。

公爵府

風水就寧願下櫃上床,點都好過上床下書枱或上/側半邊櫃下床。

尤其進入青春期男仔,開始轉運,記住訓上床望天花,絕不能有東西受壓。
上下格床就無辦法,點都好過我講上面嗰2隻。
受壓會受沖,書枱受壓讀書不順,半身受壓那邊會有問題。

象牙宮

回覆樓主:

我係上面床下面枱,衫放膠櫃桶,因為都唔多衫,厚褸有d放左係佢阿嫲度!我仔鍾意爬上床,有私人空間喎

水晶宮

Chiuchoiluck 發表於 20-9-4 10:51
呢個搵師傅訂做?大約幾錢?

大約一萬

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

下床 上櫃 側旁書枱
床下做櫃桶放日常衣服 上櫃掛褸

首頁

尾頁

跳至